Abonament gratuit

România, pe locul 79 într-un clasament global al adaptabilităţii la schimbare

Elena Deacu
Companii /

Ţara noastră ocupă locul 79 dintr-un total de 127 ţări participante la studiul de evaluare a Indicelui de Adaptabilitate la Schimbare - Change Readiness Index (CRI), care măsoară capacitatea ţărilor de a se pregăti şi răspunde la schimbările tot mai rapide cauzate de şocuri economice şi politice sau de tendinţe pe termen lung, ca de exemplu evoluţia demografică şi noile tehnologii, precum şi de calamităţi naturale.

Studiul a fost realizat de KPMG International în parteneriat cu Oxford Economics, iar faţă de ultimul sondaj realizat în 2013, Romania şi-a îmbunătăţit punctajul CRI general, care reliefează capabilităţile pe trei piloni principali: mediul de afaceri, sectorul guvernamental şi oamenii şi societatea civilă. România a obţinut cel mai bun punctaj la capabilităţile oamenilor şi societăţii civile, deşi aceasta este singura mare categorie la care punctajul ţării a scăzut comparativ cu studiul precedent.

Deşi venitul este un factor declanşator important pentru creşterea adaptabilităţii la schimbare, România fiind inclusă în categoria ţărilor cu venituri medii-superioare (4.086 -12.615 dolari), ţara este depăşită în clasamentul CRI de 13 ţări cu venituri medii-inferioare şi chiar de 5 ţări cu venituri inferioare din Africa. România aparţine grupului de ţări din Europa de Est şi Asia Centrală în care s-a clasat pe locul 14 dintr-un număr total de 16 ţări, în timp ce Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia se situează pe primele trei poziţii.

România se clasează pe locul 79 la mediul de afaceri, care reflectă robusteţea companiilor şi capabilităţile antreprenoriale ale unei ţări. România stă mai bine la infrastructura tehnologică (locul 50), gradul de deschidere economică (locul 51) şi flexibilitatea pieţei muncii (locul 61). Subdivizia din această categorie care reprezintă un motiv de îngrijorare este Inovarea şi Cercetarea & Dezvoltarea, la care România ocupă locul 109 datorită slabei finanţări şi cooperări între institutele de cercetare şi mediul de afaceri. România a înregistrat, de asemenea, un punctaj scăzut in privinţa mediului de afaceri (locul 95) reflectând astfel dificultăţile întâmpinate în deschiderea unei firme, nivelul de reglementare, legislaţia privind drepturile de proprietate şi a contractelor, fiscalitatea şi protecţia investitorilor. România nu a obţinut un punctaj satisfăcător nici la sectorul financiar (locul 93), acest indicator măsurând în principal eficienţa finanţării companiilor şi întreprinzătorilor.

Sectorul guvernamental reprezintă pilonul cel mai slab al României din perspectiva indicelui de adaptabilitate la schimbare, la care ţara se situează pe locul 86, în special datorită slabei planificări strategice a guvernului, dar şi datorită administrării fiscale şi bugetare deficitare. România ocupa o poziţie slabă în clasament şi la capacitatea de reacţie la schimbările de mediu şi climatice precum şi în privinţa siguranţei alimentare şi securităţii energetice. Romania prezintă semne de ameliorare la indici precum birocraţia, politici pozitive de reglementare şi un cadru macroeconomic mai stabil, la care se situează aproape de o poziţie medie în cadrul clasificării.

Deşi punctajul a scăzut de la ultimul sondaj, oamenii şi societatea civilă reprezintă cea mai robustă capabilitate a României, pentru care ocupă locul 62 în clasament. În consecinţă, ar trebui să ne concentrăm într-o mai mare măsură asupra dezvoltării capabilităţilor umane, cu atât mai mult cu cât este nevoie de mult timp pentru ca rezultatele să devină vizibile în această direcţie. Veriga cea mai slabă a României constă în evoluţia demografică, unde s-a clasat pe penultimul loc (locul 126 din 127), datorită unei rate scăzute a fertilităţii şi migrării uriaşe. Potrivit sondajului, România are deficiente in privinţa protecţiei sociale şi capabilităţilor antreprenoriale datorită sprijinului redus din partea statutului. În schimb, Romania se clasează mai bine la utilizarea tehnologiei, creşterea favorabilă incluziunii şi sănătate, având o speranţă mare de viaţă (74,6 ani) şi o rată scăzută a mortalităţii infantile.

KPMG International a publicat recent studiul său privind Indicele de Adaptabilitate la Schimbare 2015 (Change Readiness Index - CRI), în care 127 ţări (inclusiv Romania) au fost evaluate în funcţie de capacitatea de a se pregăti şi a răspunde la schimbările tot mai rapide cauzate de multipli factori, de la calamităţi naturale şi şocuri economice şi politice până la tendinţe pe termen lung, ca de exemplu evoluţia demografică şi noile tehnologii.

Publicarea CRI are loc într-un moment în care statele membre ONU se pregătesc să adopte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă în luna septembrie, care vor sta la baza elaborării politicilor în următorii 15 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie