Şase state europene (Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Slovenia şi Spania) au denunţat miercuri noul plan de cucerire a Gazei prezentat de Israel, arătând că resping 'ferm orice modificare demografică sau teritorială' susceptibilă de a constitui 'o încălcare a dreptului internaţional', informează AFP, care transmite cele ce urmează.
Aplicarea acestui plan, ce prevede 'stabilirea unei prezenţa israeliene prelungite' în Fâşia Gaza, ar însemna 'depăşirea unei noi linii roşii' şi 'ar pune în pericol orice perspectivă a unei soluţii viabile cu două state', afirmă miniştrii de externe din cele şase state, într-o declaraţie comună.
Textul adaugă că aceasta ar constitui 'o nouă escaladare militară', care nu va face 'decât să agraveze o situaţie deja catastrofală pentru populaţia civilă palestiniană şi va pune în pericol viaţa ostaticilor care rămân captivi'.
Patru din cele şase state (Irlanda, Norvegia, Slovenia şi Spania) au recunoscut acum aproape un an statul palestinian, după ce Islanda făcuse acest lucru în 2014. Luxemburgul s-a declarat pregătit să ia aceeaşi decizie, însă numai după eliberarea tuturor ostaticilor israelieni.
Guvernul israelian, care interzice din 2 martie intrarea oricărui ajutor umanitar în Gaza, a anunţat luni lansarea unei noi campanii militare ce prevede 'cucerirea' enclavei palestiniene şi deplasarea masivă a populaţiei în interiorul teritoriului.
'Gaza va fi distrusă în totalitate', a afirmat marţi ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich (extrema dreaptă), susţinând că populaţia, odată deplasată spre sud, va începe ' să plece în număr mare spre ţări terţe'.
'Gaza face parte integrantă din statul Palestina, care aparţine poporului palestinian', subliniază însă cele şase state europene în declaraţia comună, cerând Israelului să adopte 'toate măsurile' pentru a garanta 'fără întârziere' şi 'fără obstacole' accesul palestinienilor la asistenţă umanitară.
'Împreună, îndemnăm autorităţile israeliene să dea dovadă de moderaţie', adaugă semnatarii declaraţiei, reafirmându-şi 'sprijinul neclintit faţă de soluţia cu două state: Israel şi Palestina, trăind în pace şi securitate'.
Tot miercuri, premierul Pedro Sanchez a anunţat că Spania va prezenta în Adunarea Generală a ONU o rezoluţie ce propune 'măsuri de urgenţă pentru oprirea masacrării civililor' în Fâşia Gaza, potrivit sursei citate.
'Comunitatea internaţională nu poate rămâne indiferentă la ceea ce se întâmplă în Palestina', a insistat Sanchez cu ocazia unei audieri în parlamentul de la Madrid, dar fără a furniza detalii despre conţinutul exact şi calendarul rezoluţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2025, 07:23)
De .... de ani acolo este un conflict religios, o lupta continua pentru "modificări teritoriale si demografice " Si pana acum nu s-a reusit instaurarea unei paci drepte si juste acolo.
Acum acolo este o situatie tragica dar care poate sa constituie inceputul sfarsitului acestui cataclism si toata lumea trebuie sa accepte si sa conlucreze in gasirea unei rezolvari durabile, juste si multumitoare pentru toate partile, care sa stinga conflictul de acolo. Statele care traiesc in liniste si pace trebuie sa conlucreze si sa ajute la gasirea celei mai bune cai de rezolvare, nu sa se opuna... Opozitia lor nu ajuta la oprirea macelului de acolo.
Palestinienii trebuie sa aiba un stat al lor si un teritoriu, Palestina unde sa-si cladeasca o noua viata in pace si liniste.
Si fara stramutari de populatie, cedari si schimbul de teritorii acolo nu se va ajuge la o situatie stabila si acceptata de toti. Solutii sunt si nu trebuie blocate de nimeni.