Autorităţile din România şi Kazakhstan au început discuţiile pentru un contract pe zece ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm şi Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Niţulescu, scrie Agerpres.
Afirmaţiile sale au fost făcute în contextul participării, în perioada 28-29 aprilie 2025, la conducerea delegaţiei Ministerului Energiei la reuniunea Grupului de lucru Kazahstan-România pe tema energiei, desfăşurată la Astana.
Casian Niţulescu a scris, pe o reţea de socializare: "Am purtat discuţii constructive cu ministrul Energiei, Erlan Akkenzhenov, vice-ministrul Energiei, Ilyas Bakytzhan, vice-ministrul Afacerilor Externe, Roman Vassilenko, şi cu preşedintele Agenţiei pentru Dezvoltare Nucleară, Almassadam Satkaliyev. De asemenea, am avut întâlniri importante cu conducerea companiei KazAtomProm. Am discutat despre consolidarea colaborării în sectorul energetic, securitatea aprovizionării cu ţiţei, politici fiscale cu impact asupra companiilor cu capital kazah din România şi posibile noi proiecte comerciale. Un punct-cheie: deschiderea discuţiilor pentru un contract pe zece ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm şi Nuclearelectrica".
Secretarul de stat a subliniat interesul României pentru transferul de tehnologie privind prelucrarea beriliului, menţionând că KazAtomProm a invitat partea română să viziteze, în luna iulie, fabrica metalurgică de la Ulba.
"Un pas important pentru întărirea cooperării energetice româno-kazahe", a punctat oficialul Ministerului Energiei, citat de Agerpres.Pentru acest an, Nuclearelectrica şi-a bugetat venituri totale de 5,7 miliarde de lei, cu 11,5% peste cele de anul trecut, şi un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 1,6% mai mic decât cel din 2024. Societatea estimează cheltuieli de investiţii în valoare de 3,4 miliarde de lei, dintre care două miliarde de lei sunt alocate pentru retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă. Finanţarea se va realiza din surse proprii ale companiei şi credite externe. În acest an, producătorul de energie va distribui 815 milioane lei, echivalentul a jumătate din profitul realizat anul trecut. Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 în ţara noastră.Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,5% din societatea a cărei evaluare bursieră se ridică la 12,1 miliarde de lei.
Opinia Cititorului