"Sectorul energetic este, încă, cel mai important pentru investiţiile româneşti în Africa de Sud"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 iunie 2017

"Sectorul energetic este, încă, cel mai important pentru investiţiile româneşti în Africa de Sud"

(Interviu cu domnul Betwell Tiba, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Africii de Sud)

"Africa de Sud va încerca să-şi întărească relaţia cu Rusia şi China prin achiziţii mari de infrastructură şi continuarea schimburilor tehnologice"

"În acest an, NEPI intenţionează să înceapă dezvoltarea a 3 noi mall-uri în România şi 2 mall-uri în Serbia, precum şi să extindă 4 mall-uri existente în România"

Reporter: Cum arată, în prezent, relaţiile economice dintre România şi Africa de Sud?

Betwell Tiba: Relaţiile dintre Ambasada noastră şi ROSABA (Asociaţia Oamenilor de Afaceri România - Africa de Sud) se află într-o situaţie bună. ROSABA face progrese privind atragerea investiţiilor din Africa de Sud în România. Anul trecut, ROSABA a condus o delegaţie de oameni de afaceri români în Africa de Sud, unde au avut întâlniri "one to one" cu oameni de afaceri din Johannesburg şi Cape Town. În acest an, ROSABA şi Ambasada vor aduce o delegaţie din Africa de Sud în România.

Sectoarele de interes sunt IT, agricultură, industria de prelucrare, investiţiile de capital privat, energie şi imobiliare.

Balanţa comercială între Africa de Sud şi România este încă în favoarea României.

Anul trecut, exporturile României în Africa de Sud s-au cifrat la 170 milioane de euro, iar în 2015 acestea au fost de 187 milioane de euro.

Africa de Sud a exportat în România, anul trecut, produse în valoare de 35 milioane de euro, faţă de 38,5 milioane de euro, în 2015.

Reporter: În ce stadiu se află investiţiile româneşti din Africa de Sud? Care sunt cele mai importante?

Betwell Tiba: Există oportunităţi în sectorul privat pentru investiţii mari. Energia (în special energia regenerabilă) şi apa sunt, în prezent, în centrul atenţiei investitorilor şi, deja, ROSABA a asistat Grupul Monsson pentru a începe să opereze în Africa de Sud, iar Electrica Serv se află în discuţii detaliate pentru a pune bazele unui proiect în Africa de Sud.

Reporter: Dar cele din Africa de Sud în România? Care sunt cele mai importante domenii în care investitorii africani investesc în România?

Betwell Tiba: Cred că există oportunităţi la scară largă în toate sectoarele economice pentru ca oamenii de afaceri din Africa de Sud să dezvolte afaceri în România.

În prezent există o serie de companii din Africa de Sud care au interese de afaceri în România, precum şi un număr de manageri sud-africani interesaţi, iar această tendinţă este în mod clar în creştere. Mai multe din aceste companii au câştigat deja poziţii proeminente în mediul de afaceri român şi continuă să crească de la an la an. Aş numi aici NEPI, Blue Projects, Grupul Metair - Rombat, Naspers - eMag / PayU, Wild Olive, Theranova - un ONG cu sediul în Oradea, care realizează proteze pentru pacienţii cu membre amputate, precum şi recentele achiziţii de către Grupul Steinhoff a distribuitorului de mobilă austriacă Kika şi retailerului de modă Pepco.

Două corporaţii sud africane joacă roluri majore pe piaţa imobiliară şi în comerţul online din România: NEPI, respectiv Naspers.

Atterbury Europe este o societate imobiliară sud-africană care a ajuns recent pe piaţa mall-urilor din România.

NEPI

Compania sud africană New Europe Property Investments (NEPI) este considerată ca fiind cel mai activ investitor pe piaţa imobiliară locală.

Anul trecut, portofoliul de proprietăţi al NEPI a crescut cu 47%, până la 2,55 miliarde de euro, devenind cel mai mare investitor imobiliar din România.

Suprafaţa totală de închiriat acoperă 800.000 de metri pătraţi. În 2016, NEPI a câştigat peste 145 milioane de euro din închirierea proprietăţilor sale, o creştere de aproximativ 40% faţă de 2015.

În România, NEPI deţine 15 mall-uri şi 5 proiecte de birouri.

Portofoliul NEPI din Bucureşti include Mega Mall, Iris Titan Shopping Center, Promenada Mall şi Vulcan Value Centre.

Pe piaţa de birouri, NEPI deţine Floreasca Business Park, The Office şi Lakeview.

În afara Bucureştiului, dezvoltatorul deţine centre comerciale în Constanţa, Timişoara, Deva, Brăila, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Sibiu, Turnu-Severin, Buzău, Piatra Neamţ, Satu Mare.

Compania a dezvoltat, de asemenea, proiecte în sectorul industrial, cum ar fi Parcul Industrial Râşnov şi Depozitul Otopeni.

În acest an, NEPI intenţionează să înceapă dezvoltarea a 3 noi mall-uri în România şi 2 mall-uri în Serbia, precum şi să extindă 4 mall-uri existente în România.

Costurile acestor activităţi se ridică la 726 milioane de euro.

În 2016, domnul Martin Slabbert şi domnul Victor Semionov, fondatorii şi foştii directori ai companiei NEPI, au lansat o nouă companie de investiţii şi dezvoltare imobiliară - Prime Kapital -, care se va concentra pe proiecte imobiliare din Europa Centrală şi de Est.

Naspers

Principala investiţie a grupului Naspers în România este retailerul online eMAG. Grupul sud african Naspers a cumpărat pachetul majoritar al eMAG în 2012 şi deţine în prezent puţin peste 74% din acţiunile companiei. Alte afaceri ale Naspers in România includ OLX.ro, cel mai mare site local de anunţuri, procesatorul de plăţi PayU şi platforma de anunţuri auto autovit.ro, care a fost prima sa investiţie în Romania, în 2009. Naspers îşi consolidează activităţile online de modă în România prin achiziţia de către eMag a platformei Fashion Days.

România se numără printre primele 4-5 pieţe ale Naspers în ceea ce priveşte randamentul investiţiilor.

Naspers are o cifră de afaceri anuală de 12 miliarde dolari şi o capitalizare de piaţă de peste 75 miliarde de dolari.

Naspers este unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie din lume. Acesta operează în mai mult de 130 de ani ţări şi exploatează unele dintre cele mai importante platforme de Internet, divertisment video şi media.

Investiţiile sale includ grupul chinez Tencent şi compania rusească Mail.ru. De asemenea, fondul are investiţii importante în Europa Centrală şi de Est. Naspers este listat pe bursele din Johannesburg şi Londra.

Atterbury Europa

Fondul de investiţii imobiliare Atterbury Europe se va implica în dezvoltarea Openville Timişoara şi în alte proiecte viitoare din România, după cumpărarea a 50% din mall-urile deţinute de Iulius Group, conduse de omul de afaceri Iulian Dascălu. Prin acest parteneriat, Atterbury Europe preia peste 50% din Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Timişoara, Iulius Mall Cluj şi Iulius Mall Suceava. Parteneriatul dintre Iulius şi Atterbury Europe prevede noi dezvoltări imobiliare în România.

Atterbury Europe este deţinută în comun de Atterbury Property Holdings din Africa de Sud, investitori privaţi şi Steinhoff International Holdings, companie sud africană. Atterbury Property

Holdings a fost înfiinţată în 1994 în Pretoria.

Alte mari companii din Africa de Sud care operează în România sunt:

 ROMBAT, companie de baterii de automobile, care a fost preluată de grupul Metair la începutul anului 2012

 distribuitorul de mobilă Kika, aflat acum în proprietatea grupului Steinhoff din Africa de Sud.

 retailerul de moda Pepco, achiziţionat recent de Steinhoff.

 Blue Projects, companie de inginerie

 Wild Olive, o companie de cosmetice.

Acestea fiind spuse, ROSABA a ales să se concentreze în mod activ pe industria de prelucrare, industria auto, agricultură, energie şi mediu, imobiliare, logistică, sănătate şi educaţie.

Reporter: A rămas sectorul energetic cel mai potrivit pentru a atrage investiţii româneşti în Africa de Sud? Ce sector este cel mai atractiv pentru investitorii sud-africani în România?

Betwell Tiba: Sectorul energetic este încă cel mai important pentru investiţiile româneşti în Africa de Sud. Monsson face o treabă excelentă în Africa de Sud în domeniul energiei regenerabile - dezvoltare, construcţie, exploatare şi întreţinere. În plus, există oportunităţi importante în industria minieră, industria de prelucrare, construcţie de automobile, educaţie şi în anumite sectoare ale serviciilor.

Investitorilor ar trebui să li se reamintească faptul că Africa de Sud este, cu siguranţă, poarta ideală de acces pe piata africană.

Delegaţia care s-a aflat anul trecut în Africa de Sud s-a axat pe IT, energie, industrie de prelucrare, imobiliare, investiţii de capital privat şi agricultură. În prezent, chiar şi oamenii de afaceri sud africani se concentrează pe aceste sectoare.

Reporter: Cum arată relaţiile diplomatice dintre România şi Africa de Sud?

Betwell Tiba: România şi Africa de Sud au avut şi au relaţii cordiale încă din 1991, când s-au stabilit relaţiile diplomatice. Ambasada Africii de Sud la Bucureşti şi Ambasada României la Pretoria lucrează intens pentru a consolida relaţiile dintre cele două ţări. Un nou impuls a fost creat prin semnarea unui Protocol de Consultare, de către Ministrul Afacerilor Externe al României şi Ministrul Afacerilor Externe din Africa de Sud, în septembrie 2016. Africa de Sud şi România se susţin reciproc în probleme internaţionale.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre indicatorii macroeconomici ai Africii de Sud din ultimii ani? Cu cât a crescut PIB-ul anul trecut?

Betwell Tiba: Africa de Sud a înregistrat o scădere a PIB în martie 2017 (-0,7%), rata somajului a fost de 27,7%, rata inflaţiei 5,4%, rata dobânzii 7%, iar datoria publică din PIB a ajuns la 51,7%.

Reporter: Care sunt măsurile impuse în ţara dumneavoastră în ceea ce priveşte lupta anticorupţie?

Betwell Tiba: Combaterea corupţiei în Africa de Sud este o prioritate şi avem măsuri legislative şi instituţii care să se asigure că acest fenomen se desfăşoară în interesul tuturor sud-africanilor.

Guvernul a pus în aplicare următoarele măsuri legislative, dar lista nu este exhaustivă:

 Legea 12 din 2004 privind prevenirea şi combaterea corupţiei

 Actul de modificare a Legii nr. 66 din 2008

 Jurisdicţia privind Actul de modificare a statutului instanţelor regionale, din 31 ianuarie 2008

 Înregistrările de oferte falimentare.

Aceste acte abordează o varietate de infracţiuni, inclusiv infracţiuni legate de corupţie. Africa de Sud este încrezătoare în lupta împotriva corupţiei.

Singura problemă este întârzierea în soluţionarea cazurilor de corupţie şi, uneori, lipsa de cooperare cu cei care au informaţii.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre relaţia dintre investitorii sud-africani şi autorităţile române?

Betwell Tiba: Relaţiile sunt excelente, aşa cum am spus şi mai sus.

UE rămâne cel mai important partener comercial al Africii de Sud, şi la fel, Africa de Sud este cel mai mare partener comercial al UE în Africa şi, prin urmare, există oportunităţi enorme pentru afacerile din România şi Africa de Sud.

Reporter: Este Africa de Sud membru al Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)? Ce ne puteti spune despre implicarea Africii de Sud în BRICS?

Betwell Tiba: Africa de Sud a primit o extindere a termenului cu 12 luni pentru a finaliza procesul formal de aderarea la AIIB, după ce a depăşit termenul limită de la sfârşitul anului trecut.

În 2016, guvernul a aprobat aderarea Africii de Sud la AAIB, o instituţie financiară internaţională care oferă finanţare pentru proiecte de infrastructură. "Participarea Africii de Sud va consolida relaţiile de afaceri cu Asia şi va demonstra, de asemenea, solidaritatea cu aspiraţiile de dezvoltare ale Asiei", a declarat ministrul Jeff Radebe, responsabil prezidenţial pentru planificare, monitorizare şi evaluare. Africa de Sud este una dintre cele două ţări africane participante. De la înfiinţarea oficială de anul trecut, AIIB a împrumutat 2 miliarde dolari pentru 12 proiecte, în special în domeniile energiei şi transporturilor.

Din perspectiva Africii de Sud, apartenenţa sa la BRICS şi înfiinţarea PND (Planul National de Dezvoltare) vor schimba relaţiile de putere dintre Africa de Sud şi Occident. Africa de Sud va încerca să-şi asume rolul purtătorului de cuvânt al continentului, acordând mai puţină atenţie intereselor occidentale. Africa de Sud se va concentra pe construirea unor relaţii mai bune pe continent, utilizând NDB (New Development Bank) ca instrument financiar. Africa de Sud va încerca să-şi întărească relaţia cu Rusia şi China prin achiziţii mari de infrastructură şi continuarea schimburilor tehnologice. Şi impactul investiţiilor mari - în special din China - este esenţial pentru creşterea economică a Africii de Sud şi pentru multe alte state din Africa. Un avantaj este că biroul regional african NDB va avea sediul în Johannesburg şi acest lucru va facilita operaţiunile privind împrumuturile şi pachetele de dezvoltare.

Reporter: Mai este Africa de Sud o destinaţie preferată de turiştii români?

Betwell Tiba: Da, este şi acest lucru este demonstrat de numărul de vize pe care le emite Ambasada, în fiecare lună.

Reporter: Cum este poziţionată Africa de Sud în topul preferinţelor turiştilor străini, nu doar al celor români?

Betwell Tiba: Indicele competitivităţii în turism in 2015 situează Africa de Sud pe locul 48 dintr-un total de 141 de ţări. Pe acea poziţie, Africa de Sud se afla înaintea celorlalte ţări africane.

Reporter: Continuaţi promovarea ţării dumneavoastră ca destinaţie turistică pentru români?

Betwell Tiba: Foarte mult, şi operatorii de turism din România fac o treabă foarte bună oferind documente turiştilor lor spre informare. Au cerut chiar ca Ambasada să ia în considerare aplicaţii online.

Românii aplică pentru toate categoriile de vize pentru Africa de Sud, chiar şi pentru permise de muncă şi competenţe avansate care le oferă oportunităţi de muncă în Africa de Sud.

Reporter: Ce se întâmplă cu numărul de vize pe care le cer românii pentru Africa de Sud?

Betwell Tiba: Cooperarea în sectorul turismului a înregistrat recent o dezvoltare importantă, numărul vizelor turistice fiind în creştere. Numărul românilor care doresc să viziteze Africa de Sud creşte: în 2016 am emis 1900 de vize turistice, iar în 2015 - 1600.

Reporter: Vă mulţumesc!

"Fondul de investiţii imobiliare Atterbury Europe se va implica în dezvoltarea Openville Timişoara şi în alte proiecte viitoare din România, după cumpărarea a 50% din mall-urile deţinute de Iulius Group"

"România se numără printre primele 4-5 pieţe ale Naspers în ceea ce priveşte randamentul investiţiilor"

"De la înfiinţarea oficială de anul trecut, AIIB a împrumutat 2 miliarde dolari pentru 12 proiecte, în special în domeniile energiei şi transporturilor"

Anul acesta, Africa de Sud sărbătoreşte 23 de ani de libertate şi celebrează centenarul diplomatului Oliver Reginald Tambo printr-un eveniment cu tema "O.R. Tambo: Împreună consolidăm democraţia şi construim comunităţi sigure".

Ambasada Africii de Sud la Bucureşti va organiza o recepţie în data de 27 iunie 2017 pentru a onora memoria lui Oliver Tambo şi a sărbători ziua eliberării. Domnul Bethwell Tiba, Însărcinatul cu Afaceri al ambasadei, Ministerul Afacerilor Externe printr-un reprezentant Secretar de Stat şi Neil Barber, preşedintele ROSABA (Asociaţia Oamenilor de Afaceri Români şi Sud-Africani) vor rosti discursuri în deschiderea evenimentului.

Oliver Reginald Tambo (1917-1993) şi-a consacrat viaţa egalităţii şi dreptăţii pentru toţi sud-africanii şi a fost unul dintre părinţii-fondatori ai democraţiei constituţionale a Africii de Sud. Oliver Tambo este considerat cel mai important dimplomat al Africii de Sud. Tambo şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii în exil. Timp de 30 de ani a străbătut planeta urmărind şi reuşind să obţină susţinere internaţională pentru mişcarea anti-apartheid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb