Serbia poartă discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru un acord de împrumut de tip preventiv cu o durată de trei ani, a anunţat astăzi ministrul sârb de Finanţe, Lazar Krstic, citat de Reuters.
Krstic a spus că Serbia vrea să obţină un împrumut de două ori mai mare decât cota sa la FMI, ceea ce sugerează o sumă de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
"Purtăm discuţii cu FMI şi vom continua cum am stabilit. Avem în vedere un acord stand by de tip preventiv" a spus Krstic cu ocazia unui forum de afaceri care are loc la St. Gallen, Elveţia.
Pentru a obţine un împrumut de la FMI, considerat de investitorii ca o dovadă a angajamentului autorităţilor sârbe de a reduce deficitul bugetar, noul guvern de la Belgrad trebuie să reformeze sectorul public şi să reducă subvenţiile pentru companiile de stat. Aceasta ar putea însemna concedierea mai multor mii de angajaţi.
"După ce vom defini politicile de care este nevoie cred că vom putea să avansăm în discuţiile cu FMI", a mai spus Krstic.
O misiune a FMI a vizitat Serbia în luna februarie şi a anunţat că discuţiile cu ţara candidată la aderarea la UE vor fi reluate după formarea noului guvern. În data de 27 aprilie în Serbia a fost format un nou guvern dominat de către conservatorii premierului Aleksandar Vucic.
Fondul Monetar Internaţional a îngheţat în 2012 precedentul acord cu autorităţile de la Belgrad, în valoare de un miliard de euro, pentru că guvernul de la acea dată nu a respectat anumite angajamente cu privire la deficitul bugetar şi datoria publică.
Deficitul bugetar al Serbiei ar urma să atingă în acest an 7,1% din PIB, însă principalul organism de consiliere al guvernului de la Belgrad ar putea trece de 8% dacă nu sunt implementate măsuri de restructurare. De asemenea, datoria publică a Serbiei a trecut de 63% din PIB în luna februarie, peste nivelul recomandat de Fond pentru economiile similare.