Parlamentul European se opune categoric diluării Politicii de Coeziune (PC) şi Politicii Agricole Comune (PAC) într-un fond comun, aşa cum ar dori Comisia Europeană, a afirmat, ieri, deputatul european Siegfried Mureşan, negociator şef pentru cadrul financiar multianual (MFF) 2028-2034, în cadrul unui briefing de presă pe care l-a susţinut pentru jurnaliştii din ţara noastră.
"Ştiu că iniţial Comisia Europeană a dorit acest lucru, le-am atras atenţia că nu suntem de acord, dar am primit semnale că experţii din cadrul Comisiei au lucrat în continuare pe aceeaşi variantă. Poziţia mea ca negociator şef al Parlamentului European pentru MFF 2028-2034 este pentru păstrarea alocărilor pentru PC şi PAC şi nu voi accepta nicio reducere a finanţării pentru aceste priorităţi. Sigur că este nevoie ca PC şi PAC să contribuie la cele două priorităţi ale blocului comunitar - creşterea competitivităţii şi securitatea şi apărarea -, dar aceasta trebuie să fie concretă pe proiecte cu o utilizare dublă, civilă şi militară. În aceste condiţii, este evoident că o creştere a bugetului Uniunii Europene este inevitabilă, dar consider că trebuie să fie moderată, pentru că situaţiile financiare ale statelor membre nu permit un spaţiu prea mare pentru majorări în privinţa alocării fondurilor”, a precizat Siegfried Mureşan.
Negociatorul şef al Parlamentului European a mai spus că se aşteaptă ca trialogul cu Comisia Europeană şi Consiliul UE să fie unul dificil, după ce Executivul de la Bruxelles va prezenta astăzi propunerea MFF 2028-2034, deoarece există poziţii diferite privind rambursarea de către blocul comunitar a împrumuturilor de peste 700 miliarde euro contractate pentru finanţarea a 50% din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Dacă unii experţi afirmă că statele membre trebuie să contribuie la plata rapidă a acestor împrumuturi, ceea ce înseamnă un erfort financiar de peste 25 miliarde euro anual, Parlamentul European consideră că este nevoie de surse proprii de finanţare pentru bugetul UE, surse care să îi permită Comisiei să ramburseze împrumuturile respective, dar care să aducă şi venituri pentru construirea sustenabilă, pe termen lung, a bugetului blocului comunitar.
Siegfried Mureşan a spus: "Ne aşteptăm ca Comisia Europeană să ţină cont de priorităţile Parlamentului European, priorităţi trecute în documentul de poziţie care a fost adoptat în cursul lunii mai. Dacă propunerea Comisiei va veni în contradicţie flagrantă cu cele ale Parlamentului European, vom respinge propunerea respectivă, nu o vom considera o bază de negociere şi vom solicita Executivului UE să prezinte un nou proiect privind MFF 2028-2034. Negocierile vor fi complicate, dar dorim să le încheiem în cursul anului 2026, pentru ca în anul 2027 beneficiarii să se pregătească pentru absorbţia de fonduri care să înceapă efectiv la 1 ianuarie 2028. Pentru a realiza acest lucru este nevoie ca reprezentanţii statelor membre în Consiliul UE să nu întârzie nici ei negocierile”.
Deşi coraportorul din partea Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor a avansat ideea că Parlamentul European doreşte un buget minim al UE pentru perioada 2028-2034 de 1,24 trilioane euro, vicepreşedintele PPE - Siegfried Mureşan - a declarat că el nu este de acord cu intrarea în negocieri cu Comisia şi Consiliul pe baza unui plafon bugetar minim, ci consideră că acesta trebuie configurat în urma discuţiei cu toate statele membre şi cu instituţiile de la Bruxelles, pentru a identifica nevoile reale de finanţare, pe care acestea nu le pot acoperi din surse proprii. Cu toate acestea, negociatorul şef al Parlamentului European susţine că este nevoie ca bugetul european pentru perioada 2028-2034 să fie mai mare decât cel pentru 2021-2027, mai ales că trebuie alocaţi bani pentru competitivitate şi pentru securitatea şi apărarea europeană, domeniu în care o prioritate este realizarea scutului european antiaerian.
1. Va fi jale
(mesaj trimis de Anonim în data de 16.07.2025, 05:17)
Va fi jale atat va spun. Tarile sarace vor fi si mai mult cocosate cu taxe desi au crestere economica zero