SONDAJ: Investitorii şi-au menţinut poziţiile în ciuda scăderilor recente de pe burse

G.D.
Piaţa de Capital / 7 iulie 2022

Investitorii şi-au menţinut poziţiile în ciuda scăderilor recente de pe burse

Investitorii de retail din întreaga lume rămân încrezători în ciuda vânzărilor de pe pieţele bursiere şi a temerilor legate de recesiune, nouă din zece menţinându-şi investiţiile sau cumpărând pe scădere, conform ultimului sondaj Retail Investor Beat, un sondaj trimestrial realizat de platforma socială de investiţii eToro, în rândul a 10.000 de investitori individuali din 14 ţări, conform unui comunicat al eToro remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, la nivel global, mai puţin de unul din zece (8%) şi-a vândut investiţiile în timpul recentelor scăderi de pe pieţele bursiere, două treimi (64%) şi-au păstrat poziţiile, iar alţi 28% au cumpărat. Doar 6% dintre români şi-au vândut investiţiile, în timp ce 60% şi-au păstrat investiţiile, iar 34% au cumpărat pe scădere.

"În ciuda a numeroase reculuri pe pieţele financiare globale, investitorii individuali au găsit puterea de a privi dincolo de volatilitatea pe termen scurt şi de a folosi aceste scăderi de preţuri pentru a-şi consolida portofoliile pe termen lung", comentează Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro.

"Pentru mulţi investitori individuali, aceasta este prima lor experienţă de scădere a pieţelor. Gestionarea riscului, stăpânirea emoţiilor şi menţinerea atenţiei asupra obiectivelor pe termen lung sunt lucruri cu care se luptă chiar şi cei mai experimentaţi investitori. Cel mai recent studiu al nostru, Retail Investor Beat, arată că investitorii de retail sunt rezilienţi, au rămas implicaţi pe pieţe şi îşi construiesc portofolii diversificate pentru a face faţă situaţiei. Având în vedere că, în cele din urmă, pieţele bull se construiesc pe umerii pieţelor bear şi au o durată şi o amploare de aproape patru ori mai mari, menţinerea cursului ar trebui să le fie de folos acestor investitori."

Având în vedere recenta volatilitate a pieţei, investitorii români de retail şi-au repoziţionat portofoliile prin creşterea expunerii la cripto (26%), numerar (23%), mărfuri (19%), acţiuni locale (16%), acţiuni străine (16%), investiţii alternative (14%), obligaţiuni naţionale (14%), valute (13%) şi obligaţiuni străine (10%), subliniază sursa citată.

Dacă ne uităm la sectoare, 29% dintre investitorii români şi-au crescut expunerea la sectorul energetic, 24% au cumpărat tehnologie şi 23% servicii financiare. Au urmat utilităţile (22%), sănătatea (17%), sectorul imobiliar (16%), bunurile de consum de bază (18%), telecomunicaţiile (15%), materialele (14%), bunurile de consum discreţionar (12%) şi produsele din sectorul industrial (10%).

La nivel global, încrederea investitorilor individuali în investiţiile lor a scăzut în mod constant în cele cinci trimestre de la lansarea sondajului eToro Retail Investor Beat. Încrederea a scăzut de la 83% în T2 2021, 81% în T3 2021, 80% în T4 2021, 73% în T1 2022 la 72% la sfârşitul lunii iunie a acestui an. În România, încrederea în investiţii a scăzut lent de la 87% în T2 2021, 83% în T3 2021, 85% în T4 2021, 79% în T1 2022 la 78% la sfârşitul lunii iunie a acestui an.

Creşterea inflaţiei continuă să rămână cel mai mare risc şi pentru 62% dintre respondenţii români, detronând conflictul internaţional, care a fost cel mai mare risc în trimestrul trecut (57% în T1). Cu toate acestea, conflictul internaţional este în continuare al doilea cel mai mare risc (45%), urmat de evoluţia economiei globale (43%) şi de economia românească (32%). 16% dintre români continuă să creadă că o schimbare a fiscalităţii reprezintă un risc major pentru portofoliul lor, în creştere de la 12% în trimestrul trecut, subliniază sursa citată.

În ciuda acestor riscuri, 44% dintre români (48% la nivel global) intenţionează să investească aceeaşi sumă de bani în următoarele 3 luni, în timp ce 36% se aşteaptă să investească mai mult. 45% dintre investitorii români consideră că energia va prezenta în continuare cea mai bună oportunitate de investiţii în următoarele trei luni, urmată de tehnologie (36%), utilităţi (31%), servicii financiare (24%) şi imobiliare (23%). La nivel global, o treime (32%) consideră energia, urmată de tehnologie (31%) şi imobiliare (25%), sectoarele cu cele mai bune oportunităţi de cumpărare în următorul trimestru.

"Energia şi sectorul imobiliar sunt două dintre cele mai mici sectoare globale, dar din punct de vedere istoric, au fost o bună acoperire împotriva inflaţiei şi continuă să fie în topul listei de achiziţii şi în atenţia investitorilor individuali. Ceea ce am văzut în România este că, la toate nivelurile de experienţă, investitorii individuali au crescut alocările într-o serie de sectoare defensive, dar cred în continuare şi în sectorul de technologie. Investitorii români cred cu tărie în alegerile făcute şi sunt rezilienţi în urmărirea planurilor lor de investiţii", concluzionează Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro pentru România, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. asta înseamnă că piețele vor mai scădea, până la un nivel la care majoritatea investitorilor de retail va declara că investițiile au fost lichidate și că nu mai intenționează să investească în următoarea perioadă

    1. de ce sa nu mai investeasca?

      si ce inseamna "urmatoarea perioada"? 

    Investitorii de retail au mentinut pozitiile in ciuda scaderilor pentru a le putea inchide pe "bottom"... clasic.

    1. Le-au mentinut ca sa inchida pe "ch arm"... quark.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro