Sumele de bani colectate din taxa de monitorizare de 3% ar trebui să se întoarcă în industria de unde au provenit, pentru că ar fi benefic pentru piaţă, a declarat, miercuri, la Ziua Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
"În privinţa taxei de monitorizare de 3%, pot spune că, în anii trecuţi, având în vedere că veniturile pe care ANCOM le avea erau arhisuficiente pentru a funcţiona, nu am mai cerut această taxă. Banii pe care noi îi luam din utilizarea de spectru erau suficienţi pentru a nu lua şi taxa de monitorizare. Poate că acest lucru a contribuit şi la menţinerea unui preţ mic raport calitate-preţ faţă de alte ţări din Uniunea Europeană. Înţeleg că, în perioada imediat următoare, există dorinţa ca din aceste sume de bani care se colectează prin această taxă să existe proiecte publice conexe sectorului nostru, astfel încât să ne întoarcem la o idee mai veche pe care eu am anunţat-o, şi anume să întoarcem banii în industrie. Am scris un proiect, am luat foarte multe avize, iar dorinţa mea este ca toate aceste sume de bani să se întoarcă în industria de unde a provenit această sumă de bani. Eu ştiu că în forma aceasta se duc discuţiile şi ar fi benefic pentru piaţă", a menţionat Sorin Grindeanu, informează Agerpres.
Şeful Autorităţii de reglementare în domeniul telecom a subliniat faptul că România se află în Top 3 a ţărilor în care raportul calitate-preţ la serviciile de telecomunicaţii este unul competitiv.
"Din punct de vedere al ANCOM, noi punem în aplicare politicile Guvernului. Bineînţeles că noi trimitem şi recomandări. Sunt recomandări pe care noi le facem, dar repet nu noi facem politicile. Acestea le face Guvernul. În ceea ce priveşte 5G, vorbim de pieţe diferite şi de lucruri diferite. Ceea ce ştim foarte bine în acest moment este că, în România, acest sector este unul extrem de competitiv, dacă luăm în calcul raportul de calitate-preţ. Cred că ne aflăm în Top 3. Orice Guvern, orice reglementator, prin forţa pe care o are trebuie să facă ceea ce ţine de el să menţină aceste poziţii prin care România, prin modul în care a făcut politici publice, a câştigat acest loc. Sunt convins că, în perioada imediat următoare, va exista dialog, astfel încât să putem să ne propunem acest loc fruntaş în Europa. Dialogul este între piaţă şi cei care fac politicile, iar noi suntem undeva la mijloc. Rezultatele acestui dialog au fost inclusiv modificările pe care Guvernul le-a făcut la OUG 114, legat de parte cu amenzile, de exemplu. Se va face un Grup de lucru care va aşeza în concordanţă cu Legea 50 toate aceste lucruri. Mai avem şi modalitate de organizare a licitaţiei, atribut al Guvernului. ANCOM trebuie să pună în practică ceea ce stabileşte Guvernul, de la preţul de pornire la modul de organizare etc", a afirmat Grindeanu.