Storia: Bucureşti, apartamentele noi sunt cu până la 34.000 de euro mai ieftine decât cele vechi

A.B.
Miscellanea / 26 mai

Storia: Bucureşti, apartamentele noi sunt cu până la 34.000 de euro mai ieftine decât cele vechi

În Capitală, preţul mediu al unui apartament nou cu trei camere este cu aproape 34.000 de euro mai mic decât al unuia vechi, conform analizei Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Situaţii similare apar şi în alte oraşe mari, precum Iaşi sau Braşov, unde locuinţele construite recent pot fi mai accesibile decât cele vechi. Diferenţele de preţ reflectă particularităţile fiecărei pieţe locale, influenţate de cerere, ofertă, zonă, suprafaţă, dar şi de facilităţile incluse.

"În marile oraşe, apartamentele vechi ajung adesea să fie mai scumpe decât cele noi, iar principalul factor care explică această diferenţă este localizarea. Locuinţele vechi sunt situate, în general, în zone centrale sau bine conectate la infrastructura urbană, în timp ce construcţiile noi se dezvoltă preponderent la periferie, unde preţul terenului este mai redus. De exemplu, apartamentele vechi din zone ultracentrale pot avea preţuri mai mari per total, chiar dacă sunt mai mici ca suprafaţă sau mai puţin eficiente energetic. Astfel, diferenţele de preţ reflectă în mod direct poziţionarea în oraş, un criteriu care continuă să influenţeze semnificativ valoarea unei locuinţe, indiferent de anul construcţiei sau nivelul dotărilor", a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group.

Bucureştiul rămâne oraşul cu cele mai mari diferenţe între preţurile apartamentelor noi şi vechi. Deşi la prima vedere ne-am aştepta ca locuinţele noi să fie mai scumpe, realitatea este alta. În aprilie 2025, locuinţele noi au fost considerabil mai ieftine decât cele vechi, iar diferenţele de preţ au crescut odată cu suprafaţa. O garsonieră nouă de 40 mp a costat cu 18.040 de euro mai puţin decât una veche. În cazul apartamentelor cu două camere (55 mp), cele noi au fost mai ieftine cu 24.805 euro, iar pentru apartamentele cu trei camere (75 mp), diferenţa a fost de 33.825 de euro în minus pentru locuinţele noi.

Aceste diferenţe apar într-un context în care preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.801 euro, în scădere cu 2% faţă de luna precedentă, în timp ce locuinţele vechi s-au vândut, în medie, cu 2.252 euro/mp - cu 5% mai mult decât în martie.

Şi în Braşov locuinţele din blocurile noi sunt, în general, mai ieftine decât cele construite în blocuri vechi, dar diferenţele sunt moderate: -840 euro pentru o garsonieră dintr-un bloc nou, -1.155 euro pentru un apartament cu două camere şi -1.575 euro pentru unul cu trei camere.

Cu un preţ mediu de 2.180 euro/mp pentru locuinţele noi şi 2.201 euro/mp pentru cele vechi, Braşovul este unul dintre oraşele unde apartamentele noi continuă să fie mai accesibile, cel puţin din punct de vedere financiar.

În Iaşi, diferenţele de preţ dintre locuinţele noi şi cele vechi sunt însemnate: o garsonieră într-un bloc nou este cu 7.520 de euro mai ieftină decât o garsonieră dintr-un bloc vechi, preţul unui apartament nou cu două camere este cu 10.400 euro mai mic decât într-un apartament vechi, iar preţul unui apartament nou cu trei camere e mai mic cu 14.100 de euro în comparaţie cu unul vechi.

Preţurile pe metru pătrat ale apartamentelor noi (1.722 euro/mp) sunt mai mici decât cele ale apartamentelor vechi (1.910 euro/mp), aşa că piaţa din Iaşi continuă să fie una în care locuinţele noi pot reprezenta o opţiune mai avantajoasă pentru cumpărători.

Şi în Sibiu apartamentele noi au un mic avantaj de preţ: -640 euro pentru o garsonieră dintr-un bloc nou, -880 euro pentru un apartament nou cu două camere şi -1.200 euro pentru un apartament nou cu trei camere, comparativ cu imobilele din blocurile vechi.

Preţurile pe metru pătrat sunt aproape identice: 1.850 euro/mp (vechi) vs. 1.834 euro/mp (nou), ceea ce sugerează o piaţă stabilă, cu diferenţe mici, dar constante.

În Cluj-Napoca, oraşul cu cele mai mari preţuri medii din ţară, diferenţele între locuinţele noi şi cele vechi sunt aproape nesemnificative. O garsonieră într-un bloc nou este cu 280 de euro mai ieftină decât una dintr-un bloc vechi, un apartament nou cu două camere este cu 385 de euro mai ieftin comparativ cu unul vechi, iar în cazul apartamentelor cu trei camere diferenţa este de 525 de euro în minus pentru imobilele noi.

Preţul pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 3.114 euro, aproape identic cu cel al locuinţelor vechi (3.121 euro/mp), semn că în Cluj contează mai puţin anul construcţiei.

La Constanţa, diferenţele de preţ sunt foarte mici, la fel ca în Cluj-Napoca. Pentru toate tipurile de apartamente analizate - o cameră (40 mp), două camere (55 mp), trei camere (75 mp) - locuinţele noi sunt mai ieftine decât cele vechi cu 280 de euro, 385 de euro, respectiv 525 euro.

Şi preţurile pe metru pătrat sunt extrem de apropiate, indicând o piaţa echilibrată: 2.005 euro/mp pentru apartamentele vechi şi 1.998 euro/mp pentru cele noi.

Timişoara este unul dintre oraşele unde apartamentele noi sunt, în general, mai scumpe decât cele vechi. Diferenţele variază între +1.760 euro pentru garsonierele din blocurile noi, comparativ cu cele din blocurile vechi şi ajung la +2.420 euro pentru apartamentele cu două camere şi la +3.300 euro pentru apartamentele cu trei camere.

Cu un preţ mediu pe metru pătrat de 1.814 euro pentru locuinţele noi şi 1.770 euro pentru cele vechi, Timişoara nu înregistrează diferenţe de preţ majore, însă e cert că locuinţele noi sunt uşor mai scumpe decât cele vechi.

În Craiova, locuinţele noi sunt cu mult mai scumpe decât cele vechi: +3.480 euro pentru o garsonieră, +4.785 euro pentru un apartament cu două camere şi +6.525 euro pentru unul cu trei camere.

Această situaţie vine în contextul în care apartamentele noi s-au vândut cu 1.936 euro/mp faţă de doar 1.849 euro/mp în cazul celor vechi - iar diferenţele se reflectă clar şi în preţul final.

Oradea este oraşul în care apartamentele noi sunt, în medie, considerabil mai scumpe decât cele vechi. Astfel, o garsonieră nouă costă cu 7.480 de euro mai mult decât una veche, un apartament cu două camere este mai scump cu 10.285 de euro, iar în cazul apartamentelor cu trei camere, diferenţa ajunge la +14.025 de euro.

Această diferenţă vine într-un context în care preţul mediu pe metru pătrat pentru locuinţele noi este de 1.884 euro, faţă de doar 1.697 euro/mp pentru cele vechi.

Analiza Storia arată că nu întotdeauna "nou" înseamnă "mai scump". În oraşe mari precum Bucureşti, Iaşi sau Braşov, apartamentele din blocuri noi pot fi o alegere mai avantajoasă financiar decât cele vechi. În schimb, în oraşele precum Craiova, Oradea sau Timişoara, locuinţele vechi continuă să fie mai accesibile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0625
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4604
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3994
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0415
Gram de aur (XAU)Gram de aur472.9221

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb