Marii asiguratori internaţionali au mutat accentul pus în perioada crizei financiare pe indicatorii de eficienţă şi pe controlul costurilor către o evaluare a activităţii din perspectiva satisfacerii clientului, a folosirii tehnologiilor digitale şi a gestionării capitalului, potrivit studiului Mazars privind practicile de raportare financiară în industria asigurărilor din Europa.
Concluziile studiului Mazars "Key Points of the financial communication of insurance groups - 2014" au la bază analiza comparativă a rapoartelor anuale din 2013 şi anii precedenţi publicate de 16 mari grupuri de asigurare şi reasigurare care pregătesc situaţiile financiare conform IFRS (Standardele Internaţionale de Raportare Financiară). Eşantionul folosit în studiu include jucătorii aflaţi pe lista companiilor considerate ca prezentând risc sistemic pentru sistemul financiar global (stabilită de Consiliul de Stabilitate Financiară).
Prin comparaţie cu grupurile internaţionale, asigurătorii locali pun cel mai mult accent în rapoartele anuale din 2013 pe respectarea cadrului de reglementare existent.
Răzvan Butucaru, Financial Advisory Services Director, Mazars România, a declarat: "Din felul în care îşi prezintă rezultatele activităţii, se observă că asigurătorii locali se concentrează mai mult pe aspecte care ţin strict de conformitatea cu reglementările în vigoare. Aceştia sunt mai puţin preocupaţi să atragă atenţia utilizatorilor situaţiilor financiare prin furnizarea de detalii care pot crea o imagine mai cuprinzătoare asupra activităţii lor, cum ar fi informaţiile despre guvernanţa corporativă, activitatea de responsabilitate socială şi faţă de mediu sau performanţa de business".
Studiul este relevant pentru piaţa românească de asigurări în contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2015, va trebui ca toţi asiguratorii locali să raporteze situaţiile financiare în conformitate cu IFRS, iar din 1 ianuarie 2016 să aplice noul standard Solvency II. Solvency II va introduce un nou cadru de reglementare în domeniul asigurărilor, armonizat la nivelul Uniunii Europene, ce va acoperi guvernanţa corporativă, raportarea către instituţiile de supraveghere, evaluarea şi gestionarea riscurilor, solvabilitatea, constituirea de rezerve şi provizioane.
René Schöb, Country Managing Partner, Mazars România, a menţionat: "Analizând modul în care marile grupuri de asigurări abordează comunicarea financiară, studiul Mazars scoate în evidenţă cele mai bune practici de raportare, tendinţele şi provocările actuale ale industriei. Concluziile studiului oferă în acest sens exemple relevante şi foarte utile, precum şi idei ce merită a fi reţinute privind standardele pe care asigurătorii locali va fi nevoie să le respecte în activitatea lor viitoare".
Din momentul declanşării crizei financiare, investitorii au urmărit cu multă atenţie evoluţia capitalului marilor grupuri din domeniul asigurărilor, fiind preocupaţi să observe în primul rând dacă acesta este suficient şi dacă este supus unui management şi control eficient, în contextul schimbărilor importante ale cadrului de reglementare şi în condiţii de presiune pe piaţa capitalurilor. Studiul Mazars relevă faptul că solvabilitatea şi gestionarea capitalului devin acum punctul central în comunicarea financiară a asigurătorilor, ocupând un loc tot mai important în rapoartele lor anuale.
Deşi companiile locale de asigurări prezintă de regulă în situaţiile financiare anuale indicatorii ceruţi de reglementările locale privind gestionarea şi nivelul capitalului, apropiata punere în aplicare a standardului Solvency II va aduce o nevoie de informaţii suplimentare care trebuie făcute publice.
Analiza Mazars arată, de asemenea, că grupurile internaţionale de asigurări dau mai multă importanţă decât companiile locale comunicării indicatorilor de performanţă. Jucătorii internaţionali folosesc astfel şi alte metode de măsurare a performanţei, pe lângă cele cerute de raportarea conform IFRS. De exemplu, companiile care oferă produse de asigurare de viaţă pun accent pe indicatorul Embedded Value ca element important de evaluare a acestui segment specializat al activităţii de asigurări. Studiul Mazars arată cum a evoluat acest indicator în timp şi ce alţi indicatori similari folosesc asigurătorii cuprinşi în eşantionul analizat.
Răzvan Butucaru: "La nivel local, doar o parte din companii (în special cele care au pregătit deja situaţii financiare conform IFRS) includ indicatorul Embedded Value în rapoartele anuale, alături de analiza de senzitivitate la diferiţi factori (de exemplu, cheltuielile de administrare, rata mortalităţii etc.). Indicatorii de măsurare a performanţei şi analizele de senzitivitate ar trebui folosiţi de toate companiile de asigurări în rapoartele financiare, pentru a putea oferi cititorilor o perspectivă cuprinzătoare asupra calităţii activităţii lor şi a riscurilor ataşate".
Mazars este o organizaţie internaţională, integrată şi independentă, specializată în servicii de audit şi consultanţă financiară, consultanţă fiscală, contabilitate şi salarizare, oferite de peste 13.800 de specialişti în 72 de ţări. În anul financiar 2012-2013, Grupul Mazars a înregistrat o cifră de afaceri de 1.045,6 mil EUR, în creştere cu 3,2 % faţă de perioada anterioară.
În România, Mazars îşi desfăşoară activitatea din 1995. Echipa locală cuprinde 150 de profesionişti specializaţi în audit, consultanţă fiscală, de contabilitate, salarizare şi administrare de personal.