SUA şi România au anunţat finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu

Ioana Dogaru
Politică / 18 decembrie 2015

Hans Klemm

Hans Klemm

Actualizare 15:35 Motoc: "Sistemul antirachetă de la Deveselu e cel mai important proiect strategic româno-american"

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat astăzi că sistemul antirachetă contribuie concret şi tangibil la securitatea României şi a SUA, afirmând că baza militară de la Deveselu reprezintă o investiţie de circa 11, 2 milioane de dolari şi va fi complet operaţională în mai 2016, transmit surse din presă.

"Sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american. Facilitatea contribuie concret şi tangibil la securitataea României, dar şi a SUA.(...) Astăzi, baza militară 99 Deveselu a ajuns la capacitate integral şi ea este una dintre cele mai moderne unităţi militare din administrarea MApN în care am investit aproximativ 11, 2 milioane de dolari, la care se adaugă resurse mobilizate din alte părţi ale bugetului de stat pentru infrastructura de sprijin de acolo", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Ministrul Apărării a afirmat că sistemul antirachetă de la Deveselu urmează să devină complet operaţional anul viitor, la summit-ul NATO de la Varşovia.

"În mai, anul viitor, sistemul american antirachetă urmează să fie acreditat şi să devină complet operaţional, marcând astfel finalizarea etapei a doua de dezvoltare a componentei sale europene", a spus Mihnea Motoc.

Ministrul Apărării a susţinut că Deveselu este un proiect în care partea română şi-a onorat la termen toate angajamentele asumate, de la cele din plan normativ la cele privind securizarea bazei pe timpul lucrărilor, cât şi angajamentele asumate şi îndeplinite atât în cont propriu, cât şi în privinţa obligaţiilor de susţinere a demersurilor părţii americane.

Potrivit lui Mihnea Motoc, "mutaţiile strategice actuale din mediul de Securitate european şi global au generat firesc consolidarea cooperării între aliaţi atât în aplicarea planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO, cât şi în ceea ce se aşteaptă a fi consacrarea fermă a adaptării strategiilor sale la Summittul de la Varşovia".

Ministrul Apărării a afirmat că, în contextual NATO, găzduirea de România a unor elemente de apărare antirachetă confirmă profilul pe care România şi l-a asumat încă de la aderarea la această alianţă.

Mihnea Motoc a spus că, odată cu încheierea acestei etape, va fi continuată modernizarea infrastructurii de la Deveselu la cele mai înalte standarde NATO.

"Programul EPAA este conform angajamentelor comune privind arhitectura antirachetă cuprinzătoare a NATO, iar sistemul defensiv de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă astfel o contribuţie importantă la dezvoltarea capacităţilor NATO în această sferă", a mai spus Motoc.

Ministrul Apărării a spus că, odată consolidate şi confirmate contribuţiile voluntare ale naţiunilor la sistemul antirachetă de apărare NATO antibalistică, aliaţii vor putea fi în măsură să consemneze rezultate substanţiale şi să marcheze atingerea capacităţii operaţionale iniţiale facilităţii la summit-ul din mai 2016, de la Varşovia.

"Trecem astăzi în noua etapă finală de operaţionalizare completă a sistemului american de antirachetă dislocat în România", a conchis Mihnea Motoc.

(S.A.)

-----------

Actualizare 11:46 Ambasadorul Klemm: "Scutul de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei"

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a reiterat, astăzi, că sistemul antirachetă de la Deveselu este conceput împotriva ameninţărilor din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nici măcar nu are capacitatea de a ameninţa Rusia, declaraţie făcută cu ocazia ceremoniei de declarare a capacităţii tehnice a facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la Baza Deveselu.

-----------------

Actualizare 11:42 Comănescu: "Un moment important pentru România, SUA, NATO"

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, vineri, capabilitatea tehnică a scutului antirachetă de la baza Deveselu, subliniind componenta defensivă a acestuia şi precizând că este un moment important pentru România, pentru parteneriatul strategic cu SUA şi pentru NATO.

Lazăr Comănescu a declarat, în cadrul unui eveniment special organizat de MAE pentru a marca capabilitatea tehnică a facilităţii antirachetă de la baza Deveselu, că finalizarea scutului a presupus un efort instituţional complex.

Din perspectiva României, participarea la sistemul antirachetă reprezintă un angajament strategic, susţinut de întreaga clasă politică şi de opinia publică, a spus Comănescu, subliniind că este un moment de maximă importanţă pentru România, SUA şi NATO.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că scutul de la Deveselul este o dovadă de consolidare a parteneriatului strategic România-SUA, "parteneriat pe care îl vrem extins şi în alte domenii, mai ales cel economic".

Comănescu a reafirmat "caracterul exclusiv defensiv al scutului antirachetă", precizând că acesta nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi va fi utilizat doar în scopuri defensive, în faţa ameninţărilor din afara continentului.

(A.L.)

----------------

Statele Unite şi România vor anunţa vineri finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu, care va fi operaţională în 2016, pentru a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului, au declarat trei oficiali americani din cadrul administraţiei şi din apărare, relatează Reuters.

Ambasada SUA în România şi Ministerul român al Afacerilor Externe vor anunţa "capabilitatea tehnică" a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, au precizat sursele citate.

"Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachetele, se află acolo şi au fost predate comandanţilor militari", a declarat unul dintre oficiali.

Comandanţii militari vor declara baza Aegis Ashore operaţională la începutul lui 2016, după ce va fi integrată în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO, a precizat oficialul.

Locotenent-comandorul Tim Hawkins, un purtător de cuvânt al Forţelor Navale americane, a refuzat să comenteze cu privire la anunţul aşteptat, dar a precizat că baza este "un pas important în eforturile de protecţie în faţa ameninţării tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu raza de acţiune tot mai lungă şi din ce în ce mai letale şi mai sofisticate".

Anunţul de vineri intervine după ani de planuri şi eforturi din partea Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă (MDA) a SUA, al cărei director, viceamiralul James D. Syring, se va afla la Bucureşti pentru acest eveniment.

Syring le-a spus congresmenilor americani în martie că MDA este în grafic cu lucrările de construcţii militare, instalarea, integrarea şi testarea sistemului la baza din România, pentru a anunţa "capabilitatea tehnică" în 2015.

Riki Ellison, fondatorul organizaţiei nonprofit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat că testul de succes al sistemului Aegis Ashore, efectuat săptămâna trecută în largul coastelor din Hawaii, a deschis calea evenimentului de vineri.

"Acest sistem este acum pregătit să apere sudul Europei de orice ameninţare specifică din partea Iranului, dacă va decide să continue încălcarea tratatului", a afirmat Riki Ellison.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Totusi, ce are Romania cu Iranul sau invers. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0693
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4512
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8500
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.3851

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb