Suntem atracţia regională în energia regenerabilă

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 mai 2012

Pierpaolo Mazza, director general al diviziei General Electric (GE) pentru turbine cu gaz aeroderivative pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CIS, ne-a declarat: "Pentru GE Energy, România este un important hub de dezvoltare a afacerilor din zona energetică şi din domeniul energiei regenerabile în special".

Pierpaolo Mazza, director general al diviziei General Electric (GE) pentru turbine cu gaz aeroderivative pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CIS, ne-a declarat: "Pentru GE Energy, România este un important hub de dezvoltare a afacerilor din zona energetică şi din domeniul energiei regenerabile în special".

România a făcut paşi importanţi în promovarea, susţinerea şi dezvoltarea producţiei de energie din surse regenerabile, în comparaţie cu alte state din centrul şi estul Europei. Pierpaolo Mazza, director general al diviziei General Electric (GE) pentru turbine cu gaz aeroderivative pentru Europa Centrală şi de Est, Rusia şi CIS, ne-a declarat: "Schema de sprijin bazată pe cote obligatorii de certificate verzi promovată de România este foarte atractivă pentru anumiţi investitori. România va avea o dezvoltare foarte interesantă din domeniu, fiind, la această dată, cea mai atractivă din regiune pentru investitorii în energia verde. Pentru GE Energy, România este un important hub de dezvoltare a afacerilor din zona energetică şi din domeniul energiei regenerabile în special".

Domnia sa ne-a precizat că sistemul nostru de promovare a energiei din surse regenerabile a reprezentat şi reprezintă o oportunitate excelentă şi pentru GE Energy, care are contracte importante de livrare către dezvoltatorii de centrale eoliene. În plus, ţara noastră trebuie să sprijine şi instalarea de unităţi noi de producere a energiei în cogenerare, cu emisii reduse de CO2, dar şi a centralelor pe gaz cu tehnologie ultramodernă de producţie a electricităţii. Aceste unităţi joacă un rol important în echilibrarea sistemului energetic naţional, pe fondul fluctuaţiilor imprevizibile de producţie a parcurilor eoliene. Potrivit domnului Mazza, turbinele aeroderivative cu gaz de la GE vor ajuta modernizarea bazei existente de centrale, învechite şi ineficiente, care funcţionează pe bază de gaz sau pe cărbune, şi, în acelaşi timp, vor conferi operatorului de reţea flexibilitatea necesară pentru a o stabiliza.

Proiecte în producţia de energie pe gaz

GE Energy are în studiu, în ţara noastră, mai multe proiecte de realizare a unor centrale noi în cogenerare, cu diferite capacităţi instalate. Pierpaolo Mazza este încrezător că GE Energy va semna, în acest an, primul contract de livrare, în Româ­nia, a unor turbine aeroderivative pe gaz, una dintre cele mai flexibile şi eficiente tehnologii de producţie a electricităţii, dezvoltată de compania americană. "Dacă semnăm contractul în acest an, primele turbine aeroderivative pe gaz vor fi livrate şi vor funcţiona în 2013", a subliniat domnia sa.

Turbina aeroderivativă pe gaz concepută de GE Energy are ca punct central un motor de avion reconfigurat astfel încât să acţioneze un generator sau un compresor şi să producă energie. Oficialul GE Energy ne-a mai declarat: "Tehnologia este foarte flexibilă, eficientă, fiabilă şi respectă normele de mediu. Sistemul său nu necesită apă şi poate funcţiona pe baza unei game variate de combustibili, cum ar fi gaz şi kerosen. Avem tipuri de turbine pentru centrale cu o putere instalată de 18-24 MW, 28 - 34 MW, dar şi de 40-55 MW. Aceste centrale pot fi pornite şi oprite în interval de câteva minute, pentru a furniza energie în sistem, într-un mod rapid şi eficient, în orice moment. Având în vedere că producţia de energie regenerabilă s-a extins în România, este posibil ca, la un moment dat, să fie necesară o sursă de producere a energiei care să compenseze orice scădere inevitabilă a cantităţii de energie eoliană, care poate să intervină, spre exemplu, atunci când nu bate vântul".

La nivel mondial, GE a livrat circa 3300 de astfel de centrale până la finele anului trecut. La sfârşitul saptămânii trecute, GE a livrat toate cele 12 turbine aeroderivative, în valoare de 200 milioane dolari, pentru Dorad Energy din Israel. Noua centrală de 50 MW va fi operaţională în a doua jumătate a anului viitor. Aceste turbine revoluţionare sunt realizate de GE în Ungaria, în fabrica Veresegyhay, care funcţionează din anul 2000 şi reprezintă baza activităţii companiei americane în sectorul producţiei de turbine în această parte a Europei.

Top trei oportunităţi de investiţii

Pierpaolo Mazza ne-a spus că în top trei oportunităţi de investiţii energetice pentru GE în ţara noastră şi în Europa Centrală şi de Est se află modernizarea şi retehnologizarea centralelor pe gaz şi cărbune existente, care au o durată de viaţă depăşită, construirea de noi unităţi, flexibile, pe gaze, pentru echilibrarea sistemului energetic având în vedere funcţionarea fluctuantă inevitabilă a centralelor eoliene, dar şi oferirea de soluţii de finanţare pentru astfel de proiecte.

Domnia sa a subliniat: "Cred că cea mai mare problemă pentru investiţiile noi din energie, în special a celor de mare amploare, este obţinerea finanţării. Contextul economic mondial şi european este în continuare dificil şi obţinerea unei surse sigure de finanţare întârzie im­plemen­tarea investiţiilor".

GE Energy promovează intens turbinele aeroderivative pe gaz, iar vânzările sunt în creştere pe acest segment. De asemenea, compania caută să îmbunătăţească şi să dezvolte relaţiile cu furnizorii din Europa Centrală şi de Est, în special din România, Polonia şi Cehia, care pot oferi componente şi piese de calitate pentru tehnologia GE. În ţara noastră, fabrica GE din Veresegyhay cooperează îndeaproape şi cu Turbomecanica, companie bucureşteană cu care doreşte să-şi întărească relaţiile pe viitor.

Unitatea de la Veresegyhay este localizată la 30 km de Budapesta, pe 42 de hectare, şi se ocupă cu producţia, asamblarea şi reparaţia turbinelor pentru generarea de electricitate. În ultimii zece ani, fabrica a avut o evoluţie spectaculoasă, devenind centru de excelenţă în reparaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb