Compania fintech suedeză Klarna, care are operaţiuni şi în România, şi-a amânat mult aşteptata ofertă publică iniţială (IPO) până la sfârşitul anului 2025, spun surse citate de presa suedeză, conform sifted.eu.
Luna trecută, gigantul "buy now, pay later" (BNPL - "cumpără acum, plăteşte mai târziu") şi-a suspendat planurile de listare la Bursa de Valori din New York (NYSE), iar presa străină atribuie această decizie volatilităţii pieţei, declanşate de impunerea de către SUA a unor tarife drastice asupra partenerilor comerciali din întreaga lume.
Deşi calendarul revizuit pentru listarea Klarna nu a fost confirmat vreodată, publicaţia suedeză Dagens Industry relatează acum, citând mai multe surse familiarizate cu situaţia, că firma vrea să aştepte până după vară.
"Conducerea Klarna doreşte să vadă un sprijin şi un impuls mai mare", scrie sursa menţionată, citând o sursă apropiată companiei.
Klarna a refuzat să comenteze informaţia.
Unii experţi au declarat anterior pentru Sifted că ar putea trece ceva vreme până când Klarna şi alte startup-uri aflate în stadiu avansat vor reveni pe drumul cel bun.
"Fereastra IPO este cât se poate de închisă", a afirmat Richard Goldman, preşedintele grupului de tranzacţii din cadrul firmei de investiţii Redeye, adăugând: "În acest moment, pur şi simplu nu poţi stabili preţul unei companii. Suntem în mijlocul furtunii".
Amintim că, în luna martie, publicaţia britanică Financial Times scria că fintech-ul Klarna se pregăteşte să se listeze pe piaţa SUA, după ce a depus cererea de ofertă publică iniţială. Klarna a depus solicitarea la autoritatea pieţei de capital din SUA (SEC) în noiembrie 2024, în mod confidenţial, intenţionând să îşi listeze acţiunile la New York Stock Exchange sub simbolul "KLAR".
Conform Financial Times, listarea putea evalua Klarna la cel mult 15 miliarde de dolari.
În luna martie, Klarna a anunţat că a revenit pe profit în 2024. Câştigul net de anul trecut a fost de 21 de milioane de dolari, faţă de o pierdere de 244 de milioane de dolari în anul precedent. Veniturile au crescut cu aproape 24%, la 2,81 miliarde de dolari.
• Parteneriat cu DoorDash
Tot în luna martie, Klarna a anunţat că a încheiat un parteneriat de plăţi cu DoorDash, companie online americană cu operaţiuni de livrare a alimentelor, potrivit Reuters. Conform termenilor acordului, clienţii DoorDash pot plăti cumpărăturile integral, în patru rate fără dobândă sau pot amâna plata pentru o dată ulterioară.
Acordul a fost anunţat la numai câteva zile după ce compania suedeză a lansat un parteneriat cu aplicaţia de finanţe personale OnePay, cu scopul de a oferi împrumuturi în rate pentru achiziţiile de la gigantul american de retail Walmart Inc.
În plus, luna trecută, fintech-ul a semnat un acord cu furnizorul de servicii de tip punct de vânzare Clover pentru a se adresa companiilor şi magazinelor din SUA, notează nationaltechnology.co.uk. Parteneriatul va permite iniţial unui număr de aproximativ 100.000 de comercianţi să ofere opţiuni de plată flexibile pentru achiziţiile în magazin.
Klarna deserveşte în prezent 93 de milioane de consumatori activi şi peste 675.000 de comercianţi, compania anunţând luna aceasta că a ajuns la peste 11 milioane de clienţi activi în Marea Britanie. Compania oferă o gamă largă de servicii, inclusiv plăţi flexibile, urmărirea livrărilor şi informaţii despre cheltuieli.
Opinia Cititorului