Taiwan va înainta, astăzi, o cerere de alăturare la Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), banca de dezvoltare înfiinţată de China, în ciuda animozităţilor istorice şi a lipsei de relaţii diplomatice dintre cele două ţări. Pe de altă parte, Japonia a exclus, momentan, ipoteza alăturării la AIIB, scrie Reuters.
China a lansat AIIB anul trecut, încercând să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. Dotată cu un capital de 50 de miliarde de dolari, AIIB este considerată un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.
Într-un comunicat publicat ieri seară, purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale din Taiwan, Charles Chen, a transmis că alăturarea Taiwanului, în calitate de membru fondator, la Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură, va contribui la eforturile de integrare regională şi va creşte posibilitatea ca Taiwan să se alăture şi altor organisme multinaţionale.
Reuters notează că, deocamdată, nu este clar dacă Beijing va accepta cererea Taiwanului, din cauză că majoritatea statelor occidentale (inclusiv SUA) nu recunoaşte Taiwan, pe fondul presiunilor Chinei. Taiwan nu este membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, al Băncii Mondiale sau al Fondului Monetar Internaţional.
La rândul lui, ministrul de Finanţe de la Tokio, Taro Aso, a declarat astăzi că Japonia nu se va alătura Asian Infrastructure Investment Bank până la data-limită de 31 martie. Demnitarul a subliniat că ţara sa va adopta o atitudine prudentă faţă de AIIB, până când banca îşi va clarifica principiile de guvernanţă corporativă şi sustenabilitate a datoriei.
China a fixat data de 31 martie drept termen-limită pentru ţările care doresc să devină membre fondatoare ale AIIB. Ca urmare, câteva zeci de state, inclusiv Rusia, Australia, Danemarca şi Olanda, şi-au anunţat intenţia de a se alătura viitoarei bănci. Chiar dacă SUA au sfătuit statele să se gândească de două ori înainte de acest pas, 42 de ţări au depus, până acum, cereri de participare la crearea AIIB.