Tanczos Barna a afirmat, astăzi, în conferinţa de presă privind măsurile fiscale, că suntem în faţa unei provocări majore în ceea ce priveşte viitorul fiscal-bugetar al României, dar că această provocare poate fi transformată într-o oportunitate, dacă sunt luate decizii ferme şi se implementează reformele necesare.
”Suntem în faţa unei provocări majore în ceea ce priveşte viitorul fiscal-bugetar al ţării, dar această provocare poate fi transformată într-o oportunitate dacă sunt luate decizii ferme şi dacă se implementează reformele necesare pentru a crea un stat care respectă mai mult cetăţeanul, un stat care oferă servicii mai bune” a declarat acesta.
Totodată, Tanczos Barna a atras atenţia asupra dezechilibrelor provocate de creşterile accelerate în plan economic ale României şi de destabilizarea pe care acestea au produs-o în economie.
”În ultimele decenii, România a cunoscut o redresare economică semnificativă, recuperând foarte mult din decalajul faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Niciodată în istoria României nu am fost poziţionaţi aşa de bine în această regiune a Europei, în privinţa PIB-ului pe cap de locuitor, cât şi în privinţa altor indicatori macroeconomici, dar această perioadă, această creştere, a generat şi dezechilibre care trebuie corectate” a adăugat acesta.
Potrivit Vicepremierului, această traiectorie economică va putea fi păstrată doar dacă se vor gestiona vulnerabilităţile acumulate. Tanczos Barna este de părere că primul lucru care trebuie adresat este legat de deficitele gemene.
”Această situaţie, creată în ultimii 10-12 ani, o apăsare foarte mare pe tot ce înseamnă stabilitate, tot ce înseamnă predictibilitate în România. Creşterea accelerată a datoriei publice şi deficitul bugetar sunt cele acele elemente care trebuie corectate în viitorul apropiat. Primele 6 luni ale anului au fost marcate de provocări majore atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Ştim foarte bine că în cursul lunii aprilie a început acel acea dispută între SUA şi Uniunea Europeană pe taxe vamale, am avut situaţia scăderii economice şi scăderii producţiei industriale, în principalele ţări ale Uniunii Europene. Aceste lucruri au afectat şi economia României” a declarat Barna.
Acesta a mai afirmat că, pentru a putea rezolva aceste probleme, este nevoie de un dialog deschis şi că trebuie asumat faptul că deficitul bugetar este nesustenabil, fără măsurile de corecţie.
”Am vorbit şi trebuie să vorbim în continuare deschis despre faptul că deficitul bugetar este nesustenabil, fără măsuri de corecţie. Acest deficit de 9,3%, cu care am încheiat anul trecut este o problemă semnificativă şi timpul este foarte scurt. Suntem presaţi de timp pentru că am avut o perioadă cu foarte multe alegeri, am avut o perioadă în care România şi-a asumat prin mai multe documente aceste corecţii fiscal-bugetare. Atât Uniunea Europeană, cât şi agenţiile de rating cu care am vorbit zilele trecute au spus că primele variante prezentate de România nu sunt suficiente, motiv pentru care am elaborat acest pachet” a conchis Barna
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 17:59)
Barna a fost urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție în anul 2014 pentru săvârșirea infacțiunilor de abuz în serviciu și fals intelectual. Faptele pentru care a fost suspectat s-au desfășurat în iunie 2006, atunci când, aflat la conducerea Agenției Domeniilor Statului, a semnat o adresă prin care anunța Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1 din București că un teren, de o suprafață de 60,44 de hectare, este disponibil pentru rectrocedare, fără ca Barna să fi avut avizul Ministerului Agriculturii, prejudiciul imputat fiind de aproximativ 16 milioane de lei.
Un adevarat politician,foarte pro-european.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 18:07)
Jegoșilor ați distrus România . Ați luat credite guvernamentale și acum vreți sa le plătim noi ? Nenorociților … Alegeri anticipate libere …
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 18:15)
Poporul cel pro.st va plati distractia PSD, PNL, USR, UDMR si minoritati. Ei au fu.rat de au rup, iar noi la platim fur.aciu.nile. Hai cu birurile pe noi.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 19:11)
Niciunul nu spune câți bani plătim pentru clientela politică, Cred că de aici s-ar putea tăia din greu. Dar nu se va întâmpla nimic.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 20:19)
Miliarde de euro anual ne cost sinecurile, spagile tunurile si tepele celor de la putere si de langa putere. 2-3% din PIB poate si mai mult.
Argentina calculase ca se fura anual 5% din PIB, nu cred ca nu suntem si noi la jumate, poate si spre egal.
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.07.2025, 18:15)
...
5. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 03.07.2025, 18:15)
...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 23:06)
De acum 5 ani ati fost. Ce credeati ca o sa se intample? Catastrofa inceputa in pandemie ni a fost bagata in seama si bulgarele s-a tot rostogolit si marit.