Toţi cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani şi care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunţat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.
Ei se vor reuni în Capela Sixtină miercuri începând de la ora locală 16:30 (14:30 GMT) şi vor continua să voteze în secret până când unul dintre ei va obţine o majoritate de două treimi din voturi şi va deveni astfel liderul spiritual al celor 1,4 miliarde de catolici din lumea întreagă.
Oficialii şi angajaţii de la Vatican care deservesc conclavul ce va începe miercuri pentru alegerea succesorului papei Francisc vor depune luni un jurământ de confidenţialitate prin care s-au angajat să nu divulge nimic despre modul în care se va desfăşura această reuniune străveche, informează agenţia de presă ANSA.
Depunerea jurământului de către oficiali şi angajaţii care deservesc conclavul va avea loc luni la ora locală 15:00 în Capela Paolina, Prima Lojă a Palatului Apostolic din Vatican.
Toţi cei implicaţi în conclavul care va începe miercuri, atât clerici, cât şi laici, aprobaţi de cardinalul camerlengo şi trei cardinali asistenţi, în conformitate cu Constituţia Apostolică 'Universi Dominici Gregis nr. 48', vor trebui să jure cu mâna pe Evanghelie şi să semneze acel jurământ scris în prealabil, conform sursei citate.
Persoanele chemate să depună acest jurământ sunt: secretarul Colegiului Cardinalilor; maestrul celebrărilor liturgice papale; maestrul de ceremonii papale; ecleziastul ales de cardinalul care prezidează conclavul, şi anume cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, pentru a-l asista în funcţia sa; personalul religios alocat Sacristiei Pontificale; preoţii de diferite limbi şi confesiuni; medicii şi infirmierele; operatorii de lifturi din Palatul Apostolic; angajaţii de la cantină şi din serviciul de curăţenie; angajaţii de la florărie şi serviciile tehnice; cei însărcinaţi cu transportul alegătorilor de la Domus Sanctae Marthae la Palatul Apostolic; colonelul şi un maior din Corpul Pontifical al Gărzilor Elveţiene, însărcinaţi cu supravegherea în apropierea Capelei Sixtine; directorul Serviciilor de Securitate şi Protecţie Civilă ale statului Vatican şi unii dintre colaboratorii săi.
Toţi aceştia, după ce au fost instruiţi cu privire la semnificaţia jurământului, vor trebui să îl pronunţe şi să îl semneze personal, în faţa cardinalului Kevin Joseph Farrell, Camerlengo al Sfintei Biserici Romane, având ca martori doi Protonotari Apostolici.
Opinia Cititorului