AROBS Transilvania Software SA a încheiat primul trimestru din acest an cu o cifră de afaceri de 119,6 milioane de lei, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, şi un profit net de 6,34 milioane de lei, în scădere cu 19%. Compania a fost afectată de provocările economice din ultima perioadă, însă creşterea solidă a cifrei de afaceri a reflectat rezilienţa sa în faţa incertitudinilor, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille .
AROBS este cea mai mare companie românească de tehnologie listată la BVB, fiind lider în furnizarea de servicii şi produse software. Compania deţine o prezenţa solidă pe piaţa românească şi internaţională, cu peste 25 de ani vechime, având peste 1.100 de angajaţi şi colaboratori, deservind un total de peste 11.000 de clienţi la nivel mondial. AROBS îşi desfăşoară activitatea pe următoarele segmente de business: Servicii Software; Produse Software; Sisteme integrate.
În prezent, directorul general (CEO) şi fondatorul companiei este Voicu Oprean, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Cu o vastă experienţă în administrarea afacerilor, management şi operaţiuni, dezvoltate în cadrul universităţilor Harvard Business School şi London Business School, domnul Oprean a reuşit să consolideze o strategie solidă pentru AROBS.
Compania are peste 5.000 de acţionari, cu o prezenţa puternică a investitorilor de retail şi atractivă pentru cei instituţionali. De la încheierea cu succes a plasamentului privat din toamna anului 2021, capitalizarea bursieră a companiei s-a majorat cu peste 40%, iar începând cu 25 septembrie 2023, acţiunile AROBS se tranzacţionează pe piaţa principală a BVB. În prezent, Voicu Oprean deţine 47,27% din acţiunile companiei, Cabrio Investment - 10%, iar restul sunt controlate atât de persoane fizice, cât şi de persoane juridice.
• Industria IT&C - posibil să contribuie cu 10% la PIB-ul României, în 2025
Între 2014 şi 2024, industria locală de IT&C şi-a crescut ponderea de la aproximativ 6% dintr-un PIB de 150 de miliarde de euro, la circa 8% dintr-un PIB de aproape 360 de miliarde de euro. Totuşi, anul 2024 a adus provocări, cu scăderi şi concedieri, cauzate în principal de diminuarea proiectelor de outsourcing - principalul motor al sectorului. Potrivit estimărilor ANIS, în 2025, IT&C ar putea ajunge să contribuie cu 10% la PIB-ul României.
Industria IT&C din România este dominată de outsourcing, reprezentând aproximativ 75-80% din activitate, în timp ce doar 10-15% vine din produse proprii şi restul din consultanţă sau integrare, potrivit lui Edward Creţescu, preşedintele ANIS. Domnia sa avertizează că, fără investiţii şi un cadru legislativ clar, România riscă să piardă oportunităţile majore oferite de AI şi tehnologie, iar dependenţa de outsourcing face sectorul vulnerabil la şocuri geopolitice. Creţescu subliniază că următorii 3-5 ani sunt esenţiali pentru reorientarea industriei către inovare locală, producţie proprie şi exporturi, astfel încât ţara să poată repeta performanţă unor "campioni" globali precum UiPath.
Mihai Logofătu, CEO Bittnet, afirmă că inteligenţă artificială va transforma industria IT, ajutând oamenii să devină mai eficienţi, chiar dacă parţial va înlocui joburi repetitive. El le recomandă companiilor să aloce bugete pentru a experimenta noi tehnologii şi strategii. Declaraţiile au fost făcute la evenimentul aniversar care a marcat zece ani de la listarea Bittnet la Bursa de Valori Bucureşti, unde compania a debutat în 2015 pe AeRO, cu o capitalizare de 7,5 milioane de lei, ajungând în prezent la 100 de milioane de lei pe segmentul principal.
De asemenea, reprezentanţii ABSL (Asociaţia Business Service Leaders în România) atrag atenţia că eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din IT şi lipsa unei strategii naţionale de educaţie şi formare profesională pot afecta atractivitatea României pe termen lung în sectorul de outsourcing. În ultimii zece ani, industria serviciilor pentru afaceri a avut o creştere medie de 14% pe an, cea mai mare din regiune, contribuind semnificativ la economie, locuri de muncă bine plătite şi creşterea nivelului de trai. Vicepreşedinte ABSL a subliniat că acest ritm s-a datorat în mare parte facilităţilor fiscale existente până la finalul lui 2023, iar eliminarea lor face ca România să fie singura ţară din regiune fără măsuri guvernamentale specifice, efectele negative fiind deja vizibile în scăderea numărului de angajaţi din IT şi a interesului investitorilor.
• AROBS: cifră de afaceri în creştere
În ciuda provocărilor economice şi politice din primul trimestru din acest an, AROBS a înregistrat o creştere solidă a afacerilor, demonstrând rezilienţă şi stabilitate. Compania a încheiat trimestrul cu o creştere a cifrei de afaceri consolidată (+14% vs 2023), ajungând la 119,6 milioane de lei (vs 105 milioane de lei în primele trei luni din 2024). Creşterea a fost generată de divizia de sisteme integrate, datorită unor proiecte strategice precum cel realizat pentru Casa Naţională de Pensii Publice, care a generat venituri de 26,2 milioane de lei. De asemenea, strategia Grupului de diversificare a pilonilor de creştere şi de investiţii în soluţii proprii a dus la majorarea cu 20% a segmentului "Produse Software", până la 21,9 milioane de lei.
Totuşi, provocările economice s-au reflectat şi asupra activităţii companiei, segmentul Servicii Software diminuându-se cu 17%, până la 71,5 milioane de lei, din cauza cererii slabe din zona Automotive. Indicatorul EBITDA a înregistrat o creştere uşoară, de 2%, ajungând la 17,1 milioane de lei, cu o marjă de 14%. În acelaşi timp, profitul net al companiei s-a diminuat cu 1,5 milioane de lei, la 6 milioane de lei, din cauza unor cheltuieli mai mari cu amortizarea (ca urmare a recepţiei clădirii construite pentru un nou sediu şi a punerii în funcţiune a unei noi platforme pentru serviciile de HR), şi a pierderilor din diferenţe de curs valutar.
• Perspective: digitalizare şi investiţii
Pe plan internaţional, compania şi-a continuat planurile de extindere prin achiziţii strategice, demarând procesul de cumpărare a 70% din capitalul social al unei companii de software din Nevada, cu aproximativ 60 de specialişti, consolidând astfel prezenţa sa pe piaţa americană. Tranzacţia urmează să fie supusă aprobării în Adunarea Generală Extraordinară din 28 mai 2025. De asemenea, au fost continuate investiţiile în deschiderea de noi birouri de vânzări şi centre de livrare în SUA şi Marea Britanie, pentru susţinerea creşterii internaţionale, notează TradeVille.
Pentru anul 2025, compania se concentrează pe două direcţii strategice: la nivel naţional, pe stabilizarea mediului politic şi economic pentru a impulsiona proiectele de digitalizare, iar pe plan internaţional, pe investiţii în AI, big data şi securitate cibernetică, tehnologii-cheie pentru evoluţia industriei IT.
De asemenea, pentru anul în curs, compania a bugetat o cifră de afaceri de 460 de milioane de lei (+12% vs 2024) şi un profit net de 37 de milioane de lei, în creştere cu 74% comparativ cu 2024. După primul trimestru, compania a realizat 26% din veniturile bugetate şi 17% din profitul net bugetat, reuşind să atingă obiectivele stabilite privind cifra de afaceri în primul trimestru, pe toate segmentele Grupului. De remarcat că, în 2024, compania a reuşit să atingă ţinta de buget stabilită, după o revizuire în scădere care a avut loc în luna noiembrie 2024.
• Preţul acţiunii AROBS, în declin
Preţul acţiunilor AROBS înregistrează de la începutul anului (YTD) o scădere de 37%, în timp ce, în ultimele 12 luni (YOY), deprecierea este de 44%, comparativ cu indicele BET, care a înregistrat o scădere de 2,8%, respectiv 6%. De remarcat că BENTO, competitorul direct al companiei, a înregistrat o evoluţie uşor superioară (-16% YTD şi -22% YOY). De la începutul anului, cotaţia s-a menţinut pe un trend descendent, sub mediile mobile simple. După publicarea rezultatelor financiare, preţul a scăzut cu 1,7%, săptămâna trecută marcând un minim istoric la 0,48 lei. În perioada următoare, suportul este reprezentat în primă instanţă de minimul istoric marcat, în timp ce rezistenţa se află în jurul valorii de 0,59 lei. Conform indicatorului MACD, a cărui linie a traversat sub cea de semnal, cât şi a şi celor două medii mobile exponenţiale de 8 şi 21 care au trecut sub media mobilă simplă de 200 de zile şi de 50 de zile, am putea asista la continuarea unui trend descendent. Cu toate acestea, indicatorul RSI arată un nivel de supravânzare, care a mai fost prezent la finalul anului 2024, preţul reuşind să intre într-un trend ascendent în următoarele săptămâni.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în AROBS
Oportunităţi
Contracte: În aprilie, compania a încheiat un proiect de digitalizare la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, finanţat prin PNRR, semnând un contract de 11,8 milioane de lei pentru dezvoltarea unui sistem informatic de tip low-code. Prin acest proiect, AROBS îşi consolidează prezenţa pe segmentul B2I (Business to Institution), manifestând un interes strategic pentru proiectele majore de digitalizare a instituţiilor din România.
Achiziţii: AROBS a preluat integral compania SVT Electronics din Târgu-Mureş, specializată în soluţii electronice pentru transporturi, cu afaceri de 11 milioane de lei şi profit net de 4,5 milioane de lei în 2024. SVT, fondată în 2006, are peste 20 de specialişti şi este activă în dezvoltarea de echipamente şi platforme pentru gestionarea datelor tahograf, esenţiale în logistică şi transport. Portofoliul include produse precum Tacho2Safe, Tacho5Safe şi platforma TachoSafe Web, utilizate în peste 80% din ţările UE. Achiziţia reprezintă un pas strategic pentru extinderea în zona telematics, vizând creşterea prezenţei pe piaţa europeană şi integrarea cu soluţiile TrackGPS.
Direcţii: AROBS îşi propune să continue expansiunea prin fuziuni şi achiziţii, extinderea pe pieţe externe şi consolidarea poziţiei în regiunile unde este deja activă. Potrivit CEO-ului Voicu Oprean, compania are o poziţie financiară solidă, cu 45-50 milioane de euro disponibili pentru achiziţii şi un grad redus de îndatorare, ceea ce ii permite acces la finanţare bancară şi la instrumente din piaţa de capital.
Evoluţii: De remarcat că Arobs a reuşit să atingă cele mai mari venituri trimestriale începând cu anul 2022, depăşind primul trimestru din 2023, când compania a înregistrat cele mari venituri în perioada menţionată (110,66 milioane de lei). De asemenea, profitul net s-a diminuat comparativ cu primul trimestru din 2024, 2023 şi 2022, însă se află pe un trend uşor ascendent în ultimele trei trimestre, comparativ cu anul 2023, când profitul net s-a aflat pe un trend descendent în cele patru trimestre. În ceea ce priveşte profitul operaţional, acesta a scăzut cu 6% comparativ cu primul trimestru din 2024, însă a marcat o revenire comparativ cu trimestrul anterior, de +162%.
Evaluarea companiei: Luând în considerare multiplul P/E (aproximativ 25x) acţiunile AROBS se tranzacţionează sub media companiilor similare, de 31,4x, potrivit investestelabursa.ro, lucru care sugerează că poate fi considerată o companie "relativ ieftină". Comparativ însă cu competitorul direct, compania este mai puţin atractivă pentru investitori - BENTO (P/E 7,8X).
Riscuri
Sentiment: Eliminarea beneficiilor fiscale aferente sectorului IT a venit într-un moment nefavorabil şi a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor companiei. Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ANIS, consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbările anunţate la finalul lunii decembrie 2024 au generat o incertitudine suplimentară. Conform sondajului realizat, 21% dintre firme au raportat scăderi de venituri în 2024, faţă de numai 10% care anticipaseră această tendinţă la începutul anului.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: arobs.com, raport companie, BVB, INS, simplywall.st, presă locală.
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului