TradeVille: OMV Petrom îşi continuă dezvoltarea

F.A
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 mai

TradeVille: OMV Petrom îşi continuă dezvoltarea

OMV Petrom SA a raportat recent rezultate în scădere faţă de 2023, dar a rămas cu rezultate mai mari faţă de mediile înregistrate înainte de 2022. Compania a anunţat în cursul acestui an noi proiecte de dezvoltare şi intenţia de a remunera investitorii cu un dividend special, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep (barili echivalent petrol) în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţionariatul companiei este majoritar austriac, OMV Aktiengesellschaft - una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria - care deţine 50,1% din acţiunile OMV Petrom, iar 6,4% sunt deţinute de alţi acţionari străini.

Acţionariatul român are o pondere de peste 45% din capitalul social al companiei, fiind reprezentat în principal de statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine 20,3%, iar restul de 24,75% este în proprietatea fondurilor de pensii din România şi a circa 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi. De menţionat că OMV Petrom se numără printre companiile cele mai populare în rândul investitorilor de retail de la BVB.

Preţul petrolului, sub presiuni de scădere

La cea mai recentă reuniune a membrilor OPEC+, de la începutul lunii aprilie, s-a luat decizia de a menţine reducerile voluntare impuse anul trecut, care însumează 2,2 milioane de barili/zi, mai exact aproape 7% din producţia totală a OPEC (ţiţei şi alte lichide). Reducerile voluntare, implementate în 2023, au avut ca scop menţinerea preţului combustibililor fosili în jurul valorii de 100 de dolari/baril, acesta fiind un preţ dorit de organizaţia internaţională a marilor producători. Cu toate acestea, revenirea lentă a economiei chineze, suplimentarea ofertei de către SUA şi alţi factori macro au creat premisele menţinerii unui trend negativ al preţului ţiţeiului în mare parte a anului trecut.

În prezent, preţul petrolului Brent oscilează puţin sub nivelul de 90 de dolari/baril, fiind sub presiuni de scădere la începutul săptămânii curente, pe fondul discuţiilor privind încetarea focului între Israel şi Hamas, dar şi al îngrijorărilor legate de inflaţia din SUA.

Analiştii estimează că situaţia macro a pieţei petrolului se va îmbunătăţi modest în al doilea trimestru din acest an, înainte de a atinge un vârf în al treilea trimestru şi de a se modera în ultimele trei luni.

Rezultatele OMV Petrom, mai slabe faţă de 2023

Pentru primele trei luni ale anului curent, analiştii se aşteptau ca OMV Petrom să obţină un profit net de 1,57 miliarde de lei (-16% în ritm anual), excluzând elementele speciale. Mediul macro din anul 2024 s-a caracterizat prin scăderea preţurilor gazelor naturale, costuri mai mari de producţie şi o amortizare mai mare. Astfel, OMV Petrom a raportat venituri din vânzări de 8.5 miliarde de lei (-9,8%), înregistrând scăderi ale veniturilor pe toate segmentele de activitate din cauza costurilor mai mari şi a vânzărilor mai slabe.

În timp ce cheltuielile din exploatare au atins un nivel de 7,1 miliarde de lei (-11,5%), rezultatul din exploatare a totalizat 1,6 miliarde de lei, în scădere cu 1,1%.

Scoietatea a raportat un profit net de 1,4 miliarde de lei, cu 5,5% mai mic faţă de primele trei luni din 2023 şi sub estimările analiştilor. Chiar dacă rezultatele sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea rămân mai mari faţă de mediile înregistrate înainte de anul 2022, care s-a remarcat printr-o creştere importantă a preţurilor energiei. Printre elementele care au influenţat performanţele financiare ale companiei se numără scăderea preţurilor hidrocarburilor, reducerea producţiei cu 4%, în principal din cauza declinului natural, creşterea cu 10% a costurilor de producţie, scăderea marjei de rafinare cu 24%, scăderea ratei de utilizare a rafinăriei la 93% din cauza unor opriri neplanificate şi creşterea cu 4% a volumului de vânzări de produse rafinate.

În cursul anului 2024, SNP a reuşit să facă progrese şi în direcţie de dezvoltare. Astfel, compania a reuşit să testeze o instalaţie inovatoare de captare şi utilizare a carbonului la Petrobrazi, a semnat finanţarea pentru două proiecte de producţie a hidrogenului verde cu o capacitate de 55 MW şi a anunţat în ianuarie cea mai mare achiziţie de proiecte verzi din România.

Trendul din 2023 continuă

Rezultatele din 2024 reprezintă o continuare a trendului de scădere a cifrelor faţă de 2022, care a fost observat în cursul anului trecut, atunci când scăderile preţurilor au început să se facă vizibile în rezultatele companiei. Această dinamică negativă este una normală, întrucât creşterile exorbitante ale preţurilor din anul 2022 au adus rezultate financiare cu mult mai mari faţă de ceea ce pot realiza companiile în condiţii macro normale.

Astfel, OMV Petrom a terminat anul 2023 cu venituri din vânzări în valoare de 38,8 miliarde de lei (-36,7% faţă de 2022), în timp ce profitul net a reprezentat puţin peste 4 miliarde de lei (-60,9%). Cu toate acestea, rezultatele au fost cu mult peste mediile anuale din ultimii cinci ani, veniturile operaţionale fiind cu 53,1% mai mari faţă de mediană, în timp ce rezultatul net a depăşit mediana cu 10,9%.

La ce ne aşteptăm în 2024 - previziuni şi dividende

Anul 2024 va fi o perioadă în care compania va continua activ procesul de investiţii în proiectul Neptun Deep, care ar trebui să-şi înceapă producţia în 2027. Până în prezent, au fost atribuite peste 80% din acordurile de execuţie, printre companiile care au fost implicate în instalarea platformelor numărându-se Transocean Barents, Halliburton Romanis şi Sapiem, valoarea contractelor ridicându-se la circa două miliarde de euro.

În ceea ce ţine de partea operaţională, OMV Petrom estimează că preţul ţiţeiului Brent va avea o medie de 80 de dolari/baril în 2024, cu 3,2% mai mică faţă de 2023 şi cu 21% mai mică comparativ cu 2022. Marja de rafinare, care arată nivelul de profit pe care îl obţine compania din rafinarea unui baril de petrol, este estimată în 2024 la 10 dolari/baril, faţă de 14 dolari/baril în 2023, în timp ce cererea de produse petroliere, de gaze şi de electricitate la nivel naţional este aşteptată să crească.

Compania nu scapă nici în acest an de suprataxare, fiind nevoită să plătească în 2024 câte 350 de lei pentru fiecare tonă de ţiţei procesat în 2023, scadenţa de plată fiind în vara anului 2024, iar suma se ridică la 1,24 miliarde de lei. De asemenea, de la începutul anului 2024 s-a introdus o nouă taxă pe cifra de afaceri, aceasta fiind de 0,5% şi va avea un impact anual de sub 250 milioane de lei.

Compania vine, însă, şi cu veşti bune pentru acţionari, care vor fi recompensaţi şi în acest an cu un dividend de bază cu 10% mai mare faţă de cel de anul trecut, fiind respectată politica de dividende a OMV Petrom, care şi-a propus creşterea dividendului de bază în fiecare an cu o rată situată în intervalul de 5% şi 10%. Astfel, dividendul brut pe acţiune aprobat în AGA anuală se ridică la 0,0413 lei/acţiune. De asemenea, directoratul companiei a anunţat intenţia de a propune un dividend special în 2024, notează TradeVille.

TradeVille: OMV Petrom îşi continuă dezvoltarea

Acţiunile OMV Petrom, în urcare accelerată

Acţiunile OMV Petrom au reuşit, în primele trei luni ale anului, să menţină un ritm de creştere accelerat, aducând un randament de 21,8% în portofoliile investitorilor. Luna aprilie se caracterizează printr-o perioadă de consolidare a preţului, care se află într-o poziţie extinsă faţă de media mobilă simplă de 200 de zile.Trendul ascendent al acţiunilor se menţine deja de patru ani, fiind stabilit în prima jumătate a lui 2020. Printre principalele motoare de creştere a preţului se numără capacitatea companiei de a genera profituri stabile, importanţa strategică a companiei pentru România, dividendele stabile în creştere şi promisiunile de implementare a proiectului Neptun Deep, lucrările operaţionale fiind deja începute.

Preţul acţiunii se află momentan la un maxim istoric.

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în OMV Petrom

Oportunităţi

-Statut: Cea mai mare companie de Oil&Gas din România are o poziţie bine stabilită în piaţă, fiind şi cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est.

-Deep: Implementarea proiectului Neptun Deep - cel mai mare proiect de gaze naturale din zona Mării Negre, pentru care societatea a luat decizia finală de investiţie în vara anului trecut şi a acordat contracte de începere a forajelor în valoare de circa două miliarde de lei în 2023.

-Diversificare: OMV Petrom a achiziţionat o companie care deţine cea mai mare reţea de încărcare pentru vehiculele electrice din România şi jumătate dintr-un dezvoltator de regenerabile cu un proiect de 1 GW. Astfel, compania se extinde cu mult peste business-ul tradiţional al combustibililor fosili.

-Dividend: Nivel bun al dividendului - societatea îşi respectă politica de dividend, mărind şi în acest an cu 10% dividendul de bază.

-Analişti: Recomandări favorabile ale analiştilor - preţul ţintă estimat este acum de 0,626 lei/acţiune, cu 7,9% mai sus faţă de preţul de închidere din 12 ianuarie 2024. Astfel, dintre cele 11 analize efectuate pentru companie, şase recomandă "cumpărare", iar cinci dau recomandare de "hold".

Riscuri

-Politică: Sistem fiscal şi politic instabil în România - guvernul a introdus în perioada anului 2022 mai multe suprataxe care au afectat fluxurile de numerar ale companiei. Totodată, aceste politici fiscale continuă şi în 2024.

-Limitări: Dificultatea de a se extinde, având în vedere că operează doar la nivel naţional.

Sursele menţionate de TradeVille.în acest raport sunt: OMV Petrom, comunicat şi rapoarte companie, reuters.com, marketscreener.com, BVB, Infront, tradingview.com, platforma Tradeville, CAPEX, Primanwes.

---------------------------------------

Sursele menţionate de TradeVille.în acest raport sunt: OMV Petrom, comunicat şi rapoarte companie, reuters.com, marketscreener.com, BVB, Infront, tradingview.com, platforma Tradeville, CAPEX, Primanwes.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. pentru Austria .

    Au taiat petrochimia ( cu implicarea unor romani de frunte - B...ea, P....eanu etc) iar acum dezvoltam fabricarea de Hidrogen.... 

    KK 

    Care a fost indicele Nelson ptr Brazi la preluare( 2004) si care este azi? 

    In paralel , sa prezinte si :  

    Care a fost indicele Nelson ptr Sweshaft Viena la 2004 si care este azi? 

    Indicele reflecta pe scurt complexitatea unei rafinarii.

    1. Deci nu performanta.

      Multumim, stai jos. 

    bravo lor, mai si investesc, dau si dividend, mai primesc si fondurile noastre de pensii ceva.

    concurentii lor sunt praf: romgaz se chinuie de mai bine de10 ani sa faca o centrala electrica noua, dupa 30+ de ani de trecuti de la revolutie afacerea lor tot in a vinde gaz consta. Halal viziune. Stat actionar majoritar 

    Rompetrol e pe pierdere de atata timp, au facut ceva linie de polipropilena si ceva mic cogenerare. in 30 ani foarte putin. Stat actionar 44%  

    Pana si Socar a reusit sa fie pe profit

    1. 1,9 milioane de euro prima Verchere/700000 euro fiecare din cei 4 din consiliu

      Petrom a platit 123 milioane euro amenda data ptr intelegerea facuta de Velichcov. Pe Velichcov inl doare in gaura 

      Poszgai a cumparat 40 hombase cu 29000 euro , cand acelasi hombase se vindea de aceeasi firma cu 14000 euro .  

      Deci , ii doare la basca de pensia ta .  

      Si stai sa vezi ce urmeaza sa iasa pe piata ... cu acte , dovezi, etc ....( colectari , transmisii la Viena , sume , cantitati , plati cu intermediari, spagi)

      La multi le vor tremura chilotii... 

    profitul acestei companii pana in 2003 cand era detinuta integral de statul roman?

    O sa-l citez pe Florin Coman (nu fotbalistul) - ne dorim titluri de stat, ajutoare de stat, companii de stat 

    1. Trebuia schimbat managementul, nu proprietatea.

      Au distrus e&p 

      Au distrus extracția on Shore 

      Au vândut în 2005 active de u00 milioane dolari. 

      Au mutat producție la Viena 

      52000 salariati compari cu 6900...

      Etc. 

      La asta cu trebuia schimbat (doar) managementul subscriu.

      Uite, Romania l-a schimbat pe Ciuca cu Ciolacu. Chiar se simte diferenta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb