BURSA Analytics

Transelectrica - cea mai bună evoluţie din BET

F.D.
BURSA Analytics / 14 august

Transelectrica - cea mai bună evoluţie din BET

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 AUGUST 2024

Acţionarii companiei au aprobat participarea la capitalul societăţii ce va implementa proiectul "Green Energy Coridor"

Actualizare - Profit în creştere cu 63%, la jumătatea anului

Transelectrica a raportat, pentru primele şase luni ale anului, un profit net de 264 milioane lei, cu 63% peste cel din acelaşi interval al anului trecut, în condiţiile în care veniturile operaţionale din activităţile cu profit permis s-au ridicat la 1,2 miliarde lei, în creştere cu 21%, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Veniturile din tariful reglementat de transport au fost de 801 milioane lei, în creştere cu 7%, în contextul în care volumul tarifat de energie electrică s-a majorat cu 1,7%. Tariful mediu de transport realizat a fost de 31,53 lei pe Mwh, cu 5% peste cel de 29,93 lei pe Mwh din primul semestru al anului trecut.

Veniturile din interconexiune s-au ridicat la 102 milioane lei, în scădere cu 44% comparativ cu cele din intervalul ianuarie-iunie 2023, în vreme ce veniturile din capitalizarea Consumului Propriu Tehnologic (CPT) au fost de 23,9 milioane lei.

Costurile operaţionale s-au majorat cu 18%, până la 716 milioane lei, cele mai ridicate fiind cheltuielile cu operarea sistemului, ce au crescut cu 48%, până la 355 milioane lei.

În ansamblu, rezultatul operaţional raportat de Transelectrica pentru prima jumătate a anului s-a ridicat la 317 milioane lei, cu 45% peste cel din primele şase luni ale anului trecut.

---

Acţiunile Companiei Naţionale de Transport a Energiei Electrice Transelectrica au înregistrat un randament de 6,65%, în perioada 5 - 12 august, în raport cu moneda euro, clasându-se pe prima poziţie în topul celor mai bune randamente din indicele BET, în perioada avută în vedere.

Acţionarii companiei au aprobat, în adunarea din data de 12 august, participarea la capitalul unei noi societăţi alături de celelalte părţi relevante desemnate la nivelul Republicii Azerbaidjan, Georgiei, şi Ungariei, ce se va ocupa de proiectul "Green Energy Coridor", cu excepţia obiectului principal de activitate, respectiv "Activităţi ale holdingurilor", activitate codificată CAEN 642, respectiv 6420, conform raportului companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit InvesTenergy, codul CAEN 6420 include activităţi ale companiilor de tip holding, de exemplu unităţi ce deţin active (deţinând diverse niveluri de control al acţiunilor) ale unui grup de filiale şi a căror principală activitate este administrarea acţiunilor (proprietăţilor) grupului. Companiile de tip holding din această clasă nu furnizează nici un alt serviciu filialelor în care deţin acţiuni, de exemplu ele nu administrează şi nu conduc acele unităţi. Codul CAEN 6420 exclude administrarea activă a companiilor şi întreprinderilor, planificarea strategică şi luarea de decizii în cadrul companiilor.

"Green Energy Corridor" este un proiect convenit de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României şi Ungariei, cu susţinerea Comisiei Europene, care va integra capacitatea regională de energie şi va furniza energie electrică la preţuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziţie energetică la nivelul Uniunii Europene.

Transelectrica îşi prezintă astăzi rezultatele aferente primului semestru.

Pentru primele trei luni ale anului trecut, Transelectrica a raportat venituri totale de aproape 1,99 miliarde de lei, în creştere cu 79,5% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut şi un profit net de 103,4 milioane lei, cu 28,8% mai mare.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, controlează 58,7% din compania a cărei evaluare bursieră se ridică la circa 3,4 miliarde lei.

Indici - apreciere de 1,53% pentru BET - XT

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,36%, în perioada 5 - 12 august. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,97%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 1,53%, în perioada menţionată.

Zentiva - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile Zentiva se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 5 - 12 august, cu o creştere de 12,31%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se clasează titlurile Aages, cu un randament de 9,33%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Altur, ce au urcat cu 8,01%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.

Fonduri de investiţii - randament de 2,38% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 2 - 9 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 2,38%. Titlurile BT Index Austria ATX s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 0,87%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Stabilo care au urcat cu 0,29%.

Bitcoin a avut o creştere de 7,55%, în perioada 5 - 12 august, iar cotaţia aurului a urcat cu 1%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sa speram ca anul viitor vom primi dividend de 0,8 lei? Sau e prea mult? Hai ca in 50 de ani ne scoatem banii actiunii din dividende!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb