"Ultimii trei ani pe bursă au fost demni de cărţile de istorie"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 aprilie 2023

"Ultimii trei ani pe bursă au fost demni de cărţile de istorie"

(Interviu cu Vlad Daniel Dicu, Popular Investor pe eToro)

Ultimii trei ani pe bursă au fost demni de cărţile de istorie, este de părere Vlad Daniel Dicu, Popular Investor pe eToro. Printre altele, acesta ne-a spus, într-un interviu, că nu observă o schimbare de comportament a investitorilor datorată strict schimbării contextului macroeconomic, ci mai degrabă ca urmare a scăderii randamentelor oferite de piaţa bursieră, deoarece mulţi nu au ştiut cum să abordeze situaţiile dificile din ultima vreme.

Cu o experienţă în investiţii financiare de aproximativ trei ani, Vlad Dicu, în vârstă de 25 de ani, s-a alăturat platformei eToro în urmă cu aproape doi ani. Strategia lui de invesţii este una pe termen lung, cu un portofoliu diversificat şi concentrat pe active stabile. Este pasionat de macroeconomie şi foloseşte această analiză pentru modelarea portofoliului pe termen scurt şi mediu, însă rămâne concentrat pe valoarea intrinsecă de lungă durată a activelor pe care le deţine. Cu profituri anuale de 34,6% şi 30,1% în 2020, respectiv în 2021, principalul său obiectiv anual este să aibă performanţe superioare indicilor din S&P500.

Este originar din Sibiu, dar locuieşte şi lucrează în Amsterdam, oraş în care a mers pentru studii. A absolvit Facultatea de Inginerie Medicală din Bucureşti, ulterior terminând studiile de masterat la Vrije Universiteit Amsterdam, în acelaşi domeniu.

Pasiunea pentru date şi afinitatea pentru business nu sunt limitate la investiţii, astfel încât profeseză ca Business Analyst pentru o companie multinatională.

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia investiţiilor pe platformele de tranzacţionare, în actualul context macro-economic şi geo-politic? Aţi observat vreo influenţă din zona economică şi dinspre frontul de război asupra pieţei investiţiilor şi care?

Vlad Dicu: Ultimii trei ani pe bursă au fost demni de cărţile de istorie. La început, în timpul pandemiei, am asistat la un aflux enorm de noi investitori, în primul rând datorită condiţiilor macroeconomice favorabile, economiilor în exces şi poate din motive de prea mult timp liber la dispoziţie.

Cu toate acestea, de la începutul anului 2022, contextul macroeconomic a început să se schimbe drastic şi să devină nefavorabil. Debutul războiului din Ucraina a coincis cu o inflaţie galopantă, cu lanţuri de aprovizionare globale tensionate şi cu politici monetare mai restrictive adoptate de băncile centrale din întreaga lume. Şi odată ce contextul macroeconomic s-a deteriorat, la fel au făcut şi randamentele pieţei bursiere, ceea ce i-a făcut pe mulţi investitori nou-veniţi să-şi piardă interesul.

Aşadar, pentru a răspunde la întrebare - nu văd neapărat o schimbare de comportament datorată strict schimbării contextului macroeconomic, ci mai degrabă ca urmare a scăderii randamentelor oferite de piaţa bursieră, deoarece mulţi nu au ştiut cum să abordeze aceste vremuri dificile.

Reporter: Către ce segment îşi îndreaptă atenţia investitorii, în general?

Vlad Dicu: Cred că sectorul de referinţă pentru majoritatea investitorilor rămâne cel tehnologic, urmat îndeaproape de cel al criptoactivelor, în special în România. Cu toate acestea, aşa cum am menţionat mai devreme, aceste sectoare sunt foarte sensibile la modificările ratelor dobânzilor şi au avut mult de suferit în ultimul an şi jumătate, aşa că acum observ că mulţi investitori şi-au mutat, cel puţin parţial, atenţia către alte sectoare pentru a-şi reduce riscurile. Nu văd neapărat un consens în ceea ce priveşte această schimbare de orientare, dar observ că interesul general nu se mai limitează la tehnologie şi criptoactive, aşa cum era înainte.

Reporter: La ce vârstă aţi început să investiţi şi în ce aţi investit prima dată?

Vlad Dicu: Am început să investesc când aveam doar 22 de ani. Cu toate acestea, în ciuda vârstei mele foarte tinere, singurul meu regret este că nu am început mai devreme.

Întotdeauna am fost atras, chiar hipnotizat de modul în care este condusă lumea şi de cât de interconectat este totul. Cu toate acestea, mi-a lipsit acel imbold de a acţiona, în principal pentru că mi-a fost teamă, în mod greşit, că nu voi putea să-mi strecor o altă activitate în program.

Acest lucru s-a schimbat, însă, în timpul lockdown-urilor din timpul pandemiei, când m-am trezit cu prea mult timp la dispoziţie, cu o avalanşă de informaţii venite din toate direcţiile şi cu nişte evoluţii nebuneşti care se petreceau pe piaţa bursieră. A fost reţeta perfectă pentru ca eu să primesc acel imbold de a începe să investesc. Prima acţiune pe care am cumpărat-o a fost $NIO, un producător chinez de vehicule electrice, şi până în ziua de azi acţiunea face parte din portofoliul meu.

Reporter: Care a fost evoluţia dumneavosatră ca investitor pe eToro?

Vlad Dicu: Aş caracteriza evoluţia mea ca investitor ca fiind una exponenţială. Nu mi-e ruşine să recunosc că, atunci când am început, nu eram suficient de pregătit să investesc, deoarece nu aveam educaţia financiară necesară despre cum funcţionează piaţa bursieră şi ce o impulsionează. Din fericire, însă, am început să investesc în timpul unei pieţe ascendente foarte prolifice, ceea ce m-a făcut să fiu din ce în ce mai entuziasmat şi mai interesat de piaţa bursieră.

Cu toate acestea, mi-am dat seama în curând că nu putea fi un "joc" unde să poţi ghici atât de uşor pe termen lung şi de atunci m-am străduit neîncetat să învăţ cât mai mult posibil şi să-mi perfecţionez continuu abordarea investiţională. În cele din urmă, obiectivul meu este să fiu mâine un investitor mai bun decât sunt astăzi, ceea ce îmi va permite să obţin randamente consistente pe termen lung, minimizând în acelaşi timp riscul pentru mine şi pentru cei care mă copiază pe platformă.

Reporter: Ce fonduri aţi investit initial?

Vlad Dicu: Am început cu o sumă mică de bani şi, încet, încet, am adăugat fonduri cât de des am putut, fără a mă supune la presiuni financiare. Aceasta este o strategie numită "Dollar Cost Averaging" şi este o modalitate excelentă de a începe.

Cei mai mulţi oameni nu au o mulţime de fonduri gata să le investească pe piaţa bursieră, dar majoritatea îşi pot permite să pună deoparte o mică parte din venitul lor pentru investiţii. Pe lângă faptul că face investiţiile mai "accesibile", le face şi mai puţin stresante, deoarece nu se adaugă niciodată sume copleşitoare în cont şi, de asemenea, ajută la atenuarea riscurilor pe o perioadă lungă de timp. O reţetă pentru succes.

Reporter: Ce planuri de investiţii aveţi în continuare?

Vlad Dicu: Planul meu pe termen lung este să depăşesc S&P500 în fiecare an, dar investesc fără să am idei şi planuri preconcepute, făcând mai degrabă mici ajustări ale abordării mele generale în funcţie de evoluţia pieţei, dar rămânând în acelaşi timp ancorat în strategia mea de investiţii pe termen lung.

Cel puţin pentru prima jumătate a anului 2023, cred că pieţele vor continua să fie impulsionate de lupta băncilor centrale împotriva inflaţiei. Aşadar, până când inflaţia va reveni la nivelul dorit de băncile centrale, ne aşteaptă un drum anevoios.

Din fericire, aceasta este doar o parte mai dificilă a călătoriei mele de investiţii şi nu o problemă fundamentală pentru companiile în care investesc. Ca atare, continui să acumulez şi să îmi consolidez poziţiile din portofoliu, iar activele pe care le văd cu cel mai bun raport risc/recompensă sunt companiile americane cu capitalizare mare, precum Microsoft, Google sau Amazon, obligaţiunile guvernamentale americane pe termen lung şi companiile chinezeşti lider de piaţă, precum Baidu sau JD.

Tehnologia este şi rămâne industria de referinţă şi, în consecinţă, inteligenţa artificială şi semiconductorii sunt componente obligatorii în portofoliile investitorilor. În schimb, din cauza încetinirii economice globale, consider că sectoarele financiar, de consum discreţionar şi de publicitate ar putea avea dificultăţi pe termen scurt, dar aceste vremuri ar putea fi o ocazie bună de a cumpăra acţiuni de înaltă calitate pentru deţinere pe termen lung.

Reporter: Ce strategie abordaţi în momentul în care investiţi?

Vlad Dicu: Mentorul lui Warren Buffet, Benjamin Graham, a spus odată că "Domnul Market este schizofrenic pe termen scurt, dar îşi recapătă sănătatea mintală pe termen lung". Cred cu tărie că investiţia pe termen lung este singura modalitate de a avea succesul garantat şi acesta este exact genul de mentalitate pe care îl predic copiatorilor şi urmăritorilor mei. Ca atare, sunt foarte rar afectat de fluctuaţiile zilnice ale mişcărilor de preţ, atât timp cât, printr-o analiză amănunţită, am încredere în valoarea intrinsecă a investiţiilor mele.

Cu toate acestea, acest lucru nu implică faptul că achiziţionez anumite active şi apoi "uit" de portofoliul meu pentru următorii câţiva ani, sperând la mai bine şi neştiind ce se întâmplă de fapt. Dimpotrivă, urmăresc ştirile şi analizez toate evoluţiile relevante, dar acţionez doar în funcţie de ştirile care afectează în mod fundamental companiile care fac parte din portofoliul meu. Singura excepţie este atunci când are loc o scădere nedreaptă... şi atunci profit de ocazie şi cumpăr mai mult, "la preţ redus".

În ceea ce priveşte strategia, m-aş descrie ca fiind un investitor de tip top-bottom: încep prin a analiza perspectiva pe termen lung a unei idei, a unei industrii. Apoi, încerc să o restrâng la o mână de companii, concentrându-mă în primul rând pe evaluarea lor relativă. Odată ce sunt gata cu selecţia mea, încep să investighez amănunţit situaţiile lor financiare şi potenţialul pe termen lung, până când găsesc compania care se potriveşte cel mai bine portofoliului meu.

Reporter: Ce sfaturi le dati investitorilor aflati la început de drum? La ce trebuie sa fie atenţi cu precadere investitorii?

Vlad Dicu: Primul lucru pe care orice nou investitor trebuie să îl înţeleagă este că cea mai importantă trăsătură necesară pentru a avea succes este răbdarea. Investiţiile pot deveni stresante, dar este important să nu acţionaţi în baza unor decizii impulsive.

În al doilea rând, trebuie să aveţi, de asemenea, o abordare temperată, să nu vă aşteptaţi la randamente exorbitante peste noapte şi să investiţi întotdeauna doar ceea ce vă puteţi permite să pierdeţi. Întotdeauna am asociat investiţiile cu "un maraton, nu un sprint", aşa că aveţi răbdare şi veţi trece linia de sosire.

Şi, în cele din urmă, vă recomand să învăţaţi un pic de contabilitate pentru a putea face diferenţa între companiile instabile din punct de vedere financiar şi cele cu situaţii financiare solide.

Reporter: Există domenii mai profitabile si domenii mai putin profitabile, riscuri mai mari sau mai mici?

Vlad Dicu: Într-adevăr, anumite domenii de investiţii prezintă un potenţial de creştere mai mare decât altele, dar, în general, acestea sunt, de asemenea, mai riscante în mod inerent.

De exemplu, investiţia în companii cu un istoric dovedit de profitabilitate sau în obligaţiuni guvernamentale este, în general, mai puţin riscantă decât investiţia în companii care nu sunt încă autosuficiente şi care se bazează pe finanţare externă, aşa-numitele "acţiuni de creştere", sau în active alternative, cum ar fi criptoactivele. Pe de altă parte, însă, acestea din urmă oferă investitorilor randamente potenţiale mai mari.

În cele din urmă, riscul şi potenţialul de creştere merg mână în mână, iar noi, în calitate de investitori, trebuie să fim conştienţi de toate riscurile asociate. În cele din urmă, alegerea domeniului de investiţii va depinde de toleranţa la risc, de obiectivele de investiţii şi de strategiile de investiţii ale fiecăruia dintre noi.

Reporter: Care sunt impedimentele în domeniul tranzacţionării şi cum abordaţi riscurile asociate investiţiilor?

Vlad Dicu: Personal, consider că investiţiile în criptoactive sunt puţin prea speculative şi riscante pentru gustul meu. De asemenea, gestionez banii munciţi cu greu de alte persoane, aşa că acest lucru îmi diminuează oarecum apetitul pentru risc.

Acestea fiind spuse, nu încerc să diminuez avantajele tehnologice pe care le prezintă cripto, dar sunt mai degrabă conştient de faptul că, în general, evaluările au atins niveluri foarte ridicate şi comportă multă volatilitate.

Ca atare, strategia mea de investiţii se concentrează în principal pe companii cunoscute, cu un istoric dovedit. În acelaşi timp, sunt şi în căutarea următoarei revelaţii din pieţele financiare, aşa că deţin şi acţiuni ale unor companii de dimensiuni mai mici, dar cu situaţii financiare solide.

În plus, îmi bazez filozofia de investiţii şi pe anumiţi factori generali, inclusiv factori macroeconomici, geopolitici şi de mediu, aşa că o parte din portofoliul meu este alocată obligaţiunilor pe termen lung şi anumitor mărfuri, în principal din domeniul agricol.

Reporter: Cum apreciaţi investiţiile în cryptomonede, comparativ cu alte asseturi din piaţă?

Vlad Dicu: Din fericire, trăim în era informaţiilor abundente şi accesibile; singurul obstacol este filtrarea acestora. Acestea fiind spuse, cred că este extrem de important să ne informăm din mai multe surse şi să încercăm întotdeauna să validăm autenticitatea ştirilor. În plus, recomand să analizaţi datele din mai multe unghiuri pentru a înţelege toate ramificaţiile şi pentru a alege cea mai bună cale de acţiune investiţională.

În ceea ce priveşte dezvoltarea cunoştinţelor mele financiare, cărţile de investiţii şi articolele ştiinţifice rămân cea mai bună sursă de educaţie. Cu toate acestea, în cercetarea mea zilnică, mă bazez pe platformele de ştiri, precum Bloomberg, Y! Finance sau Marketwatch şi ziare precum Wall Street Journal. În plus, deşi mult mai greu de filtrat, obţin informaţii şi din social media, în principal de pe YouTube şi Twitter, unde o mulţime de investitori bine informaţi împărtăşesc idei şi perspective pe nişa lor de interes.

În cele din urmă, dar cu siguranţă nu în ultimul rând, eToro este o sursă uimitoare de informaţii. Am întâlnit câţiva eToriani extraordinari, cu care împărtăşesc idei zilnic şi care m-au ajutat să devin un investitor mai bun, iar Academia eToro oferă o mulţime de conţinut care poate fi accesat gratuit.

Reporter: Cum ne alegem platformele de tranzacţionare?

Vlad Dicu: În primul rând, simplitatea experienţei utilizatorului (UX) este foarte importantă. În calitate de investitor nou, doriţi să vă asiguraţi că puteţi naviga cu uşurinţă pe platformă şi că puteţi înţelege cum să cumpăraţi şi să vindeţi active.

În al doilea rând, este important să aveţi disponibilitatea de a investi în cât mai multe acţiuni şi clase de active, pentru a vă asigura că vă puteţi construi un portofoliu diversificat.

În plus, trebuie să ţineţi cont de comisioanele pe care le percepe platforma, precum şi de accesul la resurse educaţionale.

Reporter: Există un decalog al investitorilor? Care sunt primele trei reguli?

Vlad Dicu: Cred că cea mai importantă caracteristică a unui investitor de succes este răbdarea, aşa că, în primul rând, trebuie să învăţaţi să fiţi calmi şi să vă controlaţi emoţiile, pentru a nu lua decizii pripite.

A doua mea "regulă" este: asiguraţi-vă că nu vă faceţi greutăţi financiare investind, pentru a putea acţiona cu mintea limpede. Investiţiile reprezintă un joc pe termen lung şi nu vă puteţi permite să vă pierdeţi somnul din cauza lor.

În cele din urmă, diversificaţi-vă bine portofoliul, dar nu exageraţi, astfel încât să puteţi fi mereu la curent cu ceea ce vă influenţează investiţiile. În aceeaşi notă, rămâneţi mereu informat şi căutaţi să înţelegeţi întotdeauna de ce pieţele reacţionează aşa cum o fac.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb