Unele fonduri şi SIF-uri au cumpărat acţiuni Transgaz de la FP

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2013

Unele fonduri şi SIF-uri au cumpărat acţiuni Transgaz de la FP

Fondul Proprietatea a încasat 300 milioane de lei pentru 15% din TGN

Brokerii: "FP a vândut pentru a obţine lichidităţi, în vederea răscumpărărilor de acţiuni"

Mihai Fercală, SIF3: "Fondul Proprietatea se va lichida în 2-3 ani"

Unele fonduri de investiţii autohtone şi unele SIF-uri s-au numărat printre cumpărătorii pachetului de 15% din "Transgaz" (TGN), scos la vânzare de către Fondul Proprietatea (FP).

Fondul a obţinut 302,7 milioane de lei (67,27 milioane de euro), după ce a vândut acţiuni TGN la 172 lei/unitate.

În piaţă, titlurile TGN au urcat, ieri, cu 3,43%, la 184 lei/unitate.

Reprezentanţii BT Asset Management, OTP Asset Management, SIF1 Banat Crişana, SIF2 Moldova şi SIF5 Oltenia ne-au confirmat că au participat la oferta FP.

SIF Oltenia a raportat că a achiziţionat, în cadrul plasamentului privat derulat de FP, un număr de 51.826 de titluri TGN, pentru care a plătit suma de 8.914.072 de lei.

Fondul Proprietatea a anunţat că pachetul vândut a fost suprasubscris de mai multe ori. Astfel, unii dintre cumpărători spun că le-au fost alocate mult mai puţine acţiuni decât solicitaseră.

Cei ce au cumpărat, la preţul de 172 de lei/unitate, cu discount faţă de preţul din piaţă, consideră că preţul a fost unul atractiv, compania având potenţial de creştere în continuare. Tranzacţia s-a făcut la un discount de aproape 10% faţă de preţul de închidere din şedinţa de 4 decembrie, ultima şedinţă dinaintea anunţului intenţiei de vânzare.

Iniţial, Fondul intenţiona să vândă 10% din acţiunile TGN, dar, până la urmă, şi-a vândut întreaga deţinere, de 14,98% din capitalul social al Transgaz.

Acţionarii Fondului au condiţionat, la AGA din 22 noiembrie, mandatul de administrator al Franklin Templeton de menţinerea unui discount maxim de 15% între valoarea unitară a activului net şi preţul din piaţă. Vânzarea pachetului de aproape 15% din Transgaz pare o primă măsură în acest sens.

Oferta a fost foarte bine primită de investitori şi suprasubscrisă de mai multe ori, potrivit Danei Mirela Ionescu, CEO "Raiffeisen Capital &Investment". La ofertă au participat toate categoriile de investitori autohtoni şi străini, ne-a mai spus doamna Ionescu, care a adăugat că dispersia cumpărătorilor a fost foarte largă.

OTP Asset Management a fost unul dintre cumpărătorii titlurilor TGN, şi a achiziţionat acţiuni de cel puţin 100.000 de euro, ne-a spus Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management Romania.

Domnia sa ne-a mai declarat: "Eu cred foarte mult în Transgaz, iar preţul din ofertă mi s-a părut unul foarte atractiv. Transgaz este una dintre cele mai bune companii de pe bursa românească. Şi preţul din piaţă, de 183 de lei/unitate are potenţial de creştere. Compania are potenţial să acorde dividende bune, chiar dacă profitul din acest an a fost afectat de proiectul Nabucco".

Motivul vânzării pachetului de acţiuni TGN deţinut de FP este de a se strânge lichidităţi, în vederea distribuirii acestora către acţionari, crede Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest. Domnia sa consideră că astfel de mişcări duc spre îndeplinirea mandatului cerut de către acţionari.

Domnul Mureşian apreciază că preţul tranzacţiei este unul rezonabil, şi a adăugat: "Să nu uităm că este o tranzacţie foarte mare, aşa că nu ne puteam aştepta să se realizeze la preţul din piaţă".

Directorul de tranzacţionare de la Intercapital Invest ne-a mai spus că nu este o surpriză faptul că oferta a fost suprasubscrisă, semn că există interes pentru companiile bune.

Fondul şi-a vândut participaţia la Transgaz, probabil, pentru a face rost de lichidităţi, în vederea finalizării programului de răscumpărare de acţiuni proprii, şi pentru programul care va urma, este de părere Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj "Estinvest".

Domnia sa consideră că preţul este mic în comparaţie cu preţul din piaţă şi a adăugat că, la un preţ aşa bun, era normală o suprasubscriere mare.

Domnul Lupu ne-a mai declarat că, teoretic, acţiunea merită mai mult, aşteptându-se ca preţul titlurilor TGN să mai crească.

Şi Adrian Mănăilă, directorul "Eldainvest", opinează că Fondul şi-a vândut acţiunile TGN pentru a strânge lichidităţi, menite răscumpărărilor de acţiuni proprii.

În momentul de faţă, FP derulează un program de răscumpărare a acţiunilor proprii, pentru care are suficienţi bani, ne-a spus Dragoş Dărăbuţ, director geneneral SAI Vanguard Asset Management. Domnia sa ne-a mai spus că acţionarii FP au aprobat un al doilea program de răscumpărare de acţiuni, de peste 200 de milioane de lei şi crede că Fondul a vândut pachetul deţinut la TGN cu scopul de a avea suficienţi bani pentru al doilea program.

Directorul geneneral al SAI Vanguard Asset Management ne-a mai declarat: "172 lei/acţiune este un preţ foarte bun pentru cumpărător, dovada fiind preţul de deschidere din această dimineaţă - 183 lei/acţiune. Totuşi, fiind vorba de cantitatea mare de acţiuni, şi ţinând cont de nevoia de lichidităţi a Fondului, reducerea de 10% faţă de preţul din piaţă din 4 decembrie 2013 - preţul de închidere al zilei premergătoare anunţului privind intenţia de vânzare de acţiuni TGN - a fost adecvată şi pentru FP, varianta de vânzarea a acţiunilor prin tranzacţii zilnice direct în piaţă ar fi fost practic imposibil de făcut".

Cel mai probabil, FP şi-a vândut deţinerea la Transgaz pentru a-şi finanţa răscumpărările de acţiuni anunţate, este de părere şi Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a mai declarat: "Ţinând cont că au reuşit să îşi vândă întregul pachet de acţiuni, preţul este în zona aşteptărilor. Suprasubscrierea acestui plasament privat confirmă interesul investitorilor instituţionali pentru titlurile Transgaz".

Mihai Fercală: "Statul ar trebui să înfiinţeze companii pentru exploatarea resurselor naturale"

Mihai Fercală, preşedintele SIF3 Transilvania, ne-a declarat că nu a cumpărat titluri Transgaz, pe motiv că, atât SIF-ul, cât şi domnia sa au mai deţinut acţiuni ale transportatorului de gaze, de care au reuşit să "scape" cu greu, şi tot în pierdere.

Domnul Fercală ne-a spus că Transgaz ar putea avea potenţial de creştere, ţinând cont de majorările preţurilor la gaze, dar că preferă să ţină banii pentru alte oportunităţi.

"Putem cumpăra oricând acţiuni TGN de pe piaţă", ne-a mai spus preşedintele SIF Transilvania.

Domnia sa este de părere că Fondul Proprietatea se va lichida în doi - trei ani, şi consideră că acest lucru nu este deloc productiv pentru Bursa noastră.

Mihai Fercală ne-a vorbit şi despre câteva măsuri care ar trebui luate pentru stimularea pieţei de capital autohtone. Printre acestea, domnul Fercală propune înfiinţarea de către stat a unor companii, pe care "să le pună pe picioare", iar apoi, statul să listeze pachete din aceste companii.

Domnul Fercală ne-a declarat: "Împrumuţi bani, faci o companie care să exploateze aurul de la Roşia Montană, şi apoi o listezi la Bursă. De ce să nu creeze statul o companie şi să exploateze resursele de gaze sau de petrol, de exemplu?".

O altă propunere de relansare a pieţei de capital, în opinia preşedintelui SIF3, este ca orice privatizare să se facă prin intermediul Bursei. De asemenea, domnul Fercală ne-a spus că ar trebui ca statul să listeze pachete mai mari de acţiuni, de cel puţin 33% din capitalul social al companiilor.

"În Polonia, Bursa s-a dezvoltat pentru că privatizările s-au făcut pe piaţa de capital", ne-a mai spus preşedintele SIF Transilvania.

Potrivit domniei sale, calitatea parlamentarilor noştri a scăzut. Domnul Fercală ne-a mai spus că, actualul guvern este primul care a vorbit despre reindustrializare, dar că momentan este doar o noţiune, preşedintele SIF-ului adăugând că ţara noastră are nevoie de industrie.

Transgaz a raportat, pentru primele nouă luni, un profit net de 159 milioane de lei, în scădere cu 37,27%, de la 254 milioane de lei, cât a fost în perioada similară a anului trecut, arată un raport trimestrial al companiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. articol de cancan...fp are un singur scop clar:vanzarea acelor firme din portofoliul fp la 1/4 din valoare...asta prin ce s-a ntamplat in timp la fp...elliot iese din fp si cumpara portofoliul fp, dupa ce marcheaza 200-300%, in urma deciziilor personale...romania, desfiiteaza-te!

    la culcare anonimule

    Fp a vandut bine Transgaz.Vad ca au cumparat si sifurile.Daca nu te pricepi la bursa CIOCU MIC. 

    Da Sif3,ce soarta va avea?ca vad ca isi vinde activele cu viteza mai mare ca fp...cred ca se lichideaza mai repede ca fp!

    1. Normal ca dl Fecu nu vede ce-i in ograda lui - de fapt sif3 isi vinde activele muuult mai repede ca FP, din calcule reiese clar

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb