O soluţie mai bună pentru privatizarea CEC, decât vânzarea către o companie străină ar fi extinderea licitaţiei, în aşa fel încât să poată participa la aceasta şi un eventual fond de investiţii cu capital românesc, consideră Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR).
Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că privatizarea CEC este mai mult decât o simplă privatizare a unei bănci, pentru că în contextul integrării este important să nu pierdem controlul în sectorul bancar, mai ales că prin această bancă se vor derula programele europene.
Conform înţelegerilor dintre ţara noastră şi Uniune, prin CEC se vor derula fondurile structurale pe care le vom primi pentru agricultură. Iar instituţia financiară care va cumpăra CEC va gestiona şi aproximativ 10 miliarde de euro, ceea ce transformă această privatizare într-o afacere de mari proporţii.
UNPR consideră că modul cum s-a derulat licitaţia a fost defectuos. După o "primă strigare" în care s-au oferit sume foarte mici, tot aceiaşi ofertanţi au rămas în competiţie - OTP Bank şi National Bank of Greece. Nu s-au căutat, aşadar, modalităţi pentru extinderea licitaţiei, în aşa fel încât valoarea dar şi importanţa potenţialilor cumpărători să crească. UNPR consideră că valoarea CEC este de cel puţin un miliard de euro, dublu faţă de cât au oferit cele două bănci străine. În opinia UNPR, abia după doi ani s-ar putea discuta cu sens o eventuală privatizare, însă o privatizare cu capital mixt.
Membrii UNPR, formaţi în special din patroni de întreprinderi mici şi mijlocii, consideră că CEC ar trebui să fie o interfaţă între mediul de afaceri şi Uniunea Europeană, prin diseminarea fondurilor structurale şi prin diseminarea informaţiilor despre acestea. CEC ar trebui, în opinia membrilor UNPR, să ajute IMM-urile şi agricultura. Mai ales că IMM-urile întâmpină probleme în sistemul bancar, datorită garanţiilor solicitate şi lipsei finanţărilor pe bază de proiecte şi credibilitate.