UPDATE Renaissance Capital: Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale au făcut dificilă încheierea tranzacţiei la Petrom

F. A.
Piaţa de Capital / 22 iulie 2011

John Porter, Managing Director, Head of Financing Group, Renaissance Capital, a declarat, cu privire la eşecul Ofertei Petrom:

"Condiţiile dificile de pe pieţele internaţionale şi înrăutăţirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au făcut extrem de dificilă încheierea tranzacţiei. În acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru pieţe de capital cu care nu sunt familiarizaţi, este destul de limitat. Vom continua să colaborăm cu guvernul şi suntem încrezători că oferta Petrom va putea fi încheiată cu succes când condiţiile de piaţă se vor stabiliza."

Rareş Nilaş, CEO, BT Securities, a declarat: "Pieţele de capital au fost extrem de volatile. Acest fapt s-a simţit şi pe piaţa din România. În ciuda atractivităţii ofertei Petrom, întreg contextul amintit a indus în rândul investitorilor o atitudine mult mai prudentă, fapt ce a condus la reducerea expunerilor pe piaţa de capital şi a nivelului investiţiilor. Când pieţele vor depăşi aceste valuri de neîncredere, oferta Petrom poate fi reluată cu succes."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1. Neaparat, Guvernul sa isi ia aceiasi consultanti! Este clar, de vina a fost canicula!... 

    2. Daca ia aceiasi consultanti, acestia sa nu se limiteze la anuntarea unui pret maxim la lansarea ofertei; neaparat, pentru ca investitorii sa nu treaca de la neincredere la incredere oarba, sa se stabileasca si un pret mediu ponderat, si unul ''take profit'', eventual sa se ia in calcul utilizarea metodei ''fill or kill'' (si ca sa nu mai existe discutii cu privire la revocabilitatea subscriptiei!)... 

    Deasemenea, sa nu se limiteze la o valoare minima a subscriptiei de 80%, sa se ia in calcul si introducerea complementara a unei valori maxime de 20% (asa numitul Paretto ''rusesc''...) 

     

    3. Daca organizeaza o alta licitatie pentru selectia altor intermediari, guvernul sa ia in calcul ca principale criterii de selectie si numarul de agentii bancare orientate cu fata catre Est, daca directorii bancilor au costume gri-petrol si daca acestia pot inchiria de la Tarom un software de monitorizare a avioanelor, pentru a gestiona subscriptiile investitorilor...Deasemenea, dimensiunile bustului consultantelor care vor participa in consortiu sa fie neaparat mai mic decat 5xEBITDA/share al SNP, pentru a nu pune intr-o lumina proasta compania. (Puteti posta aici o solicitare pentru alte criterii ce pot fi adaugate la cele din caietul de sarcini prin care s-a facut selectia initiala!) 

    4. Guvernul sa nu incerce sa vanda nimic pentru retail, deoarece investitorii romani sunt talhari si s-ar putea sa inregistreze profituri si este posibil sa incerce chiar sa plateasca impozite statului roman! Aceste venituri nebugetate pot destabiliza Bugetul de Stat si pot pune in pericol Acordul cu FMI si alegerile parlamentare! Daca totusi consultantul va convinge reprezentantii statului sa vanda o transa mica pentru retail, subscriptia maxima sa fie de 1 actiune, iar pretul pentru aceste actiuni sa fie cu cel putin 15% mai mare decat in transa pentru investitorii mari (cu acordul DG al BVB, tunelul maxim se poate ridica fara probleme, nu este necesara decat incheierea unui protocol). Guvernul trebuie neaparat sa ia in calcul ca o multime de investitori neaveniti, actionari ai Petrom, genereaza multa birocratie in administratie fiscala si pot fi mult mai greu controlati decat cei profesionali (Chelu, Dinel, Vantu, etc) 

    5. Daca acelasi grup de consultanti va castiga urmatoarea licitatie, neaparat sa ia in calcul ca derularea prin BVB a privatizarii nu se limiteaza la a respecta procedurile stupide si inutile de introducere a subscriptiilor in piata, in vazul tuturor!. Nici macar procesarea tranzactiei nu este obligatorie. O simpla fotografie de grup cu prim ministrul, liderii sindicatului, conducerea BVB (si cu ajutorul Adobe Photoshop V. Putin, B. Bernanke si Dominick Strauss-Kann&R. Anastase) inseamna tot derularea ofertei prin BVB, indiferent ce trambiteaza cu invidie Make! (Oricum, toata presa a prezentat cu rautate faptul ca nu se vad subscriptiile; va imaginati cata ura ati fi starnit daca le vedeau??)... 

    Oricum, pana la urma, avand in vedere contextul geopolitic si faptul ca venea vreun idiot si subcria la pretul maxim al ofertei, asa cum au declarat reprezentantii Guvernului Romania nici nu avea mare nevoie de bani in acest moment! Iar daca la anul vom avea crestere economica, eu in locul prim ministrului as lansa o oferta publica de preluare, as nationaliza Petromul, l-as fuziona cu RRC si l-as trece in subordinea Companiei Nationale a Huilei! Sa crape de invidie toti cei care nu ne-au bagat in seama acum frumusete de privatizare! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0693
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3189
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4512
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8500
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.3851

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb