Valeriu Stoica: "Tot profitul din avocatură l-am investit în Domeniile Avincis"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 7 iunie 2012

Valeriu Stoica: "Tot profitul din avocatură l-am investit în Domeniile Avincis"

Domeniile "Avincis", care aparţin Cristianei şi lui Valeriu Stoica, au găzduit, la începutul acestei săptămâni, oameni de afaceri, politicieni, avocaţi, jurnalişti - prieteni ai vinului - la aniversarea unui an de când au fost deschise. În ritm de muzică din partea locului şi sub căldura soarelui de iunie, crama şi conacul din Dobruşa, alături de viile tinere, şi-au arătat splendoarea, lăsându-se vizitate şi admirate de invitaţii la picnicul "Avincis". Avocatul Valeriu Stoica ne-a acordat cu amabilitate un interviu, în care ne-a vorbit cu drag şi pasiune despre vinurile pe care le produce la Drăgăşani.

Reporter: Ne aflăm la un an de la inaugurarea vinurilor "Avincis". Ce ne puteţi spune, la primul ceas aniversar, despre vinurile produse pe domeniul de la Dobruşa?

Valeriu Stoica: În fiecare an, a doua zi de Rusalii este ziua picnicului "Avincis" - marca vinului pe care-l facem. Aşa cum aţi spus, a trecut un an de când am făcut primele vinuri. Dacă anul trecut au fost încercări reuşite, în acest an, tehnologul nostru, care a fost instruit la o mare şcoală din Bourgogne, a reuşit să-şi consolideze creaţiile, pentru că orice vin este o creaţie, o operă de artă. El combină cele două tradiţii de vinificaţie - cea din Drăgăşani şi cea din Bourgogne.

Reporter: Ce soiuri de viţă aveţi?

Valeriu Stoica: Avem atât soiuri locale, cât şi internaţionale. În primul rând, producem vinuri din "Crâmpoşie", care este marca tradiţională a podgoriei Drăgăşani. Este un pariu pe care l-am făcut - împreună cu alţi producători locali, şi mă refer la Mugur Isărescu, Ileana şi Iacob Kripp şi toţi ceilalţi care fac parte din comunitatea producătorilor de vin din Drăgăşani, dorim să dezvoltăm şi să promovăm soiurile locale. Şi "Feteasca Regală" a reuşit să capete o specificitate în podgoria din care fac parte şi viile noastre, iar "Tămâioasa Românească" este un soi foarte bun pe care îl cultivăm în Drăgăşani. Cultivăm şi "Negrul de Drăgăşani", iar ca soiuri internaţionale avem "Pinot Noir", "Merlot", "Cabernet Sauvignon", "Pinot Blanc" şi "Pinot Gris". Vrem să creăm un echilibru între soiurile locale şi cele internaţionale.

Reporter: Câte hectare de vie aveţi în prezent şi la ce suprafaţă doriţi să ajungeţi?

Valeriu Stoica: Pentru noi, ceea ce este important este calitatea. Ţinta noastră nu este să facem vin mult, ci să facem vin bun. Credem că se poate face un vin foarte bun, în măsura în care fiecare butuc de vie este îngrijit, astfel că vinul bun nu se face pe suprafaţe foarte mari. Avem 40 de hectare plantate cu vie, împărţite în parcele individualizate, din care zece aşteaptă să intre pe rod. Ştim de la bun început de pe care parcelă sunt culeşi strugurii, cum este îngrijită parcela respectivă, ce producţie are fiecare parcelă, supraveghem producţia pe fiecare parcelă, astfel încât să fie foarte mare. Anul trecut am produs doar 10.000 de litri de vin, anul acesta avem 40.000 de litri, iar ţinta noastră este să ajungem la 150.000 de litri, în 3-4 ani.

Reporter: Distribuiţi doar în HoReCa sau vă îndreptaţi şi către retail?

Valeriu Stoica: Niciodată nu vom fi în retail. Ţinta noastră este exclusiv HoReCa.

Reporter: Vă gândiţi să şi exportaţi din vinurile "Avincis"?

Valeriu Stoica: Fără îndoială. Exportul va fi o etapă următoare. Trebuie să vedem care sunt zonele în care vinul nos-tru va fi cerut. Ne gândim la Ţările Nordice, la China, Ţările Baltice...

Reporter: La finalul primului an de când produceţi aceste vinuri, ne puteţi da o cifră de afaceri?

Valeriu Stoica: Nu vă pot da o cifră de afaceri acum. Ideea este ca, după câţiva ani, să putem avea profit din exploatare, pentru că, dacă ne gândim la recuperarea investiţiei, aceasta este o poveste de lungă, lungă durată.

Reporter: Anul trecut ne-aţi spus că, până la un moment dat, aţi inves-tit "câteva milioane bune de euro" la Dobruşa. Cât aţi investit în total, în această afacere?

Valeriu Stoica: Nu am cifrele în minte, însă vă pot spune că am inves-tit, în plantaţii şi cramă, toate economiile pe care le-am făcut, muncind din greu, timp de zece ani, în avocatură. Dar am investit cu drag şi pasiune şi ne dorim ca domeniul de la Dobruşa, Crama "Avincis", să devină un centru pentru evenimente culturale legate de lumea vinului.

Reporter: În ce stadiu de dezvoltare se află segmentul pe care activaţi?

Valeriu Stoica: În România, cultura vinului este încă în dezvoltare. În ultimii zece ani au apărut o serie de producători de vin bun şi acest lucru schimbă gustul consumatorului. Este foarte important ca producătorii, oenologii, dar şi cei care au restaurante şi magazine, distribuitorii - toţi, împreună - să creeze o comunitate pentru dezvoltarea vinului bun în România.

Reporter: Mai este loc pentru alţi producători de "vin bun" pe piaţa noastră?

Valeriu Stoica: Dacă ne gândim că, astăzi, piaţa vinului bun este un segment restrâns, este loc destul pentru producători noi; condiţia este ca, treptat-treptat, segmentul consumatorilor de vin bun să crească. În alte ţări, toată piaţa aparţine consumatorilor de vin bun. În România, se consumă zeci de milioane de litri de vin, din care mai mult de trei sferturi nu este vin de calitate. Aşadar, este loc destul pentru cei care vor să intre pe această piaţă, cu condiţia ca, în paralel, consumatorii să se educe şi, încet-încet, să suprapunem piaţa vinului bun peste piaţa vinului.

Reporter: În final, revenind la vinul pe care dumneavoastră îl produceţi, vă întreb ce înseamnă "Avincis"?

Valeriu Stoica: "Avincis" este un cuvânt care reuneşte ideea de tradiţie, pe de o parte, iar pe de altă parte ideea de solidaritate de familie, pentru că domeniul viticol este moştenit de soţia mea, de la strămoşii ei. În "Avincis" se regăsesc atât numele familiei noastre, cât şi cuvântul "vin" şi, în ansamblu, "Avincis" trimite la verbul "a învinge", în limba latină. Altfel spus, cine bea vinul "Avincis" va învinge în tot ceea ce-şi propune în viaţă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Avem nevoie de o reformă profundă a statului

"Ceea ce este important pentru România este să se consolideze sistemul democratic. Cred că avem nevoie de o reformă profundă a statului, o reformă a instituţiilor publice, care nu poate fi făcută fără o reformă constituţională. Exis-tă, din păcate, în acest moment, un dezacord profund între stânga şi dreapta, în ceea ce priveşte reforma constituţională. Fără o înţelegere mai vastă între partide, o asemenea reformă, de care România are nevoie, nu va fi posibilă. În momentul de faţă, competiţia în UE şi în lume este foarte dură, iar România are nevoie de structuri politice, de instituţii politice, de lideri politici puternici. Nu cred că anul acesta va fi propice pentru o asemenea reformă, trebuie să treacă alegerile locale şi cele parlamentare şi abia de la anul putem discuta serios despre aceste obiective vitale pentru România. De cele mai multe ori, între ciza economică şi deciziile politice este o strânsă legătură şi, de aceea, avem nevoie de lideri înţelepţi, care, dincolo de inadvertenţele politice, să înţeleagă necesitatea echilibrului economic în România, că avem nevoie de o strategie coerentă pentru a stabiliza economia şi pentru a crea o bază bună de dezvoltare în perioada următoare", ne-a declarat Valeriu Stoica.

Domeniile pe care se întind viile de la Dobruşa au aparţinut familiei Râmniceanu, strămoşii Cristianei Stoica. Iancu şi Maria Râmniceanu au cumpărat, în anul 1927, peste 20 de hectare de vie. Valeriu Stoica ne-a povestit că, în timpul comunismului, via a fost preluată de un IAS, iar în anul 1997 au fost recuperate via şi conacul, care a fost construit în 1904 şi cumpărat de familia Râmniceanu, odată cu viţa de vie.

Crama este concepută ca o continuare a peisajului specific de la Dobruşa - o concepţie arhitecturală care înglobează în specificul peisajului dimensiunea construcţiei. Edificiul este gândit ca un fel de navă care se întinde pe deal, are două planuri înclinate care se pierd în peisaj, iar pentru decorarea faţadelor a fost folosită piatră de calcar de Arnota, specifică zonei.

Valeriu Stoica, despre piaţa de avocatură: Litigiile au înflorit, pe timp de criză

Reporter: Având în vedere că aţi subliniat că profitul din avocatură l-aţi investit în viticultură, vă întreb cum a evoluat piaţa avocaturii în ultima vreme?

Valeriu Stoica: Ultimii doi-trei ani au fost marcaţi de criza economică. Din fericire, însă, casa noastră de avocatură nu a suferit foarte mult, pentru că avem o repartizare foarte bună a serviciilor avocaţiale pe domeniul de litigii şi consultanţă. Segmentele aflate în recesiune, şi mă refer în special la cel imobiliar, au fost compensate de zonele de consultanţă, pe segmente ca restructurări şi insolvenţe comerciale. Domeniul de litigii nu a avut de suferit, dimpotrivă, a fost o creştere.

Reporter: Vor mai fi cazuri de insolvenţă şi faliment în acest an?

Valeriu Stoica: Falimentul este un fel de instrument chirurgical în economia de piaţă, el nu va dispărea niciodată cât timp vom avea economie de piaţă. Rolul falimentului este unul de curăţenie sanitară a sectorului comercial. Nu falimentul trebuie să fie regula, ci investiţiile, profitul. Cred că încă vom mai aştepta un an-doi până când economia româ-nească va avea un curs ascendent adevărat.

Reporter: De investit se mai investeşte la noi?

Valeriu Stoica: Se mai inves-teşte, dar există foarte multă grijă, în primul rând printre marii investitori internaţionali, care sunt, încă, reţinuţi. Oamenii de afaceri români sunt şi ei sunt foarte atenţi. Este foarte dificil, în condiţiile în care băncile dau foarte greu credite. Este o perioadă de reorganizare economică, iar acest lucru se întâmplă în toată lumea. Speranţa mea este ca, într-un an-doi, economia românească, dar şi cea mondială, să aibă un curs ascendent adevărat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vie recuperata de la IAS ? Stoica si sotia sunt mari norocosi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb