Evoluţia Sistemului de Garanţie-Returnare la 7 luni de la implementarea programului

A.F.
Miscellanea / 25 iulie

 Evoluţia Sistemului de Garanţie-Returnare la 7 luni de la implementarea programului

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, anunţă evoluţia şi rezultatele sistemului la şapte luni de la implementarea programului pe plan local, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în cele şapte luni de la implementare, Sistemul de Garanţie-Returnare s-a dezvoltat constant, înregistrând lunar cifre în evoluţie. În luna iunie a.c., consumatorii au returnat 350 de milioane de ambalaje SGR, cu 41% mai mult comparativ cu luna mai. Rata de colectare a fost de 50% în iunie.

Per total, 862 de milioane de ambalaje SGR au fost returnate de consumatori în perioada decembrie 2023 - iunie 2024, iar peste 2,7 de miliarde de ambalaje SGR au fost puse pe piaţă până la sfârşitul lunii iunie.

"Rezultatele foarte bune înregistrate de SGR, în cele şapte luni de la demararea programului în România, demonstrează că românii au încredere în acest sistem şi-l consideră un instrument util pentru reciclare. Consumatorii au deprins obiceiul de a returna către comercianţi recipientele de băuturi folosite, ceea ce ne bucură foarte mult. SGR produce efectele aşteptate, iar noi avem parte de sprijinul tuturor partenerilor implicaţi în sistem - autorităţi, producători, comercianţi. În momentul de faţă, ne concentrăm pe atingerea obiectivului programului, cel de a contribui la creşterea ratei de reciclare în România, precum şi de a avea un mediu mai curat. Sistemul de Garanţie-Returnare din România este un proces complex, fiind cel mai mare sistem complet integrat la nivel global şi al doilea ca mărime din Europa, după cel din Germania. Era de aşteptat să întâmpinăm şi provocări, capitol la care observăm experienţe similare cu cele ale celorlalte ţări care au introdus sistemul. Este nevoie de aproximativ 18 luni pentru ca un astfel de sistem să ajungă la maturitate", declară Gemma Webb, CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO.

Cel mai recent sondaj realizat de Kantar, în iunie a.c., pe un eşantion reprezentativ de consumatori, arată o creştere semnificativă a numărului celor care au adoptat deja Sistemul de Garanţie-Returnare. 4 din 5 români au returnat, cel puţin o dată, ambalaje SGR, reprezentând o creştere semnificativă faţă de luna martie, când jumătate dintre respondenţi afirmau acest lucru. Potrivit aceluiaşi studiu, s-a îmbunătăţit şi percepţia pe care consumatorii o au faţă de RetuRO, în calitate de administrator al celui mai mare proiect naţional de economie circulară din zona de mediu. 81% dintre români percep RetuRO ca fiind o companie care se implică şi le oferă pârghiile necesare pentru a recicla. Şi notorietatea SGR în rândul populaţiei a continuat să crească, 98% dintre cei chestionaţi cunoscând în prezent sistemul.

În momentul de faţă, 4.000 de RVM-uri (automate de colectare a ambalajelor SGR) sunt disponibile la nivelul întregii ţări. Prin prisma economiei circulare, RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piaţă, precum şi transparenţa parcursului acestor materiale pe întregul lanţ, din momentul punerii pe piaţă, colectării, până la intrarea în staţiile de reciclare. În primele 7 luni de la implementarea sistemului în România, RetuRO a predat 49.000 de tone de ambalaje SGR către reciclatori, ceea ce reprezintă aproximativ 85% din cantitatea de ambalaje returnate şi colectate de la consumatori.

Peste 1.000 de mijloace de transport sunt, astăzi, implicate în procesul de colectare zilnică a ambalajelor SGR, efectuând zilnic 2.000 de curse.

În prezent, 75.000 de operatori economici sunt înscrişi în SGR. Jumătate dintre aceştia au semnat deja contractele cu RetuRO şi pot organiza puncte de returnare.

RetuRO numără, astăzi, cinci centre regionale RetuRO de numărare şi sortare operaţionale în România, şi anume: în judeţele Bacău (Nicolae Bălcescu), Braşov (Braşov), Cluj (Bonţida), Ilfov (Otopeni) şi Timiş (Giarmata). Acestea, împreună cu centrele pe care RetuRO le operează cu parteneri în mai multe zone ale ţării, pot procesa, cumulat, aproape 6 miliarde de ambalaje anual. Până la sfârşitul acestui an, RetuRO va mai deschide alte cinci centre regionale în judeţele Dolj, Prahova, Suceava, Bihor şi Constanţa. Lansarea de noi centre de numărare şi sortare a ambalajelor rămâne o prioritate pentru RetuRO în următoarele luni. De altfel, până la finalul anului, peste 500 de joburi verzi vor fi create în centrele de sortare şi numărare din ţară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb