Piaţa de capital din România a crescut cu 9% în primele trei luni din acest an iar indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a depăşit 8.000 de puncte, potrivit unui comunicat publicat de BVB.
În context, Adrian Tănase, CEO BVB, arată că, deşi Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, volumele de tranzacţionare sunt modeste astfel că o participare mai ridicată a populaţiei în piaţa de capital ar trebui să fie o prioritate, arată Agerpres.
"Bursa a revenit pe creştere în primul trimestru însă pe volume modeste de tranzacţionare comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. O participare mult mai ridicată a populaţiei la piaţa de capital trebuie să fie o prioritate a BVB şi a întregii comunităţi financiare pentru a schimba semnificativ premisele de dezvoltare viitoare a pieţei locale de capital", a declarat Adrian Tănase.
La rândul său, preşedintele Bursei, Lucian Anghel, a explicat că primul trimestru a fost caracterizat de o amplă volatilitate într-o piaţă care a trecut de la minus la plus, iar investitorii au beneficiat de clarificări legislative, continuarea unei activităţi economice intense şi randamente generoase ale dividendelor, care au fost de circa 9% anul trecut pentru principalele companii listate, printre cele mai mari din lume, conform Agerpres.
Potrivit comunicatului citat, Bursa de Valori Bucureşti a încheiat primul trimestru cu toţi indicii pe plus, într-un context intern şi internaţional marcat de incertitudini. Indicele BET, principalul indice al pieţei de capital locale, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat un avans de 9% de la începutul anului şi a închis luna martie la un nivel de 8.045 de puncte.
O creştere tot de 9% a avut şi BET-TR, indicele care include şi dividendele oferite de companiile din BET.
"România a ajuns astfel să ocupe locul al 13-lea în Uniunea Europeană în funcţie de ritmul de creştere înregistrat de indicii principali ai burselor europene", subliniază documentul, scrie Agerpres.
În plus, incertitudinile interne şi externe s-au reflectat într-o valoare medie zilnică de tranzacţionare de 9,33 milioane euro, în scădere faţă de anul trecut. Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat în primul trimestru, însă s-a menţinut peste pragul de jumătate de miliard de euro.
La finalul primului trimestru, valoarea de piaţă a companiilor româneşti a fost de 19,3 miliarde euro comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 6,6%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 33,3 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din martie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 8,8%..
1. Comisioan
(mesaj trimis de Bvb în data de 20.04.2019, 05:15)
Cu comisioane si taxe in crestere si paranghelii nu atrageti investitori!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gil în data de 21.04.2019, 17:15)
Sunt pe piata de capital de multi ani si in aceasta perioada de 19 ani cei de la Trend Bacau au golit contul iar acuma am doar cateva actiuni si daca am o tranzactie si castig ceva am de facut declaratie la Anaf.....daca am pierdut pentru ca unele companii au intrat in faliment ca actionar minoritar am pierdut totul.... eu cred ca o companie poate sa se finanteze de pe piata de capital in loc sa miarga la banca dar trebuie ca cei care supravegheaza sa nu fie numiti politic ci sa fie profesionisti. De ani de zile pragul de la Sif-uri este mentinut voit ca cei care conduc sa ramana pe posturi. De aceea trebuie sa existe reglementari clare si simple care sa nu ingreuneze un mic investitor!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2019, 07:26)
SIF-urile de ce nu au avansat ???
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2019, 07:28)
In scoala altfel cate licee v-au vizitat?
4. e tzeapa....
(mesaj trimis de cristi în data de 20.04.2019, 16:05)
piaţa de capital din România este cea mai mare tzeapa pentru populatie, este cum ai baga un pestisor intr-un lac plin cu rechini, ce avem noi pe bursa se pot numi investitori?? cine detine pachete majoritare!! cine sunt in CA, legislatia este ostila micului investitor, (in 2015 am ramas cu actiuni la dividend, suma mica, acum anaf a trimis decizie pentru asigurari de sanatate ) etc, etc, dar voi astia care va tot schimbati intre voi pe la conducerea bvb, asf, secretari de stat in ministere..... concret, pentru a proteja micul investitor la bursa , ce ati facut??? toata ziua auzim doar bla.bla.bla....
5. Asta o stiati ?
(mesaj trimis de VP în data de 20.04.2019, 16:56)
Mafie. Cei mari inghit pe cei mici. O "afacere" nascuta din nimic...totul e specula si jmechereala. Nimic sanatos si de durata. Ban la ban si paduche la paduche. In iad veti ajunge cu totii ca nu stiti altceva de banii,manipulare,lobby,interes e.
6. Multa vrăjeală
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2019, 19:05)
În RO toate funcționează după cum vrea mușchiul unuia sau altuia. Azi lansăm un zvon, că suntem la butoane, mâine tranzacționăm, că suntem în capitalism. Ghici cine pierde? Fraierul care a crezut că RO are economie reală.
Informațiile reale sunt sunt pt. cei de la butoane și sunt cunoscute cu ceva timp înainte. Fraierii citesc presa online și visează.
Este fix ca acum 20 de ani pe RASDAQ. Broker-ul meu știa cu 1 săptămână înainte ce urma să se întâmple. Cu ceva noroc, am făcut atunci ceva bani. Acum doar demo pe BVB. Nu-i FOREX dar la noi cam tot pe acolo-i. Mai mari șanse aveți pe NYSE.