Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va organiza, pe 13 august, o dezbatere publică asupra proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, arată un comunicat remis azi redacţiei.
"La dezbaterea publică sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, ai partidelor politice, ai instituţiilor publice, precum şi orice persoane interesate. Dezbaterea publică, organizată în baza legii privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, se va desfăşura la sediul AEP din strada Stavropoleos nr. 6, Sector 3, Bucureşti, începând de la ora 10:00", arată sursa.
Proiectul de hotărâre a Guvernului prevede, printre altele, că în cel mult 5 zile de la data începerii campaniei pentru referendum, partidul politic care participă la campania pentru referendum, deschide, prin mandatar financiar, câte un cont bancar la nivel naţional în cazul referendumului naţional sau la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti în cazul referendumului local. De asemenea, contribuţiile destinate campaniei pentru referendum care sunt virate de către partidul politic pot proveni numai din transferuri ale fondurilor provenite din afara campaniei electorale.
Conform proiectului, limitele maxime ale contribuţiilor destinate campaniei pentru referendum sunt următoarele: 5 salarii de bază minime brute pe ţară pentru referendumul pentru demiterea consiliului local sau a primarului comunei, 7 salarii de bază minime brute pe ţară pentru referendumul pentru demiterea consiliului local sau a primarului oraşului, 10 salarii de bază minime brute pe ţară pentru referendumul pentru demiterea consiliului local sau a primarului municipiului, 30 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru referendumul pentru demiterea consiliului local sau a primarului municipiului reşedinţă de judeţ/sectorului municipiului Bucureşti.
Totodată, alte limite ale contribuţiilor sunt: 100 de salarii de bază minime pentru referendumul pentru demiterea Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a primarului general al municipiului Bucureşti, 100 de salarii de bază minime brute pentru pentru demiterea consiliului judeţean şi 20.000 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru referendumul pentru demiterea preşedintelui României, pentru referendumul pentru probleme de interes naţional sau pentru referendumul pentru revizuirea Constituţiei.