ALIN BRENDEA, PRIME TRANSACTION: "Există premise pentru creşterea pieţei, până la finalul anului"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2018

"Există premise pentru creşterea pieţei, până la finalul anului"

"Perspectiva intrării fondurilor de investiţii eligibile pentru categoria pieţelor emergente poate deveni, de anul următor, principalul vector de creştere al bursei noastre", potrivit domnului Brendea

Există premise importante pentru creşterea preţurilor celor mai importante acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), până la finalul acestui an, susţine Alin Brendea, director general adjunct în cadrul societăţii Prime Transaction.

Aprecierea brokerului apare în contextul în care indicele BET-TR, care include în construcţia sa şi dividendele acordate de cele mai lichide companii din primul eşalon al pieţei noastre (exceptând cele cinci SIF-uri) a marcat deja, în 2018, un salt de 19,5%, atingând, vineri, un maxim istoric de 12.495 de puncte, iar indicele BET prezintă un avans de 10,3%, de la începutul anului.

Directorul de la Prime Transaction evidenţiază trei factori care, în opinia sa, pledează pentru o evoluţie pozitivă a pieţei, în ultimele luni ale lui 2018.

"Cel mai important element vine dinspre evaluarea companiilor listate (n.r. care se tranzacţionează la multipli de piaţă mici), a rezultatelor financiare ale acestora şi, mai ales, dinspre politica de dividend ce le caracterizează. În ultimii trei ani, România s-a aflat în topul randamentelor dividendelor acordate. Situaţia nu se va schimba nici în acest sezon bursier. Probabil vom avea iarăşi între şase şi opt companii din indicele BET care vor asigura randamente ale dividendelor de cel puţin 7%. Dividendele au fost şi rămân principalul vector al pieţei româneşti în sezonul toamnă - iarnă", notează Alin Brendea într-un editorial publicat pe site-ul societăţii.

În opinia brokerului, un alt motiv pentru creşterea cotaţiilor pieţei este furnizat, oarecum surprinzător, de mediul politic autohton.

Alin Brendea argumentează: "Temerea privind anumite măsuri legislative cu impact negativ în piaţa de capital nu s-a adeverit, cel puţin până în acest moment. Tema Pilonul II de pensii - care a funcţionat ca un vector de scădere în prima parte a anului, pare să fi apus. Pe moment, piaţa a scăpat de angoasele legislative şi s-a concentrat pe argumentele de tip bursier".

Brokerul a adăugat: "Un al treilea pilon de sprijin este furnizat de recentul comunicat al agenţiei FTSE - Russell care, deşi menţine piaţa locală pe lista de aşteptare pentru accederea la statul de piaţă emergentă, vine cu o importantă clarificare. Se confirmă că singurul criteriu care ne desparte de acest salt este cel al lichidităţii pieţei. Pe de altă parte, acest criteriu de evaluare a fost îmbunătăţit de la nivelul «not met» (neîndeplinit) la «restricted» ceea ce înseamnă că lichiditatea pieţei este satisfăcătoare. Vestea bună este că menţinerea acestui calificativ şi la evaluarea viitoare (n.r. din 2019) ar permite bursei noastre saltul spre nivelul de piaţă emergentă. Dacă până acum eram obligaţi să avansăm la acest criteriu de evaluare, acum trebuie doar să îl menţinem. Perspectiva adresabilităţii către fondurile de inves­tiţii eligibile pentru categoria pieţelor emergente poate deveni, de anul următor, principalul vector de creştere al pieţei locale".

Totodată, directorul de la Prime Transaction atrage atenţia asupra mediului general actual complicat, cu impact potenţial asupra cotaţiilor.

"Frica de corecţiile pieţelor externe, de creştere a dobânzilor (pentru titlurile de stat americane cu scadenţa pe zece ani, dobânda se află la maximul ultimilor şapte ani), de un mediu politic intern cu incertitudine în creştere sau de un echilibru bugetar în înrăutăţire ne va obliga să menţinem o anumită prudenţă. Însă, cu siguranţă, vor exis­ta oportunităţi în continuare. Este o piaţă pe care investitorii ar trebui să îşi intensifice prezenţa şi să se concentreze pe construirea/actualizarea unui portofoliu pentru următoarele şase luni", spune Alin Brendea.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Rezultatele financiare - singurul reper cert privind evoluţia bursei, în ultimul trimestru"

Spre deosebire de directorul de la Prime Transaction, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a spus că este dificil să dea un pronostic în privinţa evoluţiei pieţei pentru ultimele luni ale lui 2018.

Domnul Mesaroş ne-a transmis: "Spre deosebire de perioada începutului de an care, cel puţin în ultimii ani, a fost caracterizată de creşteri ale cotaţiilor, ca urmare a aşteptărilor privind rezultatele financiare ale companiilor pentru anul anterior, şi ulterior a apariţiei acestora, precum şi a propunerilor de dividend, urmată de aprecieri până în perioada mai - iunie, când piaţa suferă o corecţie ca urmare a apariţiei datelor ex-dividend (n.r. prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu vor mai beneficia de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o scădere a cotaţiei în piaţă), pentru ultimul trimestru al anului nu pot spune că avem o configuraţie recurentă.

În plus, piaţa noastră este decorelată de ceea ce se întâmplă în pieţele externe. Avem şi o lichiditate foarte scăzută, ceea ce are potenţialul de a creşte volatilitatea cotaţiilor.

În aceste condiţii, îmi este greu să fac o previziune legată de comportamentul pieţei până la finalul anului".

Potrivit brokerului, singurul element cert pe care ne putem baza până la finalul anului, şi care are potenţialul de a influenţa preţul acţiunilor este dat de rezultatele financiare pentru trimes­trul al treilea, pe care le vor raporta companiile în luna noiembrie.

"În funcţie de acestea, investitorii îşi pot forma o părere despre rezultatul care se prefigurează pentru întregul an şi a perspectivelor privind dividendele, şi pot acţiona ca atare", a conchis directorul de la Goldring.

Marcel Murgoci, Estinvest: "În funcţie de mişcările instituţionalilor, care caută să îşi optimizeze portofoliile la finalul anului, în decembrie piaţa poate cunoaşte o activitate importantă"

Şi Marcel Murgoci, director de operaţiuni al societăţii Estinvest, este de aceeşi părere.

Domnul Murgoci ne-a declarat: "În opinia mea, trimestrul al patrulea al anului este atipic. Au existat ani în care indicele BET a crescut şi ani în care a scăzut, astfel încât este destul de greu de estimat ce se va întâmpla".

Potrivit directorului de la Estinvest, există doi factori care au potenţialul de a influenţa evoluţia pieţei în ultima parte a anului.

Marcel Murgoci a detaliat: "Unul ţine de situaţiile financiare pentru trimestrul al treilea al anului, pe care le vor publica emitenţii în luna noiembrie şi care pot influenţa pozitiv sau negativ cotaţiile în funcţie de conformitatea acestora cu aşteptările investitorilor. Astfel, în noiembrie ne putem aştepta atât la o creştere a volatilităţii cotaţiilor cât şi la volume ceva mai ridicate.

Un al doilea element ţine de faptul că ne apropiem de sfârşitul exerciţiului financiar şi investitorii instituţionali, cei care practic fac lichiditatea bursei, încearcă, prin cumpărări sau vânzări de pachete de acţiuni, să îşi optimizeze portofoliul pentru finalul anului. În funcţie de aceste mişcări, şi în luna decembrie piaţa poate cunoaşte o activitate importantă.

În ceea ce priveşte luna octombrie, în mod normal, este doar o lună de aşteptare".

De asemenea, domnul Murgoci a ţinut să sublinieze că scenariul pe care l-a descris are şanse să se deruleze atât timp cât nu apar factori externi bursei care să-i perturbe activitatea, atât pe plan intern cât şi internaţional.

Pentru perioada 2013 - 2017, cotaţia indicelui BET, referinţa bursei noas­tre, a oscilat între o scădere de 2,48%, consemnată în trimestrul al patrulea din anul 2014 şi o creştere de 7,47% pentru aceeaşi perioadă din 2013.

În primele luni ale anului curent, piaţa de capital din ţara noastră a fost influenţată, ca şi în 2017, de "goana după dividend", în condiţiile în care mulţi emitenţi importanţi de la BVB au propus distribuţii importante de dividende către acţionari.

În cazul companiilor având drept acţionar majoritar statul, decizia dis­tribuţiei a fost dată de memorandumul Guvernului prin care companiile din portofoliul său să aloce către acţionari sub formă de dividende cel puţin 90% din profitul anului anterior.

Pe acest fond, cotaţia indicelui BET a depăşit, în ultimele zile ale lunii aprilie 2018, pragul de 9.000 de puncte, nivel pe care referinţa BVB nu-l mai atinsese de peste 10 ani.

Ulterior, cotaţia indicelui a început să coboare, ca urmare a unui cumul de factori, printre care incertitudinea privind viitorul Pilonului II de pensii, dar şi a apariţiei datelor ex-dividend pentru cei unsprezece emitenţi din structura coşului de acţiuni, care au distribuit dividende, în 2018.

Anul trecut, indicele BET a urcat cu 9,44%, în timp ce randamentul indicelui BET-TR a fost de 19,09%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Crestere negativa ?

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb