ATITUDINEA AUR, SANCŢIONATĂ DE PARLAMENT Violenţa fizică şi violenţa verbală, interzise prin noul regulament al Camerei Deputaţilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2022

Violenţa fizică şi violenţa verbală, interzise prin noul regulament al Camerei Deputaţilor

Violenţa fizică, constând în gesturi agresive, şi violenţa verbală, constând în injurii, invective sau calomnie la adresa altui parlamentar, sunt interzise, conform modificării Regulamentului Camerei Deputaţilor adoptat ieri. Majoritatea deputaţilor a decis şi interzicerea bannerelor în cadrul şedinţei de plen, iar transmisiile live efectuate de către aleşi din plenul Camerei Deputaţilor vor fi permise, dar numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv. Hotărârea de modificare a regulamentului a fost adoptat cu 202 voturi "pentru", 91 "contra", 4 abţineri, iar 2 deputaţi nu au votat.

În cazul nerespectării dispoziţiilor de mai sus, deputaţii respectivi vor fi evacuaţi din sală, iar dacă vor repeta acelaşi comportament riscă o serie de sancţiuni printre care se numără diminuarea indemnizaţiei, reducerea drastică (înjumătăţirea timpului alocat) a intervenţiilor în cadrul şedinţelor de plen pentru grupul parlamentar din care face parte şi suspendarea pentru maximum şase luni a folosirii logisticii auto şi personalului din cadrul Parlamentului de care beneficiază grupul parlamentar.

După vot, Dan Barna a anunţat că USR va ataca la Curtea Constituţională acele prevederi care limitează transparenţa. Şi liderul grupului deputaţilor AUR, George Simion a spus că formaţiunea sa politică va ataca la CCR în totalitate hotărârea de modificare adoptată de plen.

A fost nevoie de aproape cinci ani pentru ca manifestările agresive din Parlament, care au debutat în legislatura 2016-2020, când majoritatea parlamentară era condusă de PSD, să fie sancţionate în regulamentul Camerei Deputaţilor şi, se pare, că acelaşi tip de modificări se va regăsi şi în regulamentul Senatului. Ieşirile în decor ale senatoarei Diana Şoşoacă, acţiunile violente de pe holurile Parlamentului ale deputatului AUR, Dan Tanasă, ieşirile nervoase ale deputatului social-democrat Daniel Ghiţă, toate desfăşurate anul trecut, nu au constituit suficiente motive pentru conducerile celor două Camere ale Legislativului pentru a schimba regulamentele şi a restabili ordinea în acest for. A fost de ajuns ca deputatul George Simion să pună mâna pe ministrul Virgil Popescu şi să îi strige de la câţiva centimetri mai multe injurii, pentru ca, în sfârşit, liderii principalelor partide politice din Parlament să înţeleagă că trebuie să ia atitudine dacă nu vrem să ajungem la scene de violenţă gravă în Senat şi Camera Deputaţilor, aşa cum se întâmplă în ţările mai puţin civilizate.

"Liderul AUR se simte deasupra legii. (...) Sper că se vor linişti şi vor respecta regulile de bun simţ. Din păcate, se comportă într-un stil golănesc, dar să sperăm că, după aceste modificări aduse regulamentului, situaţia se va ameliora", a spus, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, Csoma Botond, lderul gupului deputaţilor UDMR, care a adăugat că George Simion este pasibil de amenzi succesive şi alte sancţiuni.

Deputaţii USR au spus că susţin şi ei susţine sancţiunile împotriva celor care recurg la violenţă, dar nu şi pe cele care vizează blocarea transparenţei şi a dreptului de a se transmite imagini sau dezbateri parlamentare.

"Sancţiunile asupra celor care fac acte de violenţă trebuie să rămână şi sunt foarte clare. Acelea prin care întregul grup parlamentar este blocat, deşi par gândite pentru cei de la AUR, care, în momentul de faţă sunt într-adevăr în afara vieţii parlamentare, ele pot fi oricând folosite şi împotriva partidelor care fac opoziţie legitimă, cu argumente, cu mesaje foarte clare şi non-violente. Problema este că se foloseşte din nou un pretext al violenţei domnului Simion şi a celor de la acest partid extremist pro-rus, pentru a se încerca blocarea transparenţei. (...)Or, cu acest lucru noi nu putem să fim de acord. Nu putem fi de acord cu limitarea posibilităţii de a avea bannere sau de a transmite lucrări ale comisiilor sau ale plenului, pentru că plenul este un spaţiu public, în sensul legii, iar cetăţenii trebuie să aibă acces la acele dezbateri", a declarat Dan Barna, vicepreşedintele USR.

Reprezentanţii minorităţilor naţionale au susţinut că modificarea adoptată ieri este necesară în contextul creşterii violenţei discursului public al unor parlamentari.

"Vorbim de o creştere a agresivităţii în Parlament fără precedent. Ea a început din legislatura trecută şi se agravează în mod constant, ducând probabil spre lucruri care pot fi catalogate ca un risc major la adresa democraţiei. Sigur că toată povestea asta îşi are rădăcinile într-o discreditare a Parlamentului, făcută în mod consecvent de către penultimul preşedinte al României, prin toate încercările acelea de a găsi, în momente foarte dificile - e adevărat - economic pentru România, un ţap ispăşitor în Parlament. (...) Nu ştiu dacă vreo măsură de ordin administrativ, cum este o măsură care ţine de regulament, va rezolva această problemă, dar cel puţin va exprima un dezacord al unui număr suficient de mare, ca lucrul ăsta să exprime o voinţă de a rezolva această problemă. (...) Trebuie să votăm această modificare, trebuie să ne exprimăm dezacordul faţă de orice formă de violenţă şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, folosind, din păcate, mijloace slabe, cum sunt cele ale democraţiei în faţa violenţei, pentru a încerca să o oprim", a afirmat Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor naţionale.

În acelaşi sens s-au exprimat şi Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD, preşedintele de şedinţă - Vasile-Daniel Suciu şi Gabriel Andronache - liderul deputaţilor PNL, care au susţinut că înăsprirea sancţiunilor reprezintă, din păcate, singura cale de a stopa escaladarea violenţei verbale şi violenţei fizice în Parlamentul României.

În schimb, liderul grupului deputaţilor AUR, George Simion, a spus că el nu va respecta dispoziţiile privind efecutarea transmisiilor live doar din perimetrul alocat grupului parlamentar. Întrebat dacă va face live-uri şi cu riscul primirii unor sancţiuni, George Simion a răspuns:

"Da, îmi vor reduce 50% din indemnizaţie. Eu oricum donam 90% din indemnizaţie. Deci vor lua bani cum iau ei de obicei, de la gura orfanilor".

Simion a mai spus, în şedinţa de plen, că prin noul regulament se instaurează "dictatura generalului Ciucă" în România, iar modificările reprezintă "un pumn în gura Opoziţiei".

Împotriva unora dintre modificări se situează şi şase organizaţii neguvernamentale - ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - care au transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că amendamentele propuse la Regulamentul Camerei Deputaţilor nu răspund nevoii de a preveni violenţele în Parlament.

"Parlamentarii puterii par că intenţionează să reducă transparenţa, libertatea de expresie şi dreptul de acces la la informaţiile de interes public cu pretextul că temperează populismul grobian şi violent pe care îl promovează Alianţa pentru Unirea Românilor. (...) Mai mult, interdicţia de a afişa bannere în Parlament, ca şi interdicţia de filmare sau transmitere în direct pe internet este, în opinia noastră, o restrângere a libertăţii de exprimare, care este un drept fundamental, cu atât mai protejat atunci când e vorba de dezbaterea politică. În încercarea de a-i disciplina pe reprezentanţii AUR din Parlament, politicienii puterii sancţionează, indirect şi pe termen nedeterminat, orice cetăţean sau parlamentar care doreşte să îşi exprime dezacordul, altfel decât prin mecanismele formale la care parlamentarii nu răspund. Afişarea unor mesaje tipărite, în sala de plen, a fost utilizată, în ultimii ani, pe rând, de PNL, PSD, USR şi AUR. Deci, până de curând, partidele parlamentare au considerat această acţiune ca fiind în spiritul libertăţii de exprimare şi o formă de manifestare a opoziţiei. În acest context, putem suspecta prezenta propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor ca fiind o formă de ipocrizie", au transmis ONG-urile.

Reprezentanţii acestora susţin că noile modificări nu trebuie să ducă la penalizarea dreptului la liberă exprimare al parlamentarilor şi nici la restrângerea dreptului la informare a cetăţenilor

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. se pot scuipa?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb