Banca centrală poloneză cere pregătiri pentru conversia creditelor în CHF

A.C.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 mai 2015

Băncile poloneze trebuie să se pregătească pentru conversia în zloţi a creditelor ipotecare în franci elveţieni, a declarat guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, citat de Reuters. El a avertizat că o eventuală conversie la cursul de schimb istoric ar fi o variantă costisitoare pentru contribuabili: "Băncile trebuie să ştie că presiunile pentru conversie vor exista tot timpul şi vor creşte, astfel că trebuie să se pregătească din punctul de vedere al capitalului prin neplata dividendelor şi acoperirea costurilor". Marek Belka a subliniat, într-o declaraţie dată postului privat de televiziune TVN24, referindu-se la conversia la cursul istoric de schimb, o idee vehiculată şi de noul preşedinte Andrzej Duda, că ar presupune costuri imense pentru contribuabili: "Dacă ar fi să convertim creditele ipotecare în franci la cursul istoric atunci băncile care nu au acţionari străini vor avea dificultăţi şi vom fi nevoiţi să contribuim noi".

Comentând posibilitatea introducerii unei taxe pe bănci, o altă propunere înaintată de Andrzej Duda înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale de duminică, guvernatorul Marek Belka a apreciat că o taxare a activelor băncilor este o idee neinspirată din cauză că descurajează băncile să acorde credite şi autorităţile doresc exact opusul.

"În schimb, ar trebui să ne gândim la taxarea pasivelor băncilor şi a celor care nu sunt garantate de stat, deci nu depozitele ci alte pasive", a continuat domnia sa.

Asociaţia Băncilor din Polonia a promis că va prezenta mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul celor care au credite în franci elveţieni, dar a subliniat că nu este de acord cu conversia acestora la cursul istoric de schimb, pentru că instituţiile financiare şi economia ar fi afectate.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb