BAROMETRUL INDUSTRIAL IRSOP: "Volumul producţiei a crescut în mai la 58 de puncte, faţă de 57 în aprilie"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iunie 2019

"Volumul producţiei a crescut în mai la 58 de puncte, faţă de 57 în aprilie"

În luna mai a acestui an, volumul producţiei şi al cererii, la nivelul economiei româneşti, au crescut faţă de aprilie 2019, în timp ce numărul angajaţilor şi costurile de producţie au continuat să scadă, arată Barometrul Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de punc­te şi contracţie dacă scade sub 50.

Astfel, conform barometrului, volumul producţiei a avut în mai 58 de punc­te, faţă de 57 în aprilie şi 63 în martie. Rezultatul global pe primele cinci luni ale anului este ceva mai slab decât în perioada similară a anului trecut, iar stocurile se află tot în zona de contracţie, 47 de puncte, pe fondul ritmului scăzut al activităţii.

În ceea ce priveşte cererea, comenzile noi se situează la 59 de puncte faţă de 58 în aprilie - o schimbare prea mică pentru a semnaliza o creştere reală a cererii interne, susţin realizatorii studiului.

"Comenzile pentru export au crescut de la 52, în aprilie, la 57, în mai. Creşterea vine însă pe fondul volatilităţii şi nu a unei tendinţe ascendente lineare. Este posibilă o accelerare pre-sezonieră a exporturilor în perspectiva contracţiei viitoare a activităţii industriale europene, din cauza sezonalităţii. În 2018 s-a produs un puseu similar, în sensul unui mic vârf de cerere externă în luna iunie care s-a topit însă în lunile următoare. Importurile de materii prime au crescut timid de la 54 în aprilie la 56 în mai, probabil pe fondul asigurării resurselor necesare pentru acoperirea comenzilor externe", mai indică datele IRSOP.

Totodată, managerii au fost întrebaţi şi despre evoluţia forţei de muncă, aceştia spunând că numărul angajaţilor s-a contractat şi mai mult, la 45 de punc­te, faţă de 48 în aprilie şi 51 în martie. IRSOP mai informează: "Tiparul curent în industrie este tendinţa creşterii numărului de salariaţi în februarie, martie, aprilie şi de contracţie a forţei de muncă în lunile mai, iunie, iulie şi august. Pe parcursul unui an contracţia forţei de muncă durează cam şase-şapte luni, din care trei-patru sunt întotdeauna în cursul verii".

Întrebaţi despre raportul dintre costuri şi venituri, managerii au răspuns că, de asemenea, costurile de producţie au continuat să scadă la 65 de puncte, faţă de 68 în aprilie şi 75 în ianuarie - scăderea fiind lineară şi reprezentând rezultatul cumulat al activităţii slabe şi a reducerii personalului.

Totodată, preţurile încasate de firme pentru produsele lor au crescut de la 57 la 59, dar volatilitatea preţurilor în primele cinci luni a fost mai mare decât în perioada similară din 2018, cu precizarea că volatilitatea mai mare înseamnă riscuri mai mari, mai arată barometrul.

În final, barometrul industrial indică o scădere de la 70 de puncte, în ianuarie, la 62 de puncte în mai 2019, a indicatorului sintetic de încredere în viitor.

Aşteptările privind cererea viitoare tind să se deterioreze cel mai rapid, mai ales încrederea în multiplicarea comenzilor pentru export, iar de la o lună la alta, managerii au tot mai puţine speranţe că va urma o creştere sănătoasă a cererii interne şi externe în perioada următoare, au conchis autorii barometrului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

05 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0924
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4065
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6478
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.0612

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro