Calul Troian din facturile de curent: energia brută s-a scumpit de peste patru ori în ultimii ani

Marius Mataragis
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 25 iunie

Calul Troian din facturile de curent: energia brută s-a scumpit de peste patru ori în ultimii ani

Primul val al scumpirilor care îi vor afecta pe români va veni săptămâna viitoare, odată cu liberalizarea preţurilor electricităţii pentru consumatorii casnici. Creşterea TVA sau a impozitelor vor completa scenariul unui an în care deficitele, inflaţia şi redresarea economiei par că au fost transferate de guvernanţi în sarcina consumatorilor. În faţa liberalizării preţurilor energiei, autorităţile au tăcut, deşi rolul lor era să-i informeze pe consumatori despre motivele şi consecinţele liberalizării. Dacă despre motive a fost invocat calendarul de liberalizare a pieţei energiei, convenit încă din 2013 cu Comisia Europeană, consecinţele nu şi le-a asumat nimeni. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) transmite prin vicepreşedintele Gabriel Andronache, citat de Agerpres, că "se va uita foarte atent la modul în care se realizează preţurile pentru consumatorul final, pentru că vedem totuşi nişte diferenţe destul de mari - nu vreau să dau nume - între preţurile la anumiţi furnizori”. Pe de altă parte, sarcina ANRE este de protecţie a clienţilor finali prin monitorizarea respectării obligaţiei instituită furnizorilor de a-i informa pe consumatorii din portofoliile proprii. Ultimul raport disponibil în arhiva ANRE despre cum şi-au îndeplinit furnizorii sarcina de informare a românilor datează din iunie 2022, pentru activitatea din anul 2021.

Mai mult, "eforturile” ANRE pentru informarea a milioane de consumatori s-au rezumat la două spoturi video care promovează schimbarea furnizorilor ca principală soluţie pentru creşterea facturilor. Am urmat sugestia ANRE şi am solicitat o ofertă pe comparatorul instituţiei, pentru o perioadă de 1 an, începând cu 1 iulie 2025 (vezi foto). Am primit 16 oferte de furnizare. Cea mai bună este oferta Hidroelectrica, pentru care o factură de 100 de lei se va scumpi cu 21 de lei de săptămâna viitoare. Cea mai scumpă ofertă este dată de Entrex Services: cu peste 500% peste cea din prezent. Cum s-a ajuns aici?

Calul Troian din facturile de curent: energia brută s-a scumpit de peste patru ori în ultimii ani

De ce s-a scumpit energia la poarta centralelor?

Piaţa energiei dezvăluie adevărate anomalii: energia produsă în centrale nucleare, hidrocentrale, centrale pe gaz sau pe cărbune a înregistrat creşteri de preţ nejustificate în ultimii ani. Chiar dacă pe Dunăre curge aceeaşi apă, iar uraniul, cărbunele şi gazul respectă aceleaşi legi ale fizicii pentru a genera electricitate, costul de producţie pentru energia care pleacă de la poarta centralelor a avut o evoluţie greu de înţeles. Astfel, în iunie 2019, preţul mediu al energiei pe PZU era de 183 de lei/MWh. În luna mai 2025, preţul mediu pe PZU a fost de 434 de lei/MWh, iar de la 1 iulie, energia pe care furnizorii o pun în costul facturilor ajunge la peste 800 de lei/MWh. Preţul energiei brute a crescut de peste patru ori, iar consumatorii sunt obligaţi să plătească aceste valori care sunt stabilite pe o aşa-zisă piaţă liberă. Veţi spune că nu s-a scumpit energia produsă, ci doar energia comercializată pe Bursă. Pe principiul că nu e vinovat cel care cere, ci cel care plăteşte acest preţ, ne putem întreba care este motivul pentru care companiile de stat au făcut oferte atât de scumpe pe OPCOM în aceşti ani? Dorinţa de a înregistra profit nu poate fi un argument bun la orice. Chiar şi pentru companiile de energie listate, dividendele împărţite acţionarilor ar trebui să fie un argument mai puţin vehiculat decât responsabilitatea pe care aceste companii o au într-un domeniu cu impact atât de puternic în economie.

Diferenţe de la 1 leu la 5 lei/kwh în ofertele furnizorilor

Din analiza ofertelor pe care orice consumator le poate primi pe comparatorul de pe anre.ro, vedem că sunt numai două puncte din ofertă diferite în funcţie de furnizor: preţul energiei achiziţionate de furnizor (în exemplul nostru Hidroelectrica are cel mai mic preţ de achiziţie, pentru că furnizorul cumpără de la hidrocentralele proprii cu 0,6 lei/kwh). O altă companie de stat, Electrica Furnizare, are un preţ de achiziţie a energiei de 0,82 de lei/kwh, iar cel mai scump ofertant, Entrex Services, cumpără energia la 0,87 lei/kwh. Tarifele de transport, pentru serviciul de sistem, de distribuţie, taxa pe cogenerare, contravaloarea certificatelor verzi şi accizele sau TVA sunt în toate facturile la aceleaşi valori. Aceste tarife şi taxe din costul final sunt controlate tot de stat. Fie prin Codul Fiscal (iar aici ne aşteptăm la scumpiri şi după o eventuală majorare a TVA şi accizelor), fie prin intermediul ANRE (care stabileşte tarifele de transport, distribuţie, pentru serviciul de sistem sau pentru compensarea energiei verzi).

A doua componentă variabilă de la un furniuzor la altul este componenta fixă, calculată în lei pe zi. Cel mai scump furnizor din oferta exemplificată are un tarif fix de 10 lei pe zi. Mai exact, din factura de 510 lkei/lună, 300 de lei reprezintă componenta fixă pe care o pretinde furnizorul.

Dacă privim elementele care compun costul final vom observa că statul este cel care centrează şi dă cu capul în facturile noastre, atât prin taxarea directă, prin companiile sale care produc energie la preţuri de peste patru ori mai mari faţă de acum câţiva ani şi prin lăsarea consumatorului neinformat în mijlocul unei pieţe disfuncţionale. În locul preţurilor plafonate la valori de 0,68 - 0,80 lei/kWh, consumatorii vor plăti de săptămâna viitoare facturi în care energia costă între 0,94 şi 1,2 lei/kwh. În condiţiile în care preţul energiei achiziţionate de furnizor reprezintă 65% din valoarea totală a facturii (în cazul ofertei Hidroelectrica, cea mai ieftină în exemplul folosit), atunci singura soluţie pentru perioada următoare care să forţeze o scădere a preţului liberalizat este finanţarea de capacităţi noi de producţie a energiei. România are în acest moment o capacitate instalată de 8.000 MW, dar nu poate acoperi vîrfurile de consum doar din producţie proprie. La un consum de peste 7.500 de MWh, România poate produce doar 5.500 MWh. Diferenţa o importăm, iar preţurile pe bursele de energie cresc constant.

Cea mai ieftină ofertă de la 1 iulie pentru un consumator casnic din Bucureşti, care consumă 100 de kWh (sursa: comparator ANRE):

Hidroelectrica

Preţ de furnizare: 0,93644 (lei/kWh), din care:

- Preţ energie - inclusiv Tg (lei/kWh): 0,60229

- Tarif transport TL (lei/kWh): 0,03303

- Tarif serviciu sistem (lei/kWh): 0,00704

- Tarif serviciu distribuţie (lei/kWh): 0,29408

Valoare componenta fixă (lei/zi): 0

Taxă cogenerare înaltă eficienţă (lei/kWh): 0,0035

Contravaloare certificate verzi (lei/kWh): 0,07254

Acciză (lei/kWh): 0,00724

TVA (%): 19

Valoare unitară factură (lei/kWh): 1,21

Cea mai scumpă ofertă de la 1 iulie pentru un consumator casnic din Bucureşti, care consumă 100 de kwh (sursa: comparator ANRE)

Entrex Services

Preţ de furnizare: 1,20772 (lei/kWh), din care:

- Preţ energie - inclusiv Tg (lei/kWh): 0,87357

- Tarif transport TL (lei/kWh): 0,03303

- Tarif serviciu sistem (lei/kWh): 0,00704

- Tarif serviciu distribuţie (lei/kWh): 0,29408

Valoare componentă fixă (lei/zi): 10

Taxă cogenerare înaltă eficienţă (lei/kWh): 0,0035

Contravaloare certificate verzi (lei/kWh): 0,07254

Acciză (lei/kWh): 0,00724

TVA (%): 19

Valoare unitară factură (lei/kWh): 5,11

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Nu e vorba numai de specula, desi aceasta este evidenta, e vorba ca nu e productie suficienta pentru a duce simultan, la orele de seara si Romania, si Moldova si Ucraina si apar importurile de la speculatorii straini..

    De aici dezechilibrul... 

    Se produce mai putina energie decat pe timpu lu Ceasca dar se consuma mult mai mutla, FARA sa avem vreo industrie care sa consume, doar pentru ca livram la altii.. e drept, nu gratuit, dar nici nu castigam mare branza de pe urma Moldovei si Ucrainei.

    E ca si cand iti tii doua rude sarace in brate dintr-o gradina slab irigata care produce anemic.  

    1. da exact, dupa razboi va fi mai ieftin.

      Vorbesti aiurea…Romania nu exporta in Ucraina, Romania IMPORTA energie din Ucraina. Si cand are excedent, exporta in Bulgaria si Serbia in loc sa dea excedentul in Transilvania, iar in Transilvania importa din hungaristan si Ucraina energia lipsa.Azi, dimineata, 458MW, acum 264MW se importa din Ucraina

      doamne ce balarii hauriste

      ro e net importator din ukraina, se vede pe site ul transel ectrica, iar moldovenii importa de la noi si energia o cumpara de pzu ca si electrica sau eon ( iar pe pzu e vanduta de ce oltenia si hidro la ce pret vor muschii lor ) 

      ro consma in medie cam 5 -6 mii MW pe zi, iar pe vremea lui ceasca consuma cam 10 mii 

      inainte de 2022 poate, acum depind de Europa de Est. Moldova carte importa de la ei, acum depinde tot de noi.

      Certificate verzi costisitoare, inchis unitati de productie in banda, neinvestit in capacitati de stocare, amanata legea pt prosumatori. ONG-uri antiromanesti. Eu il numesc sabotaj.

      E importator pe drku.. Ia sa te uiti la orele de seara, dupa ora 18, cand apune soarele. Acum e vara si s-a mai domolit, dar in primele luni ale anului Romania a exportat in draci in Ucraina si Moldova, golind practic lacurile de acumulare care si-au mai revenit cat de cat dupa ultimele ploi si inundatii.

      Ca si gestiune a resursei energetice Romania e praf ca si in celelalte domenii.. domina politica haosului se exporta ieftin la pranz si se importa scump seara.  

      si importa si exporta din ukraina, e modul nostru de a le sustine economia, exportam ieftin energia fotovoltaica, si importam aia scumpa in banda, dupa ce apune soarele.

    Totul este o speculă.

    Băieții deștepți cu sediul într-o garsonieră și cel mult un angajat, au afaceri de miliarde. 

    in atentia autorului urmatoarele chestiuni ce pot sau nu afecta concluziile articolului :D

    1. Electrica, HidroElectrica, NuclearElectrica etc. sunt S.A. listate la bursa, scopul lor este profitul, orice incercare din partea actionarului principal (aka guvernul prin secretariatul acestuia) de a impune un profit mai mic decat cel realizabil in schimbul obtinerii unui beneficiu este pedepsit penal. Deja pretul scazut al kw in 

    dreptul hidroelectrica ridica banuieli, as paria ca la un control al CC s-ar gasi ca marja de profit a fost intentionat scazuta. 

    2. Parcurile eoliene si fotovoltaice ce se autorizeaza si se pun in functiune iau major din cota de piata a producatorilor in banda, (ignoram complet scaderea cererii din partea proconsumatorilor) 

    ceea ce inseamna ca trebuie sa isi acopere cheltuielile, investitiile si sa ramana cu profit din vanzarea unei cantitati (din ce in ce ) mai mici de energie in banda. 

    Evident pretul pe unitate de energie vanduta creste, aka pret mai mare pe kw, dar vor fi cazuri cand aceasta sa nu poata acoperi functionarea firmei.  

    HidroElectrica da vina mereu pe seceta, insa nu aminteste deloc de cererea scazuta de energie din partea partenerilor traditionali fie ei furnizori ori direct persoane juridice ce acum au devenit si proconsumatori. 

    3.Pe partea de distributie si furnizare avem 1 distribuitor si 2 furnizori cu actionar majoritar guvernul, restul de furnizori (si distribuitori) din lista ANRE au actionar majoritar privat, pot pune ce pret si marja de profit doresc, iar ANRE este obligata sa recunoasca mare parte din investii si cheltuieli doar distribuitorilor. 

    4. Statul deja influenteaza pretul final viitor prin contractele pentru diferenta incheiate, unde pretul mediu e peste 45Euro/MW fara taxe incluse si a facut deja prea mult prin limitarea preturilor, sperand, cu ajutorul inflatiei galopante, ca preturile sa nu mai fie percepute atat de mari.  

    Ce mai e un leu in ziua de azi si o ora de parcare e mai scumpa sau un bilet de autobuz , dai pe o tigara 2-3lei si nu iti permiti sa dai 1 leu pe kw -discutie ipotetica :)

    1. da am citit, dar la punctul 1. vreau să te pun în temă:

      citat: 

      ”reinvestire a profitului: repartizarea profitului companiilor din energie într-un fond de investiții în domeniul energetic. Abrogarea legislației prezente care obligă companiile de stat să emită dividende anual.” 

      nu are rost să investești în companiile de la punctul 1. pt. că tu nu te alegi cu nimik (dividende la H2O de exemplu)! 

      :

      în schimb, pretenii de la Secretarul General al Guvernului se vor mufa la acel fond ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0798
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3475
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4619
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8503
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.8706

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb