Costurile de închiriere a spaţiilor industriale din ţara noastră se menţin la un nivel scăzut în comparaţie cu alte pieţe din regiunea EMEA, în ciuda unei creşteri de circa 15% din 2019 până în prezent, arată raportul Waypoint Global Industrial Dynamics, realizat de Cushman & Wakefield.
Potrivit analizei, peste 60% dintre pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa anticipează o majorare a chiriilor în sectorul logistic şi industrial în următorii trei ani, pe fondul inflaţiei, incertitudinii economice şi nevoii de flexibilitate operaţională. România se remarcă în acest context printr-un cost mediu al chiriei de doar 4,7 euro/mp/lună, sub media globală, ceea ce o face atractivă pentru companiile interesate de eficienţă şi optimizare.
„Cererea crescută pentru spaţii moderne, adaptate nevoilor specifice ale fiecărui sector, duce la o presiune asupra stocului disponibil şi la o creştere a chiriilor”, afirmă Ştefan Surcel, Head of Industrial Agency la Cushman & Wakefield Echinox. „Regiunile care pot oferi infrastructură de calitate, forţă de muncă calificată şi proximitate faţă de pieţele de consum - cum este cazul Europei Centrale şi de Est - sunt bine poziţionate pentru a atrage investiţii şi a deveni noduri logistice regionale.”
Tendinţele identificate la nivelul regiunii CEE, inclusiv România, sunt alimentate de cererea în creştere venită din partea retailerilor, logisticienilor, industriei prelucrătoare şi de interesul tot mai mare pentru strategii de tip nearshoring. În paralel, în alte pieţe europene mature - precum Regatul Unit, Cehia sau Olanda - chiriile industriale au crescut cu până la 38% din 2019.
Printre principalele motoare ale cererii de spaţii industriale se numără comerţul electronic, producţia auto, domeniul high-tech (inclusiv semiconductoarele) şi depozitarea frigorifică, segment care se confruntă cu o ofertă limitată. Potrivit raportului, producţia auto generează o cerere extinsă care include atât fabricarea, cât şi logistica pentru componente şi post-vânzare.
Costurile reduse cu forţa de muncă şi energia, alături de poziţionarea geografică favorabilă, contribuie la atractivitatea României pentru investitori şi dezvoltatori în căutare de huburi logistice eficiente în Europa Centrală şi de Est.
Opinia Cititorului