24 aprilie 2014
 
Primele cifre legate de Campionatul Mondial de Fotbal anticipează un mare succes din punctul de vedere al audienței și al încasărilor. Publicul larg a intrat în febra Mondialului Brazilian în ciuda veștilor mai puțin plăcute care au venit din zonă în ultimele douăsprezece luni. Manifestații de stradă ale populației nemulțumite că miliarde de dolari au fost canalizate către turneul final în condițiile în care țara are mari probleme, întârzieri în ceea ce privește finalizarea lucrărilor la stadioane, problemele cu confruntările dure dintre galeriile formațiilor de club braziliene, criminalitatea ridicată reprezintă suficiente motive pentru a inhiba dorința fanilor sportului rege de a se deplasa la fața locului în timpul turneului final. Lucrurile nu stau însă așa, FIFA anunțând la începutul acestei luni că 2.570.000 de bilete au fost deja achiziționate, la încheierea celei de-a doua faze de vânzare pe principiul "primul venit primul servit", dintr-un total de 2.577.662 de bilete. Practic până la începerea competiției toate biletele disponibile vor fi vândute, iar agențiile de turism confirmă că au numeroase cereri pentru excursii în Brazilia în lunile iunie și iulie.
 
Nu toată lumea este fericită înaintea începerii celui mai mare eveniment fotbalistic al anului. În Brazilia a apărut un adevărat curent anti-mondial. Edu Krieger a compus o melodie în care îi atacă frontal pe "hoții care conduc" Brazilia și își manifestă nemulțumirea vizavi de sumele cheltuite pentru Cupa Mondială de fotbal. Melodia "Iartă-mă, Neymar, dar la acest CM nu te voi susține" a fost lansată în luna martie și are deja sute de mii de vizualizări pe youtube. Muzicianul se alătură sutelor de mii de manifestanți care critică investițiile masive în stadioane și consideră că acești bani ar fi trebuit să fie investiți în transportul în comun, în educație și sănătate. Printre cei nemulțumiți se află și marele internațional brazilian Romario, ajuns între timp politician de succes: "Costul unui loc pe un stadion de la World Cup 2014 este de 3593 euro, dublu față de cât a costat în Africa de Sud - 1684 euro - sau Germania - 1671 euro - și chiar și așa, calitatea lucrărilor este deplorabilă. Stadionul Mane Garrincha din Brasilia a costat 456 milioane de euro, bani publici, și e plin de crăpături, nu există sistem de aer condiționat și nici rețea de internet. Din totalul de 42 de proiecte urbane, 11 nu vor fi gata la timp. Am cheltuit enorm până acum, iar de acum încolo vom cheltui și mai mult. Ceva ce costa 20 de euro, va costa 60".
 
Dacă în ceea ce îi privește pe fanii fotbalului era de așteptat ca interesul față de competiție să fie la cote foarte înalte, mai puțin așteptate sunt anumite reacții ale unor oficiali de rang înalt. Știrile sunt foarte interesante, astfel aflăm că guvernul german a relaxat legislația privind limita de zgomot, pentru a permite suporterilor să poată urmări în aer liber meciurile de la Cupa Mondială de fotbal din această vară, programate la ore târzii. "A urmări în grup meciuri de fotbal în aer liber este o parte integrantă dintr-o Cupă Mondială. Pentru un asemenea eveniment, eu consider justificate excepții de la legea privind protecția față de zgomot", a declarat ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks. Din cauza diferenței de fus orar, mai multe meciuri ce vor avea loc în Brazilia vor avea startul în intervalul orar 22.00-03.00 în Germania. Decretul prevede o relaxare a regulilor în vigoare pe durata competiției din această vară, între 12 iunie și 13 iulie. Pe de altă parte, premierul britanic David Cameron are și el o nemulțumire. Acesta consideră că prețul tricourilor echipei Angliei pentru Cupa Mondială din Brazilia, vândute cu 90 de lire sterline suporterilor, este unul exagerat de mare. În anumite state europene, care au reprezentativele calificate la turneul final, s-a propus ca a doua zi după ce echipele naționale au meciuri programul de lucru în instituțiile de stat să înceapă mai târziu, iar în Brazilia, Chile, Argentina, Urguay, Columbia și Ecuador s-a pus în discuție ca în zilele în care naționalele au programate partide să nu se lucreze.
 
Pe 7 martie 2003, FIFA a anunțat că turneul final al Campionatului Mondial va avea loc în America de Sud pentru prima dată după ce Argentina l-a organizat în 1978, iar pe 30 octombrie 2007 forul mondial a confirmat oficial că Brazilia va găzdui evenimentul. 
 
  D.N.