12 iulie 2018
 
Croația este în finala Campionatului Mondial, o premieră. Luptători până în pânzele albe, au reușit să întoarcă soarta unei partide care începuse total defavorabil pentru ei.
 
Golul rapid a lui Trippier, o execuție perfectă a unei lovituri libere, a "ucis" prima repriză. Croația nu este o echipă care să se arunce în ofensivă, dacă nu este cu "cuțitul la os", iar acest lucru s-a văzut din plin în primele 45 de minute de joc. De altfel, până la pauză, Croația s-a apărat slab, a atacat prost și la mijloc a pierdut majoritatea baloanelor. Englezii au atacat fără foarte mare tragere de inimă și au ratat 3-4 ocazii mari, de două ori prin golgheterul Kane.
 
După reluare, lucrurile au stat diferit. Englezii au fost complet debusolați, croații au egalat, au avut o bară (ambele Perisic) și mai multe ocazii clare. S-a ajuns la prelungiri, specialitatea croaților aflați în această postură pentru a treia oară consecutiv (cu Danemarca în optimi și Rusia în sferturi). Mandzukic a dat lovitura și Croația reușește să devină marea surpriză a acestui turneu final.
 
Finala Franța - Croația este una aparent dezechilibrată, dar la ce putere de luptă au demonstrat ultimii, orice pronostic este hazardat. 
 
  D.N.