Eurostat: Ţara noastră, printre ţările UE cu scăderi ale preţurilor producţiei industriale în luna mai

A.B.
Miscellanea / 4 iulie, 15:17

Eurostat: Ţara noastră, printre ţările UE cu scăderi ale preţurilor producţiei industriale în luna mai

Ţara noastră s-a numărat printre statele membre ale Uniunii Europene în care preţurile producţiei industriale au scăzut în luna mai 2025, arată datele publicate vineri de Eurostat. Comparativ cu aprilie, preţurile la porţile fabricilor au coborât cu 0,6% în România, după un declin de 1,9% înregistrat luna precedentă.

La nivelul Uniunii Europene, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,6%, iar în zona euro cu 0,6%, faţă de aprilie, când se înregistraseră scăderi mai accentuate - de 2,1% în UE şi de 2,2% în zona euro. Cele mai mari scăderi lunare au fost raportate în Grecia (-1,9%), Croaţia şi Finlanda (-1,8% fiecare), în timp ce creşteri modeste au fost observate în Cipru (1%), Letonia, Luxemburg şi Slovenia (0,1%).

Potrivit Eurostat, scăderile au fost influenţate în special de reducerea preţurilor la energie (-2,3%) şi la bunurile intermediare (-0,1%), în timp ce bunurile de capital, cele de folosinţă îndelungată şi imediată au înregistrat creşteri uşoare.

Comparativ cu mai 2024, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% la nivelul Uniunii Europene. România a raportat o creştere anuală de 0,3%, mai modestă decât avansul de 1,5% consemnat în aprilie. Cele mai mari creşteri anuale au fost înregistrate în Bulgaria (7,8%), Grecia (6,4%) şi Ungaria (3,9%), iar cele mai accentuate scăderi în Portugalia (-2,8%), Lituania (-2,5%) şi Finlanda (-2%).

La nivel european, creşterile anuale au fost susţinute de scumpirile înregistrate în industria bunurilor de capital (+1,6%), bunurilor de uz curent (+2,2%), celor de folosinţă îndelungată (+1,3%) şi bunurilor intermediare (+0,3%), în timp ce preţurile din industria energetică au scăzut cu 1,6%.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile producţiei industriale din România (piaţa internă şi externă) au crescut cu 0,9% în mai 2025 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar au scăzut cu 0,2% faţă de aprilie. Pe piaţa internă, preţurile au înregistrat o scădere lunară de 0,62% şi o creştere anuală de 0,32%, în timp ce pe piaţa externă s-au înregistrat creşteri de 0,97% faţă de luna anterioară şi de 2,17% comparativ cu mai 2024.

La nivelul principalelor grupe industriale, faţă de mai 2024, INS a consemnat creşteri de preţ în industria bunurilor de capital (+1,80%), bunurilor de uz curent (+5,63%), bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,24%) şi bunurilor intermediare (+2,94%). Singurul sector în care s-a înregistrat o scădere a preţurilor a fost cel al industriei energetice (-4,13%).

Preţurile producţiei industriale sunt urmărite îndeaproape de Banca Centrală Europeană, fiind un indicator cu potenţial de influenţă asupra evoluţiei inflaţiei şi a deciziilor de politică monetară.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb