Ţara noastră s-a numărat printre statele membre ale Uniunii Europene în care preţurile producţiei industriale au scăzut în luna mai 2025, arată datele publicate vineri de Eurostat. Comparativ cu aprilie, preţurile la porţile fabricilor au coborât cu 0,6% în România, după un declin de 1,9% înregistrat luna precedentă.
La nivelul Uniunii Europene, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,6%, iar în zona euro cu 0,6%, faţă de aprilie, când se înregistraseră scăderi mai accentuate - de 2,1% în UE şi de 2,2% în zona euro. Cele mai mari scăderi lunare au fost raportate în Grecia (-1,9%), Croaţia şi Finlanda (-1,8% fiecare), în timp ce creşteri modeste au fost observate în Cipru (1%), Letonia, Luxemburg şi Slovenia (0,1%).
Potrivit Eurostat, scăderile au fost influenţate în special de reducerea preţurilor la energie (-2,3%) şi la bunurile intermediare (-0,1%), în timp ce bunurile de capital, cele de folosinţă îndelungată şi imediată au înregistrat creşteri uşoare.
Comparativ cu mai 2024, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% la nivelul Uniunii Europene. România a raportat o creştere anuală de 0,3%, mai modestă decât avansul de 1,5% consemnat în aprilie. Cele mai mari creşteri anuale au fost înregistrate în Bulgaria (7,8%), Grecia (6,4%) şi Ungaria (3,9%), iar cele mai accentuate scăderi în Portugalia (-2,8%), Lituania (-2,5%) şi Finlanda (-2%).
La nivel european, creşterile anuale au fost susţinute de scumpirile înregistrate în industria bunurilor de capital (+1,6%), bunurilor de uz curent (+2,2%), celor de folosinţă îndelungată (+1,3%) şi bunurilor intermediare (+0,3%), în timp ce preţurile din industria energetică au scăzut cu 1,6%.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile producţiei industriale din România (piaţa internă şi externă) au crescut cu 0,9% în mai 2025 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar au scăzut cu 0,2% faţă de aprilie. Pe piaţa internă, preţurile au înregistrat o scădere lunară de 0,62% şi o creştere anuală de 0,32%, în timp ce pe piaţa externă s-au înregistrat creşteri de 0,97% faţă de luna anterioară şi de 2,17% comparativ cu mai 2024.
La nivelul principalelor grupe industriale, faţă de mai 2024, INS a consemnat creşteri de preţ în industria bunurilor de capital (+1,80%), bunurilor de uz curent (+5,63%), bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,24%) şi bunurilor intermediare (+2,94%). Singurul sector în care s-a înregistrat o scădere a preţurilor a fost cel al industriei energetice (-4,13%).
Preţurile producţiei industriale sunt urmărite îndeaproape de Banca Centrală Europeană, fiind un indicator cu potenţial de influenţă asupra evoluţiei inflaţiei şi a deciziilor de politică monetară.
Opinia Cititorului