Retailerul chinez Temu, cunoscut pentru produsele sale extrem de ieftine, a schimbat radical modul de operare pe piaţa din Statele Unite, după ce administraţia Trump a eliminat, începând de vineri, regula "de minimis" care permitea intrarea fără taxe vamale a coletelor cu valoare sub 800 de dolari, relatează CNBC.
În ultimele zile, Temu a modificat neaşteptat interfaţa aplicaţiei şi a site-ului, afişând doar produse expediate din depozite aflate pe teritoriul SUA. Produsele care anterior erau livrate direct din China apar acum ca fiind epuizate, conform sursei citate.
Strategia Temu, care a atras milioane de cumpărători americani prin preţuri extrem de mici - cum ar fi pantofi sport la 5 dolari sau ustensile de bucătărie la 1,50 dolari - se baza pe această scutire vamală introdusă în 2016.
Această excepţie a fost eliminată oficial vineri, la ora 12:01 EDT, printr-un ordin executiv semnat de fostul preşedinte Donald Trump în luna aprilie. Deşi fusese suspendată temporar în februarie, regula a fost reactivată după câteva zile din cauza dificultăţilor vamale în procesarea şi taxarea volumului mare de colete cu valoare mică.
Eliminarea scutirii, combinată cu noile tarife vamale de 145% impuse de Trump pentru produsele provenite din China, a determinat Temu să-şi majoreze preţurile, să-şi reducă publicitatea agresivă şi să-şi adapteze oferta pentru a evita suprataxarea.
Un purtător de cuvânt al Temu a confirmat pentru CNBC că toate vânzările din SUA sunt în prezent gestionate de comercianţi locali şi livrate "din interiorul ţării". Compania a mai precizat că preţurile pentru cumpărătorii americani "rămân neschimbate".
"Temu recrutează activ vânzători americani pentru a se alătura platformei. Această măsură este menită să sprijine comercianţii locali să ajungă la mai mulţi clienţi şi să îşi dezvolte afacerile", a declarat reprezentantul.
Înainte de această schimbare, clienţii americani care comandau direct din China prin Temu erau confruntaţi cu taxe de import cuprinse între 130% şi 150%, care în multe cazuri depăşeau preţul produsului şi chiar dublau valoarea totală a comenzii.
Temu promovează acum produsele disponibile local prin menţiuni precum "fără taxe de import" şi "fără costuri suplimentare la livrare".
Gigantul chinez PDD Holdings, care deţine Temu, se pregătise de mai bine de un an pentru o posibilă escaladare a tensiunilor comerciale şi pentru eliminarea scutirii "de minimis", acumulând stocuri în depozite din SUA.
Un alt retailer afectat, Shein, a crescut preţurile în ultima săptămână şi a introdus o informare la finalizarea comenzii care precizează: "Tarifele sunt incluse în preţul afişat. Nu vei plăti nimic în plus la livrare."
În acelaşi timp, mulţi vânzători de pe Amazon colaborează cu producători chinezi pentru a-şi aproviziona sau asambla produsele, folosind şi ei anterior scutirea de taxe. Platforma Amazon Haul, competitor direct pentru Temu, a folosit la rândul său regula "de minimis" pentru a expedia produse ieftine - sub 20 de dolari - direct din China către SUA.
Amazon a anunţat marţi că a analizat posibilitatea de a afişa costurile vamale pe platforma Haul, în anticiparea eliminării scutirii, dar a renunţat ulterior la această opţiune.
Atât administraţia Biden, cât şi fostul preşedinte Trump au criticat în mod repetat regula "de minimis", susţinând că aceasta afectează companiile americane şi facilitează traficul de substanţe ilegale precum fentanilul, deoarece coletele de valoare mică sunt rareori inspectate de autorităţile vamale.