"Creşterea taxei pe câştiguri este inoportună şi contraproductivă”

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie

"Creşterea taxei pe câştiguri este inoportună şi contraproductivă”

English Version

(Interviu cu Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti)

Într-un moment în care Guvernul analizează noi măsuri fiscale pentru a acoperi deficitul bugetar, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, avertizează că majorarea taxelor pe câştigurile de capital este „absolut inoportună”. Într-un interviu acordat ziarului BURSA, acesta argumentează că impactul bugetar ar fi nesemnificativ, dar riscurile pentru evaluarea companiilor listate şi pentru strategia statului de valorificare a pachetelor sale sunt considerabile.

MAKE

Deficitul fiscal şi reacţia pieţei de capital

Reporter: Este clar ce urmăreşte Guvernul?

Adrian Tănase: Guvernul are o problemă evidentă: deficitul fiscal. În ce priveşte piaţa de capital, vrem să contribuim la identificarea unor soluţii eficiente.

Reporter: Publicul BURSA consideră că deficitul e cauzat de guvernarea eronată, nu de piaţă sau contribuabili.

Adrian Tănase: În lipsă de alternative, autorităţile aleg soluţiile cele mai la îndemână e termen scurt. Unele sunt mai uşor de implementat decât altele.

”Discuţia despre taxarea pieţei este inoportună”

Reporter: Susţineţi că taxarea pieţei este o măsură greşită?

Adrian Tănase: Nu ne pronunţăm pro sau contra în mod absolut. Dar discuţia despre taxarea câştigurilor de capital este inoportună în acest moment. Baza de impozitare este prea mică pentru a justifica agitaţia.

Reporter: Cât de mică?

Adrian Tănase: Lichiditatea anuală cu actiuni locale e de aproximativ 3 miliarde euro. Doar jumătate este generată de persoane fizice. Cu o marjă de câştig ipotetică de 10%, avem o bază de impozitare de doar 150 milioane euro. Dacă adunăm şi piaţa fondurilor deschise şi tranzacţiile pe pieţele externe efectuate prin brokeri înregistraţi fiscal în România, tot în jurul sutelor de milioane ne aflăm cu valoarea bazei de impozitare. Comparaţi cu dividendele distribuite de companiile listate, unde baza este de 3 miliarde euro; acolo fiecare procent în plus la taxă aduce 30 milioane euro.

Ce a funcţionat şi ce poate fi stricat

Adrian Tănase: Măsura de reducere a taxării a stimulat piaţa. În 2022 aveam 100.000 de conturi, acum avem aproape 250.000, dintre care 100.000 active. Succesul Hidroelectrica şi listările recente confirmă eficienţa acestei direcţii.

Reporter: Atunci de ce se discută despre o schimbare?

Adrian Tănase: Din inerţie şi fără o analiză completă. BVB nu are, deocamdată, lichiditatea necesară pentru ca aceste taxe să devină relevante. Polonia are 300 milioane euro pe zi. Noi avem 10-15 milioane. Când vom ajunge acolo, putem redeschide subiectul.

Riscurile pentru evaluarea companiilor de stat

Reporter: Ce propuneţi, concret?

Adrian Tănase: Să se menţină condiţiile actuale. Pachetele de stat listate valorează 17 miliarde euro. Dacă generezi incertitudine fiscală şi deteriorezi evaluarea acestor active, pierzi mult mai mult decât ai încasa. Dacă statul intenţionează să vândă pachete de 2 miliarde euro, doar cu titlu de exemplu, orice corecţie de 10% a indicilor bursieri ar putea genera pierderi de 200 milioane euro doar în cadrul respectivelor deal-uri. Dacă ne raportăm la evaluarea deţinerilor întregi, pierderea generată este de miliarde de euro.

Concluzia: o temă marginală, cu efecte majore

Reporter: Vreţi să spuneţi că Guvernul îşi sabotează propria strategie?

Adrian Tănase: Da. E o discuţie cu impact indirect negativ, care nu aduce beneficii reale. Focusul ar trebui să fie dezvoltarea lichidităţii pieţei şi valorificarea eficientă a activelor de stat. Nu e momentul să ne pierdem în dispute principiale cu efect imaterial care pot dăuna chiar interesului bugetar pe termen lung.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Când nu știi ce să faci, mai pui o taxă. Guvernanții „reformează” pe fugă, ignorând realitățile pieței de capital. Adrian Tănase explică limpede de ce e o decizie neinspirată, dar cine să-l asculte? Ei tot cu stângul în dreptul merg. Bine că piața încă are oameni care gândesc.

    1. Si asta e o parte a problemei. Partea mai jegoasa e ca e si rezultatul cheltuielilor periodice marite din anii electorali, adica mitei electorale. Daca ar fi fost altii la putere, da, trebuiau cei noi sa curete dupa ei. Dar sunt tot ei! Si partea cea mai jegoasa e ca nu iau inapoi doar de unde au dat, distributia e diferita.

      As adauga ceva la cele bine si concis exprimate de Tanase(care se pricepe la economie,investitii,chiar daca nu a fost stralucit manager de BVB,cu actionarii astia sunt curios cine va fi vreodata).

      Nu se ia in calcul impactul asupra incadrarii la plafonul CASS,de unde se aduna foarte multi bani atat timp cat se fac castiguri bune pe bursa.Daca nu se vor mai face,statul va lua din buget si va mai completa cu ceva fondurile CNAS(care nu se autosustine nici in prezent necesitand mari injectii). 

      Apoi o scadere foarte probabila a bursei va conduce la o depreciere a detinerilor fondurilor de pensii pe care statul le taxeaza indirect prin administratori.Mai rau,o scadere a activelor fondurilor va convinge multi romani sa-si scoata banii din ele,la termenele legale,ceea ce va pune mare presiune pe bugetul statului pentru ca va plati si acea parte de pensie fara sa faca vreun randament pana atunci(ba facand unul negativ continuu numit deficit bugetar). 

      10% din 0 e mai mic decat 1/3% din ceva!

      Asta e studiul de impact vizibil din avion pe orice piata fara lichiditate in care inflow 

    ce cumpăr eu astăzi?

    Sanofi, Alstom, Western Digital la pullback 

    cît mă impozitează pe mine un alt guvern (străin)? = 0,9procente anual 

    cît comision îmi ia brokărul străin că fac cumpărătura? = 0,15% 

    la WDC am cumpărate și 4 LEAP Call:uri (nici nu vă zic cît s-or apreciat) 

    :

    voi! rămâneți solidari cu dnul. gospodar Bolovan (omul sprînceană) 

    1. Cat de suptil sunteti in a ne sugeera ca sunteti extem de inteligent!

      medicamente , ca-ti trebuie !

      haide să-ți zic de o inteligentă investiție:

      industria amoniacului (sintetizat din gaz natural) 

      ca și fertilizator dar ca și combustibil pentru nave 

      urmărește atent Baltic index 

      alege acel producător care se află într-o juristicție cu corporate tax mică și abundență de gaz natural 

      :

      mută-te din Bukarest, e o cocină ! 

      Iar ti-ai raspuns si te-ai laudat singur , grea viața ai !

      De unde stii tu cum e in Bukarest ? cand ai iesit din salonul tau ardelene ?

    Prostimea va fi jupuita pana la a saptea piele.colonia are stapani multi si lacomi.sa zicem merci daca nu ne trimit pe front sa luptam pentru zele si maia sorosista.

    1. În articol se discută despre ceva legat de piata de capital. Dar tu, nu, vii de-amboulea, cu aceeasi placa pe care a trimis-o Moscova si pe care v-au diseminat-o Diana Șoșoacă, George Simion si Călin Georgescu.

      Placa ta e cu mujicii 24/7. Esti prea obsedat si prea ii desconsideri pe romani. Jumatate din tara s-a saturat de aceiasi banditi care fura prin rotatie. Lumea care a votat Sosoaca, CG, sau GS, i-a votat intr-un gest de disperare impotriva sistemului. Continua sa faci apologia banditismului, in loc sa-i critici pe cei care sunt, au fost, si vor fi la putere 10 ani de acum incolo.

      eu sunt de acord ca votantii CG sa fie trimisi pe frontul ruso ukr, sa luipte de partea cui vor ei.

      pe pariu ca vor deveni brusc pro EU? 

      De ce sa fie trimisi din moment ce nu vor sa lupte/moara pt nimeni, mai ales intr-un razboi slavoslav. Duceti-va voi care va declarati Ucraina first.

      Noi am intrat in nato fiindca era o alianta defensiva. A atacat rusia Nato? Nu. A atacat o tara non-nato. Ca atare, prin tratat, nu avem nicio obligatie legala sau morala fata de nimeni. Ce face Romania acum cu Ucraina au angajat guvernantii nostri (aia antisuveranisti) prin acorduri bilaterale secretizate; nici macar n-au facut-o in parlament, ci prin executiv pe timpul plandemiei.

      duceti-va voi care sustineti razboiul ! dupa logica esti femeie !

      ...

    CE MERIT a avut Statul in realizarea castigurilor?

    1. Nu trebuie sa aiba nici un merit.

      Statul nu trebuie sa aiba vreun meriit, dar are: Bursa de Valori Bucuresti este facuta de stat.

      BVB-ul, ASF-ul, Depozitarul Central, toti astia isi iau multiple comisioane de la participantii din piata. Nu e ca si cand ne-ar oferi serviciile astea gratis.

      Tinand facilitati fiscale excelente pt titlurile de stat, Guvernele romaniei penalizeaza investitorii si companiile producatoare de plus valoare, ca ei, politicienii si mafia bugetara s-o duca bine, cel mai bine din UE si din SUA. Isarescu castiga mai mult decat seful Bancii Centrale Americane.

    BVB deocamdata are rulaje zilnice mici,

    comparativ cu bursele vecine (Varsovia,Budapesta/Viena...),  

    deci potentialul de crestere trebuie stimulat,chiar si de stat,

    oare chiar nu se pricepe nimeni,din sefuletii actuali din guvern ??!! 

    1. Faza e ca statele acelea enumerate de tine n-au istoria sordida a Romaniei in ceea ce priveste fraudele financiare: MTS Leasing, Caritas, Bancorex, SOV Invest, Gelsor, FNI, City Insurance, Euroins etc.

      Dar in Romania Educata asa ceva nu se va mai repeta. Dupa 10 ani de educatie intensiva, nivelul de viata, puterea de cumparare o sa fie de neegalat in Romania, o sa fie paradisul de pe pamant.

    Eu am spus la inceputul anului 2023, când au băgat 1 și 3 %: "nu va bucurați, ca nu tine mult chestia asta" :))

    1. Macar sa puna 1% pt cei care stau pe hold 3 sau 5 ani de zile. Pt cei care tin 10 ani ar trebui sa fie 0%.

      si acum ce ne spui???

      pai a fost o greseala pe care acum o corecteaza, ca le-au picat incasarile

      Nu le-au picat deloc incasarile!!!!! Incasarile au crescut de la an la an - dar ca viteza, au crescut sub viteza cresterii cheltuielilor bugetare!

    e inopportune dar CASS la pensionarii care au platit toata viata CASS e foarte oportun

    1. Degeaba vom plati mai multi si mai mult cass, preturile si decontarile fictive vor creste proportional. It's all a scam.

      CASS e asigurare,nu pensie.

      De CASS ai beneficat si inainte sa platesti,de la nastere.Dupa ce ai intrat in categoria celor obligati sa plateasca,ai folosit asigurarea de fiecare data cand ai avut nevoie. 

      De aia in toate statele(in afara de BG si Hu dar si acolo se vireaza din buget tot in numele asiguratului pensionar caruia nu i se mareste pensia ca sa ramana si de contributie) si pensionarii platesc asigurarea. 

      Aia toti nu au reusit inca sa descopere minunea romaneasca prin care platesc o treime si beneficiaza toti de un sistem foarte costisitor(si in RO si ineficient).

      La pensie au contribuit si nu au vazut 1 leu pana la varsta de pensionare.Adica e mare,foarte mare diferenta intre principiul pensiei si asigurarii de sanatate. 

      CCR parca a judecat astfel, e ilegal daca e facuta prin ordonanta de urgenta si legal daca e facuta prin lege votata in parlament.

      La ceea ce ai spus tu, nu e o idee corecta sa tratam sanatatea ca un cost marginal al productiei. Sanatatea (pachetul de baza) ar trebui sa fie free, iar cei care sunt sanatosi (si nu utilizeaza serviciile garantate) ar trebui sa primeasca un deductible din povara lor fiscala totala, adica un tax credit. 

      Sa fie free inclusiv pt minori.

    Redeventele la petrol si gaze nu le maresc ca le este frica de stapani. Le dam petrolul si gazul pe gratis in schimb pe noi ne jupoaie. Asta sunt tra.da.tor.ii de tara din PSD, PNL, USR, UDMR si minoritati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb