Daniel David: "Reformele din educaţie vin cu măsuri dure, dar necesare”

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 iunie

Daniel David: "Reformele din educaţie vin cu măsuri dure, dar necesare”

English Version

Ministrul Educaţiei, Daniel David, aflat la începutul celui de-al doilea mandat, anunţă o serie de reforme profunde, motivate de criza economică şi nevoia urgentă de eficientizare a sistemului. Cu un ton onest şi apăsat, David afirmă că este pregătit să devină un „ministru de sacrificiu”, asumându-şi inclusiv criticile, pentru binele comun. Ministrul a transmis un mesaj personal în care a recunoscut că optimismul de la începutul mandatului său iniţial (decembrie 2024 - iunie 2025) s-a transformat într-un „realism îngrijorat” în faţa dificultăţilor financiare actuale. El a vorbit despre mizele din educaţie şi cercetare, planurile sale concrete şi gestul simbolic de a dona 25% din salariu, lunar, pentru burse sociale şi de merit. „Nu am venit pentru funcţie, ci pentru a răspunde unei datorii. Sunt pregătit să duc şi criticile ticăloase, şi pe cele justificate”, a declarat ministrul, psiholog de profesie şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai înainte de a intra în Guvern.

Reforme în criză: între echilibru şi sacrificii

Daniel David a prezentat cele două principii călăuzitoare ale mandatului său: „Per Aspera Ad Astra” şi „Sapere Aude”, pledând pentru o reformă morală şi raţională. Obiectivele sale se bazează pe Raportul QX, un document strategic asumat de actuala coaliţie guvernamentală şi menit să ofere o direcţie coerentă pentru modernizarea sistemului.

Ministrul afirmă că, deşi sistemul nu va suferi reduceri de personal sau salarii, eforturi importante de eficientizare sunt inevitabile. Reforma burselor, ajustarea normei didactice şi reorganizarea reţelei şcolare sunt doar câteva dintre măsurile anunţate.

Bursele de merit şi incluziune, în limite sustenabile

Una dintre cele mai controversate măsuri vizează sistemul de burse, care a ajuns să coste anual aproape 7 miliarde de lei - „aproape un sfert din deficitul naţional”, după cum a subliniat David. „Avem unul dintre cele mai generoase sisteme de burse din Europa, dar nu suntem una dintre forţele economice ale lumii”, a declarat ministrul. El propune reducerea tipurilor de burse la doar două categorii: burse sociale, pentru sprijinirea incluziunii, inclusiv pentru mamele minore; burse de merit, acordate celor mai buni 15% elevi dintr-o clasă, cu media peste 9. Bursele vor fi acordate doar pentru perioada efectivă de şcolarizare, iar evaluarea socială va fi transferată către autorităţile locale, prin serviciile de asistenţă socială.

Norma didactică şi degrevările: ore mai multe, dar mai bine distribuite

În ceea ce priveşte normele profesorilor, valori legale vor putea fi majorate cu până la două ore în anumite condiţii (norme fragmentate, medii defavorizate, elevi cu CES etc.).

Degrevările pentru funcţii de conducere vor fi limitate la aproximativ 30%, iar plata cu ora va fi ajustată astfel încât să nu depăşească remuneraţia echivalentă normei de bază.

În universităţi, limita echivalării didactice va creşte de la 16 la 18 ore.

Reorganizare şcolară: clase şi unităţi mai mari, dar mai eficiente

În încercarea de a eficientiza sistemul, ministrul propune mărirea numărului minim şi maxim de elevi per clasă, dar în limite psihopedagogice. De asemenea, pragul de elevi necesar pentru ca o şcoală să aibă personalitate juridică va creşte, în special în mediul rural, în încercarea de a moderniza învăţământul din zonele defavorizate.

Ministrul Educaţiei a anunţat că va dona lunar 25% din salariul său de la minister pentru a finanţa două burse de merit şi şapte burse sociale. „Nu pot compensa singur efectele crizei, dar gestul este simbolic. Sper să inspir şi alţi decidenţi să contribuie activ, nu doar să critice”, a declarat David.

Ministrul a încheiat printr-un apel la înţelegere şi cooperare, recunoscând că măsurile sunt grele, dar necesare în contextul crizei actuale. „Între dorinţa de a păstra toate beneficiile şi măsurile impuse din afara sistemului, am ales o cale raţională şi decentă. E singura care ne poate duce, prin criză, spre o educaţie modernă şi funcţională”, a conchis Daniel David. Reformele anunţate deschid o etapă dificilă, dar şi esenţială pentru viitorul educaţiei româneşti. Într-o perioadă de incertitudini şi presiuni, rămâne de văzut în ce măsură deciziile „ministrului de sacrificiu” vor primi susţinerea sistemului şi vor produce schimbările necesare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. DE CE le HOTARATI FARA a DISCUTA MAI MULT cu MASA LARGA a celor carora vreti sa le aplicati si care LUCREAZA EFECTIV in domeniu? Ca intr-o ADEVARATA DEMOCRATIE!

    1. majoritatea din domeniu se cam fac ca lucreaza la scoala si isi agata musterii de pregatiri!

      salariile de merit,cam cum se dau?ce se face notabil?pe vremea mamei mele care a fost invatatoare,gradul 2 se obtinea f greu,examen serios,colega ei mai tanara care a obtinut gradul 2 acum vreo 20 de ani,gresea probleme cu marimi invers proportionale! 

      in ultimul an de invatamant,inspectoarea i a dat calificativul bine pt ca nu a luat manualul de matematica al ei si a predat tot dupa Herescu,considerandu l un manual mai bun decat al ei,lucru care i l-a spus in fata inspectoarei si mai multe lucruri despre acordarea salariului de merit in mod netransparent! 

      programa este pt profesori nu pt copii,in epoca inteligentei artificiale,pt bunastarea financiara a lor! 

      cum explici intre 7-8 ore pe zi la clasa a 11 si a 12,6-7 ore pe zi la clasa a 5-6,deja copii au program de uzina,iar voi la 18 ore pe saptamana de mari boieri! 

      ar trebui examenul de titularizare sa ti garanteze maxim 5 ani postul in acea scoala,apoi alt examen,ar creste si gradul de pregatire,de interactiune cu elevii,ca doar ai 4 m,anuale care le predai toata viata,ce este sasa greu?

      bai bolsevicule eu daca eram ministrul educatiei maine concediam 250.000 de salariati inutili,paraziti examenul de capacitate a fost sustinut de -160.000 de elvi asta inseamna ca noi mai avem cca - 2 milioane de elevi in clasele 0-12 adica avem nevoie undeva pe la 65-66.000 de cadre didactice, restul scoli inchise ,licitatii pentru mentenanta , bursele ne costa 7 miliade , iar noi elevii si studentii eram trimisi fortat la munci agricole pentru ca taranii la fel ca acum nu vor (vroiau) sa lucreze ,motiv pentru care ceasca a inceput demolarea satelor ,aflate acum in paragina si pline da paraziti, asistati social votantii psihopatului si a cioroiul borat

    Masurile dure da necesare ? Adica ca pe vremea lu Boc?

    Deci luam bani de la gura copiilor si ii dam pe rachete... Asta va doriti ? 

    Pensiile speciale pe când?

    Reorganizare teritorială? 

    Medici? 

    Poliț iști pensionari la 42 de ani?

    Tot timpul tăierile încep de la educație! Ne merităm soarta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb