Deficitul public din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani în primul trimestru

Cristina Radu
Internaţional / 20 iulie 2017

Deficitul public al zonei euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani în primul trimestru, determinat de un excedent în creştere în Germania şi de decalajele fiscale în creştere ale Franţei, arată datele publicate azi de Eurostat, potrivit Reuters.

Biroul de statistică al Uniunii Europene Eurostat a arătat că deficitul public în zona euro a scăzut la nivelul de 0,9% din producţie în primul trimestru al anului, de la 1,1% în trimestrul precedent, confirmând o tendinţă de scădere pe termen lung.

Cifrele publicate de Eurostat, au confirmat starea de îmbunătăţire a finanţelor publice a blocului, deşi datoria publică a crescut în primul trimestru datorită unei noi extinderi a datoriilor italiene,cea de-a doua economie ca mărime a blocului monetar de 19 ţări.

Acesta a fost cel mai scăzut nivel al deficitului public din ultimul trimestru din 2007, când criza financiară mondială a început să lovească economiile din zona euro, forţând realizarea de cheltuieli publice mai mari pentru a susţine sectorul financiar.

Scăderea diferenţei fiscale a blocului a fost ajutată de economia Germaniei, deoarece cea mai mare economie a blocului şi-a extins excedentul la 1,5% din producţie în primul trimestru de la 1,4% în ultimul trimestru din 2016 şi 0,7% în al treilea trimestru din 2016. Lărgirea surplusului este împotriva invitaţiilor adresate Germaniei de alte ţări din zona euro şi de instituţii din UE de a creşte consumul şi salariile pentru a contribui la consolidarea redresării blocului, conform sursei.

Franţa, cea mai mare economie din zona euro, a înregistrat o creştere a deficitului public în primul trimestru, de 3,3% din producţie, de la 3,2% în trimestrul precedent.

Cifra era peste limita de 3% stabilită de regulile fiscale UE, dar Macron şi guvernul său au promis repetat că vor aduce deficitul anual sub pragul de 3% în acest an.

În Grecia, care are cea mai mare datorie a zonei euro, s-a înregistrat o scădere în primul trimestru la 176,2% din producţie, de la 179% în ultimul trimestru din 2016.

Scăderea deficitului din zona euro a fost compensată de creşterea datoriei publice a blocului la 89,5% din producţie în primul trimestru de la 89,2% în ultimul trimestru din 2016, peste limita de 60%, cerută de regulile fiscale UE pentru ţările din zona euro. Creşterea s-a datorat în parte creşterii datoriei în Italia, a treia economie din zona euro. Datoria de la Roma, cea de-a doua cea mai mare din bloc, a crescut la 134,7% din producţie în primul trimestru al anului, de la 132,6% în trimestrul precedent.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb