Administraţia preşedintelui american Donald Trump a propus vineri o reducere de 163 de miliarde de dolari din bugetul federal pentru anul viitor, vizând diminuări semnificative ale cheltuielilor pentru educaţie, locuinţe şi alte programe interne, în timp ce propune creşteri pentru apărare şi securitatea graniţelor, informează news.ro.
Potrivit Biroului pentru Management şi Buget al Casei Albe (OMB), cheltuielile pentru securitate internă ar urma să crească cu aproape 65% faţă de nivelurile aprobate pentru 2025, în timp ce cheltuielile discreţionare non-apărare ar fi reduse cu 23%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2017. Propunerea include şi tăieri de peste 2 miliarde de dolari pentru Agenţia de Administrare Fiscală (IRS).
Bugetul, primul prezentat de Trump de la revenirea sa la Casa Albă, reflectă promisiunile de a reduce birocraţia federală şi de a majora fondurile pentru apărare şi controlul imigraţiei. Democraţii au criticat dur reducerile, iar unii republicani au exprimat rezerve, în special privind nivelul insuficient al cheltuielilor pentru apărare.
"Avem nevoie de un buget istoric, unul care pune capăt finanţării declinului nostru, prioritizează americanii şi oferă un sprijin fără precedent pentru armată şi securitate internă", a declarat directorul OMB, Russ Vought.
Planul bugetar vine în contextul unei datorii publice americane aflate la 36.000 de miliarde de dolari şi al unei presiuni crescânde din partea conservatorilor fiscali, care avertizează că extinderea reducerilor de taxe din 2017 ar putea adăuga 5.000 de miliarde de dolari la deficit.
Propunerea, cunoscută ca "buget subţire", oferă o schiţă a priorităţilor administraţiei şi serveşte drept ghid pentru republicanii din Congres în elaborarea proiectelor legislative de cheltuieli. Trump doreşte şi reînnoirea reducerilor de taxe din primul său mandat, în pofida avertismentelor bugetare.
Senatoarea republicană Susan Collins, preşedinta comisiei pentru credite bugetare, a declarat că are "obiecţii serioase" privind propunerea, exprimând îngrijorări în legătură cu impactul asupra programelor pentru americanii cu venituri mici, precum şi cu nivelul cheltuielilor pentru apărare.
Printre reducerile semnificative se numără o scădere de 50 de miliarde de dolari la Departamentul de Stat, care va prelua Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, o tăiere de 2,49 miliarde de dolari la IRS şi diminuarea semnificativă a bugetului NASA pentru programul lunar.
Departamentul Educaţiei ar suferi o reducere de aproximativ 15%, fiind vizată o restructurare majoră, în timp ce Departamentul pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană ar pierde aproape jumătate din finanţare. Totodată, bugetul propune 500 de milioane de dolari suplimentari pentru securizarea frontierei, 766 de milioane pentru tehnologie în acest scop şi menţinerea a 22.000 de agenţi de patrulare la frontieră, cu angajări suplimentare la Vama şi Protecţia Frontierei.
Liderul democrat din Senat, Chuck Schumer, a acuzat administraţia Trump că "a abandonat orice pretenţie de populism", susţinând că măsurile reprezintă "un atac frontal asupra americanilor care muncesc din greu", în timp ce oferă reduceri fiscale marilor corporaţii şi miliardarilor.
Deşi propunerea Casei Albe va fi modificată substanţial în Congres, influenţa lui Trump asupra republicanilor ar putea permite adoptarea unor părţi esenţiale ale planului, mai ales în contextul în care partidul urmăreşte adoptarea unui nou pachet de reduceri fiscale până la 4 iulie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2025, 09:38)
iar ies trantorii la proteste !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2025, 10:28)
iar cresc deficitele. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2025, 10:11)
Scaderea procentului bugetar la Educatie corespunde intotdeauna cresterii procentuale a Violentei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2025, 14:41)
US: No country for poor man.