DRAGNEA DESPRE LEGEA OFFSHORE: "Dorim să devenim independenţi energetic"

V.D.
Politică / 9 iulie 2018

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Creditul fiscal se elimină din proiectul legii referitoare la exploatarea gazelor din Marea Neagră, "legea offshore", iar banii obţinuţi de stat din acest impozit şi din redevenţe vor merge către finanţarea proiectelor mari de infrastructură, implementate în sistem de parteneriat public - privat, a anunţat astăzi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a prezentat detaliat varianta finală a acestei legi.

El a anunţat că se doreşte ca România să devină una dintre puţinele ţări independente energetic din lume.

"Noi avem şi acum o diferenţă de cantitate de gaze necesară pentru a ne acoperi necesarul actual al consumului de gaze în România, practic o dependenţă faţă de ruşi. (...) Cu atât mai important este din noua rezervă de gaze naturale din Marea Neagră să se acopere acest necesar, să se acopere din resursele noastre şi să rămână şi un plus pentru a se sprijini economia românească, practic să devenim una dintre puţinele ţări independente energetic din lume. A fost o falsă discuţie în spaţiul public şi miza nu era redevenţa şi nici nu ne-am dus pe această linie, pentru că redevenţa, ne place - nu ne place, este prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. (...) Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaţilor? (...) Creditul fiscal se elimină, deci nu se mai asumă obligaţia de către statul român ca fiscalitatea generală să nu fie modificată sau dacă e modificată să se dea toată la nişte companii care să plătească această diferenţă. În primul rând, era profund discriminatoriu faţă de celelalte companii din România", a detaliat Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că în lege se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare: "În ce fel? S-a luat de bază preţul de 45,71 lei pe megawatt/oră, este preţul care a fost luat de bază la calculul din 2013 şi s-a pus un impozit pe diferenţă. Diferenţa de la 45,71 lei până la 85 de lei pe megawatt/oră, care înseamnă 39,29 lei, se impozitează cu 30%. Am făcut calculul doar pentru acest interval. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Asta înseamnă 6,25 miliarde de dolari pe care le încasează statul român din acest interval 45,71 - 85 lei. De la 85 în sus, la intervale de câte 15 lei, se adaugă 5 puncte procentuale. (...) Până la 190 de lei s-au făcut aceste intervale. S-a făcut un calcul, prognoză, până la 145 lei, unde se estimează că s-ar putea să ajungă la un moment dat preţul. Făcându-se calculele după aceste date, statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (...) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe veniturile suplimentare, se adaugă redevenţa estimată la 230 de milioane de dolari pe an, înmulţit cu 20 de ani, 4,6 miliarde, adică un total de 17,8 miliarde de dolari. S-a luat o estimare pesimistă minimă - care ar fi celelalte venituri generate pentru statul român din activitatea directă şi indirectă pe orizontală, impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, contribuţii sociale şi alte taxe şi impozite. S-a luat minimul - aproximativ 2 miliarde de dolari. Deci cu această formă a legii, statul român încasează venituri de peste 20 miliarde de dolari", a spus Dragnea.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ma boule, tu faci calcule pe ceva ce nu ai. si daca nu se investeste in exploatare, ce faci? daca tu esti idiot asta nu inseamna ca exxon si omv sunt si ele idioate sa investeasca in ceva cu profitabilitate prea mica in raport cu riscurile. cat de actuale sunt unele vorbe vechi romanesti... tocmai ai vandut pielea ursului din padure...

    1. Obiectivul multinationalelor alora e sa extraga gazul ala GRATIS si sa livreze romanilor doar besini propagandistice despre dezvoltare, predictibilitate samd.

      Obiectivul nostru, al cetatenilor Romaniei, e ca o parte consistenta din venituri sa ajunga la Statul Roman si sa se distribuie cetatenilor prin autostrazi, servicii, salarii si pensii decente. Iar gazul ala sa fie folosit pentru reindustrializare, pentru crearea unor produse cu valoare adaugat mare si nu pentru export ca materie prima finita (gen lemn). 

      obiectivul multinationalelor este sa obtina profit. punct. ca tu visezi la cadane in desert, este problema ta. nimeni nu a afirmat ca nu ar fi mai bine sa nu se proceseze in Ro gazele respective. exista doar 2 probleme minore... 1. Gazul ala nu este extras si depinde de acele multinationale daca il extrag sau nu si 2. iti place sau nu, nu ai ce sa faci cu el. Consumul romaniei este de ~5 mld mc/an, combinatele Romagro sunt inchise si oricum nu au cum produce pentru ca nu sunt eficiente. Daca ai capacitatea sa iti bagi in c.r alte 5 mld de mc pe an si sa platesti pentru ei, ok, eu sunt de acord, cu o singura conditie: sa scoti ingrasaminte chimice pe gura, ca sa procesam in Ro...

      Ar mai varianta arestării in corpore a sereiștilor și stabilirea redevențelor la 80%. Dacă nu le-o scoate nimeni, securiștii nu vor sta veșnic la pârnaie.

      Si daca tin gazul ala pana am ce sa fac cu el ce are ?

      "profitul" poate fi mai mare sau mai mic , are totdeauna si cheltuieli De dragul cui sa inventam acuma profitul 100 % ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0550
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4541
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0107
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb