Editorial

21 decembrie 2015

Ce a rămas după 2015?

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 21 decembrie 2015

Cristian Pîrvulescu

Dacă pe plan extern anul care se încheie a stat sub semnul atentatelor islamiste, începând cu masacrarea jurnaliştilor şi a caricaturiştilor de la Charlie Hebdo de pe 7 ianuarie şi încheindu-se sub semnul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie, la noi, în schimb, anul 2015 a fost mult mai lin şi previzibil: a început pe 16 noiembrie 2014, cu victoria alegerile prezidenţiile a lui Klaus Iohannis şi s-a încheiat atunci când primul ciclu al mandatului noului preşedinte s-a terminat, pe 4 noiembrie 2015, odată ce fostul său contracandidat din alegerile prezidenţiale de anul trecut, Victor Ponta, şi-a dat demisia din funcţia de prim ministru.

Pacientul englez

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 16 decembrie 2015

CORNEL CODIŢĂ

Iniţial, nu exista decît un singur motiv pentru ca vizita în România a Premierului britanic, David Cameron, să fie consemnată la capitolul "rarităţi istorice": a distrus excepţia!

Un acord istoric?

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 14 decembrie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Conferinţa de la Paris asupra climatului s-a încheiat cu o zi întârziere, sâmbătă 12 decembrie 2015, cu un acord care, fără să fie unul forte curajos, reprezintă un moment de cotitură în evoluţia politicilor mondiale privind climatul.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Noi, popoarele...

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 11 decembrie 2015

Cornel Codiţă

Nu doar politica, ci întreaga societate, locală şi globală, este deconectată de la sursele din care ar putea să îşi alimenteze speranţa.

Paralele inegale

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 9 decembrie 2015

Cornel Codiţă

Ceea ce spun rezultatele primului tur al alegerilor regionale din Franţa despre electorat şi clasa politică locală este cît se poate de clar.

Sistemul sau democraţia?

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 7 decembrie 2015

Cristian Pîrvulescu

"Tehnica nu se mulţumeşte să fie, şi în lumea noastră să fie factorul principal sau determinant: ea a devenit Sistemul." Sunt primele rânduri din Sistemul tehnician (Le systPme technicien) a lui Jacques Ellul, carte apărută în 1977. Dar...

Conexiunea Turcia

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 4 decembrie 2015

Cornel Codiţă

Nu încape nici o îndoială, sfîrşitul războiului rece este departe de a-şi fi epuizat consecinţele în planul marii politici internaţionale.

Stânga-mprejur!

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 3 decembrie 2015

Cristian Pîrvulescu

În România, "a face stânga-mprejur" este mai mult decât o simplă rotaţie completă în jurul propriei axe pe partea stângă, este o întoarcere de jur-împrejur, o înconjurare a unui spaţiu mai degrabă virtual pentru a-l însuşi: este o...

Un guvern captiv

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 23 noiembrie 2015

Cristian Pîrvulescu

Pentru cei ce vizitează Parcul Cişmigiu, şi care folosesc intrarea dinspre strada Ştirbei Vodă, cea de lângă Conservator, sau pentru cei ce se plimbă prin acea parte a Grădinii, lebedele negre sunt ceva firesc.

Contraste europene

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 20 noiembrie 2015

Cornel Codiţă

Europa este tot mai năucită de ceea ce i se întîmplă, iar oamenii de la vîrful politicii ei tot mai puţin capabili să articuleze silabe cu sens, nu mai vorbim de cuvinte, fraze şi soluţii.

Prea mult zgomot pentru prea mult nimic

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 18 noiembrie 2015

Cornel Codiţă

Oastea celor care, în România, mai cred încă în "omul salvator" se împarte în două cete: cea a naivilor, abia dacă mai sunt o mînă-două de rătăciţi!, şi aceea a celor care vor cu tot dinadinsul să creadă în feţi frumoşi ce dintr-o singură...

Domnia fricii

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 16 noiembrie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Încet, dar sigur, domnia fricii ia locul domniei legii. După atentatele teroriste de la Paris, de vineri 13 noiembrie, politica fricii a (re)intrat în arenă.

Lăsaţi calculatoarele în pace

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 11 noiembrie 2015

Cornel Codiţă

Metafora e pîinea cea de toate zilele a poeziei, cozonacul românului şi nici publicisticii nu i-a dăunat, vreodată. S-a umplut presa României de resetări, restartări, Ctrl+Alt+Del şi alte trimiteri la comenzile banale ale bietului calculator!

Puterea şi consensul

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 9 noiembrie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

În criza guvernamentală ce a urmat tragediei de la Clubul Ccolectiv şi mobilizării indignaţilor, Preşedintele Iohannis a făcut un pas spre prezidenţialism. Sigur, un alt tip de prezidenţialism decât al predecesorilor săi, dar tot un prezidenţialism.

Capcanele şi iluziile schimbării

CORNEL CODIŢĂZiarul BURSA #Editorial / 6 noiembrie 2015

CORNEL CODIŢĂ

Un sentiment de jubilaţie străbate România. Cu excepţia lui Ponta şi a celor atîrnaţi de anteriul funcţiilor sale, aproape toată scena politică a răsuflat cu uşurare şi aşteaptă următoarele mutări pe tabla de şah a puterii, cu speranţă.

Pui pariu...?

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 30 octombrie 2015

Cornel Codiţă

Dacă nu ştiaţi, definiţia pariului este foarte simplă: un contract între un fraier şi un hoţ în care, atunci cînd fac prinsoarea, fiecare este convins că el e hoţul! Strălucitoare ilustrări literare pot fi găsite mai peste tot, dar, Gogol, schiţa...

Întîiul sfătuitor al ţării

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 28 octombrie 2015

Cornel Codiţă

Prima fază a preşedinţiei sale a fost marcată de joaca pe reţelele de comunicare socială, unde, din cînd în cînd, a postat mesaje scrise de alţii. Mai avea puţin şi ţinea şi şedinţele CSAT pe facebook, linkedin şi twitter!

Cum a fost la Mineriadă

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 27 octombrie 2015

Cătălin Avramescu

Teroarea a început dis-de-dimineaţă. Am avut noroc că eram acasă. Seara precedentă discutasem până târziu politică, în noapte, cu un coleg de la facultate. Era în jurul orei 7 dimineaţa, când m-a trezit mama mea. Mi-a spus să nu cumva să ies...

La originea crizei refugiaţilor

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 26 octombrie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Dacă criza refugiaţilor, ca şi fenomenul mai general al migraţiei, sunt efecte perverse ale globalizării care nu pot fi combătute, amploarea crizei actuale are cauze specifice care au contribuit la acutizarea fenomenului. Războiul civil din...

Cătălin, viclean copil de casă

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 21 octombrie 2015

Cornel Codiţă

"Ce împle cupele cu vin, mesenilor la masă..." spune Eminescu, fără să ştie că pune lumina geniului său şi asupra parvenirii în politică, nu doar în viaţa tulbure a simţămintelor.

Biblioteca de stradă

Cătălin AvramescuZiarul BURSA #Editorial / 20 octombrie 2015

Cătălin Avramescu

Tartu este un frumos oraş din sudul Estoniei. Numit pe vremuri Dorpat, cam la fel de mare ca Râmnicu Vâlcea (în termeni de populaţie), are o universitate faimoasă, întemeiată în 1632, de regele Suediei.

Post-comunism rezidual

CRISTIAN PÎRVULESCUZiarul BURSA #Editorial / 19 octombrie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Că PSD nu are nicio busolă ideologică nu mai e o noutate. Oricum, nici social-democraţia europeană nu-şi mai găseşte cadenţa. Dar când, profitând de congresul partidului chiar preşedintele de onoare şi liderul fondator, Ion Iliescu, foloseşte...

De la stînga la dreapta

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 16 octombrie 2015

Cornel Codiţă

Cine pe cine alege şi de ce? Iată forma canonică a ecuaţiei care domină spaţiul modernităţii politice de mai bine de două secole, de cînd sistemele democratice au furnizat lumii occidentale un repertoriu complet nou de mijloace şi soluţii pentru...

Ocazia ratată

Cristian PîrvulescuZiarul BURSA #Editorial / 12 octombrie 2015

Cristian Pîrvulescu

Acum, când stânga europeană pare să se afle într-un moment de răscruce, alegerile din PSD - dacă alegere s-ar putea numi o competiţie cu un singur candidat? - apar ca o ocazie ratată.

Aţi spus cumva Europa?

Cornel CodiţăZiarul BURSA #Editorial / 9 octombrie 2015

Ba, bine că nu! Cine poate spune astăzi ceva despre realitatea politică înconjurătoare, fără să se refere la Europa, la potenţialul ei, dar şi la pericolele care o ameninţă, la reacţia ei faţă de criza şi tensiunile create (aparent!) de procese...

<< mai multe ştiri >>
Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1032
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5554
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0511
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.9693

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo