Fostul jurnalist Elena Lasconi, actual primar al municipiului Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, are un procent aproape dublu faţă de Cătălin Drulă, preşedintele USR, în recentul sondaj realizat de Inscop, la cererea News.ro, cu privire la potenţialii candidaţi pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Elena Lasconi este creditată cu aproape 10% din intenţiile de vot ale celor care declară că merg la vot, faţă de Cătălin Drulă, care în precedentul sondaj realizat de Inscop avea un scor de 5,4%, arată sursa citată.
Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (84,7% din total eşantion), 27,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 21,8% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18,9% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12,1% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 10,5%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 4,3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3,1%, în timp ce 1.6% dintre repondenţi afirmă că ar vota alt candidat.
Raportarea rezultatelor sondajului la cei care au exprimat o preferinţă pentru un candidat din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi vor merge sigur la vot (54,3% din total eşantion), arată că 27,2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 24,2% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18,6% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 9,9% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 8,9%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 5,3% dintre repondenţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3,4%. 2,5% spun că ar vota alt candidat.
Întrebaţi ce părere au despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României, 79% dintre repondenţi apreciază că este o idee bună şi ar vota în acest sens, în timp ce 17,5% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 3,5% dintre cei chestionaţi nu au răspuns la această întrebare.
Sondajul de opinie a fost realizat de Inscop Research în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), adică înainte de izbucnirea scandalului în USR cu privire la votul acordat de Elena Lasconi la referendumul pentru familia tradiţională. Amintim că în urma dezvăluirii opţiunii sale pro-familia tradiţională, Elena Lasconi a fost obligată de conducerea USR să renunţe la poziţia sa eligibilă pe lista respectivei formaţiuni politice privind candidaţii pentru Parlamentul European, fiind dur criticată de Clotilde Armand - primarul Sectorului 1 Bucureşti -, dar şi de propria fiică.
Din sondajul respectiv, mai reţinem că 52% dintre alegătorii PSD l-ar vota pe Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) pentru funcţia de preşedinte al României, în timp ce o treime (33,5%) ar opta pentru Mircea Geoană (independent). George Simion (AUR) ar fi votat de doar 5,6% dintre alegătorii PSD. Restul potenţialilor candidaţi enumeraţi ar obţine fiecare mai puţin de 2% din voturile electoratului social-democrat.
În ceea ce priveşte votanţii PNL, 34,8% dintre ei l-ar alege pe Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL), 24,1% pe Mircea Geoană (independent), iar 17,9% pe Elena Lasconi (USR). Sub 5% dintre votanţii PNL ar opta pentru George Simion (AUR), Diana Şoşoacă (SOS România), Dacian Cioloş (REPER) sau Kelemen Hunor (UDMR).
La AUR, opţiunea majoritară este clară. 67,2% dintre votanţii respectivei formaţiuni politice îl vor preşedinte al ţării pe George Simion, 13,9% votează pentru Diana Şoşoacă (SOS), iar 9% merg pe candidatura lui Mircea Geoană (independent). Sub 5% dintre votanţii AUR ar opta pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL), Elena Lasconi (USR), Dacian Cioloş (REPER) sau Kelemen Hunor (UDMR).
În ceea ce priveşte votanţii USR, 32,9% ar prefera-o pe Elena Lasconi, 24,7% pe Dacian Cioloş (REPER), iar 22,4% pe Mircea Geoană (independent). Restul potenţialilor candidaţi enumeraţi ar obţine fiecare mai puţin de 5% din voturile electoratului USR.
65% dintre repondenţi cred că este o idee bună ca o personalitate independentă politic să devină preşedintele României şi ar vota în acest sens, în timp ce 28,4% sunt de părere că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens, iar 6,6% nu au răspuns la această întrebare.
Inscop a efectuat sondajul pe 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.