Elevii au protestat în faţa Ministerului Educaţiei

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 ianuarie 2022

Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei

Elevii au trecut de la protestele scrise la cele în stradă. Mai mulţi elevi au protestat, ieri, în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Elevii au scandat: "Vrem bursele înapoi!", "Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!", "Elevii vor bursele!", "Demisia!", "Minciunile se plătesc, elevii ies la protest" şi au afişat mai multe bannere. Protestul a fost anunţat cu o zi înainte: "Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Asociaţiei Vâlcene a Elevilor şi Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov vor fi prezenţi în faţa Ministerului Educaţiei pentru a protesta împotriva modificării criteriilor de acordare a burselor, tăierii burselor a peste 700 000 de elevi, precum şi a solicita mărirea costului standard per elev". Mai multe asociaţii ale elevilor au anunţat că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50. Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm). De asemenea şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit. Numărul estimat de beneficiari de burse pentru anul 2022 este de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit, prin luarea în calcul a plafonului de 9,50, şi 156.000 de burse de ajutor social, a informat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului, cei 347.000 de beneficiari estimaţi ai burselor de merit sunt de trei ori mai mulţi faţă de 2020 (123.472): "Ordinul care stabileşte noile criterii generale de acordare a burselor elevilor a fost analizat în cadrul Comisiei de Dialog Social încă din data de 11 octombrie 2021. De altfel, chiar într-una dintre variantele propuse de reprezentanţii elevilor în data 14.09.2021 se menţiona acordarea burselor de merit pentru elevii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură, respectiv media generală între 9,50 şi 10, nota 10 la purtare în anul anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar pentru elevii aflaţi în clasa a V-a. Precizăm că Ministerul Educaţiei monitorizează în permanenţă evoluţia şi va realiza o analiză a rezultatelor obţinute prin aplicarea acestei măsuri de sprijin şi stimulare a performanţelor elevilor putând propune, dacă va fi cazul, modificări ale criteriilor generale de acordare a burselor. Practic, bugetul burselor elevilor în anul 2022 este de 4 ori mai mare decât bugetul anului 2020.(...) Creşterea fondului de burse de aproape 4 ori între 2020 şi 2022 nu este corelată în niciun fel cu afirmaţia conform căreia Guvernul doreşte să micşoreze fondul de burse al elevilor". Elevii văd problema din cu totul alt unghi şi tocmai de aceea s-a ajuns la proteste.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. invata de mici sa ceara prin proteste, chiar daca nu merita! De invatat si de muncit se se ocupe altii...

    1. Nici macar "altii" nu se mai ocupa cu munca pentru ca traim de pe urma creditelor.

      Pana cand situatia asta? 

      Bursele scolare au pus o presiune enorma pe profesori astfel incat multi elevi mediocrii au ajuns sa aiba mediile mari, la nivelul elevilor merituosi, situatie care denatureaza procesul de invatamnt si ii dezavantajeaza pe elevii care chiar invata si au cunostinte adecvate, pentru ca acestia au ajuns sa fie evaluati la acelasi nivel ca al elevilor mediocri. Acum nu mai exista o ierarhizare clara care sa faca diferentierea intre elevi, pe baza cunostintelor acestora. Notele mari acordate cu usurinta, in special de profesorii de la materiile care nu sunt de examen, la presiunile parintilor si chiar ale conducerilor scolilor, au  

      Elevii ies in strada pentru bani, dar nu i-am vazut sa ceara vreodata: 

      - evaluari corecte si note acordate pe baza cunostintelor si nu pentru nevoile individuale de natura financiara (burse); 

      - reglementari in privinta conditelor scolare (regulamente scolare); 

      - imbunatatirea actului de predare a materiei, o mai buna structurare a materiei, clase mai omogene (pentru ca amestecul de elevi buni si elevi slabi din aceeasi clasa determina profesorii sa duca stacheta la un nivel mediu, in detrimentul elevilor buni care ar putea performa mai bine si in detrimentul elevilor slabi care nu pot tine ritmul si in final clacheaza); 

      - facilitati, sustinere si chiar stimulente pentru activitati extrascolare (activitati sportive, artistice, participari la diverse cercuri scolare, activitati in natura, voluntariat etc). In schimb cer societatii sa plateasca mediocritatea, comoditatea, indolenta si inactivitatea 

      Elevii nostri sunt tot mai nepregatiti (dar cu medii tot mai mari), tot mai absenti de la ore (adesea cu concursul parintilor pentru care scoala a devenit un act benevol, un fel de shoping la mall, unde te duci cand si daca ai chef si niciodata in dauna vreunei iesiri recreative in afara tarii sau la munte sau la bunici sau la tara), tot mai lipsiti de bun simt, tot mai lenesi si tot mai pretentiosi si mai . 

      I-am invatat in mod gresit (inclusiv prin bursele acordate foarte usor si fara numar) ca au numai drepturi, dar am uitat sa le precizam si care le sunt obligatiile si mai ales sa urmarim si indeplinirea acestor obligatii.

      Trebuie sa ne intoarcem la un invatamant corect in care atat notele cat si recompensele (bursele) sa fie acordate pe merit pentru ca altfel ne furam singuri caciula si mai ales lovim in cel mai bun produs al invatamantului si in pilonii Romaniei de maine - elevii merituosi.  

      Ca sa avem un invatamant eficient trebuie sa identificam mai intai problemele si apoi sa le gasim rezolvarile adecvate, iar problemele ni le pot prezenta cel mai bine elevii si profesorii (si intr-o masura mult mai mica parintii si eventual inspectoratele, cu mentiunea ca acestea sunt rigide, uneori rupte de realitate si cu prea putini angajati performanti si prea multi adusi pe pile).

      Niciun ministru de pana acum nu a cerut din partea acestor factori implicati direct in procesul de invatamant vreo lista cu problemele intampinate si modalitatile prin care ei ar rezolva problemele respective.  

      Toti s-au crezut savanti si atotstiutori asa incat au decis unilateral adoptarea de masuri care ulterior s-au dovedit bulversante, inutile si uneori chiar dezastruoase (cum este cazul burselor de merit fara numar si adesea fara merit care au deformat complet actul de invatamant).

      Nu ma sa le fure banii mereu si ei sa stea ca prostii, cum sta populatia acestei tari. Bravo elevi, nu va lasati, astea tot va fura mereu, ba alocatiile, acum bursele. Sa aduca bani in invatamant acest ministru nu stie doar sa taie, ca sa aiba ei de unde fura.

      banii din burse se duc in pensiile speciale.

      Cine ii opreste pe elevi sa invete ca sa ia banii de burse?

      Nimeni nu ii opreste. 

      Problema este ca vor pomana.  

      Cei afectati sunt elevii speciali, similari cu pensionarii speciali, adica acei elevi care nu au cunostintele si pregatirea necesara, dar primesc bani/burse de parca le-ar avea (ca si pensionarii speciali, care primesc bani fara sa ii merite).

      Nu ai inteles nimic, in timpul anului se schimba jocul privind media de acordare a bursei creste de la 8,50 la 9,50. Te prefaci ca nu intelegi, elevii invata, pensiile si salariile speciale babane sunt date pentru a putea ei fura, sa nu ii bage procurorii si judecatorii la puscarie. Asa ca DEMISIA ministru de doi lei.

    9-10 liceu. NU sub 9. Si 9,50-10 pt clasele V-VIII. E bursa de MERIT, nu sociala! De fapt, INV ON LINE a generat si multe medii mari nejustif, caci e imposib cresterea asa vertiginioasa a IQ !

    ...

    De pensiile speciale nu se aude nimic. Luam de la gura elevilor, bursele si alocatiile si le dam pensionarilor speciali. Haraso demokratia!

    1. Iau de la gura "elevilor speciali", adica aia care, ca si pensionarii speciali, primesc niste bani fara sa ii merite.

      Nu ii opreste nimeni pe elevii nostri sa invete ca sa obtina bursele (pe merit si nu doar pentru ca sunt "speciali"). 

      II opriti voi din partidele politice care tineti invatamantul subfinantat, dar va puneti tot prosti in functii cheie. Elevii sunt speciali pentru orice soceitate pensiile si salariale speciale, NU. Gandirea asta de om destept a adus tara asta unde este. In loc sa ii feliciti pe elevii incerci sa le dai in cap, metoda securista.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb