Emmanuel Macron a anunţat împrumutul Tapiseriei Bayeux către Marea Britanie

T.B.
Internaţional / 9 iulie, 09:02

Emmanuel Macron a anunţat împrumutul Tapiseriei Bayeux către Marea Britanie

Tapiseria Bayeux va fi din nou mutată la British Museum din Londra, pentru a treia oară, şi în semn de prietenie. Aceasta va rămâne acolo din septembrie 2026 până în iunie 2027, în schimbul unor piese medievale din tezaurul arheologic de la Sutton Hoo, a anunţat Emmanuel Macron marţi la Westminster, în cadrul vizitei sale de stat, potrivit Le Figaro, de la care preluăm informaţiile de mai jos.

Imensa broderie, executată în secolul al XI-lea pe bucăţi de in, a părăsit Bayeux doar în două ocazii. Sub Napoleon, când a fost repatriată la Paris de teama unei invazii engleze. Şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când germanii au transferat-o la Luvru.

Planul pentru un astfel de împrumut în Marea Britanie fusese deja anunţat de Emmanuel Macron în 2018, cu ocazia summitului franco-britanic de la Sandhurst. Dar a provocat o revoltă din partea curatorilor Muzeului Bayeux, unde este expusă în prezent. La vremea respectivă, experţii internaţionali au avertizat că, în cazul în care tapiţeria de la Bayeux ar fi împrumutată, ar trebui consolidată. În ceea ce îl priveşte pe primarul oraşului, Patrick Gomont, acesta era mai mult decât neîncrezător în ideea de a traversa Canalul Mânecii, care l-ar fi privat de capodopera „sa”.

Şase ani mai târziu, nu a fost efectuată nicio lucrare majoră de restaurare a acestei structuri, care este atât un monument istoric clasificat, cât şi în Registrul „Memoria lumii” al UNESCO. Lui Emmanuel Macron, care are uneori idei fixe şi doreşte să facă un gest major faţă de Marea Britanie, „partenerul, aliatul şi prietenul” său, nu-i pasă.

Nu se ştie cum va fi transportată sau de către cine va fi transportată această ţesătură mare şi fragilă de 70 de metri. În orice caz, călătoria va fi epică şi, fără îndoială, costisitoare: fostul director al Muzeului Bayeux a povestit în 2018 că, odată, a fost nevoie de 20 de persoane pentru a o muta câţiva centimetri în interiorul vitrinei sale, pentru a evita tensiunile.

Astăzi, conservatorii par resemnaţi în faţa necesităţii diplomatice, iar aleşii din Normandia se arată concilianţi. Philippe Belaval, fostul consilier cultural al preşedintelui, a fost trimis în misiune în regiune în ultimele zile pentru a calma spiritele, iar aceştia şi-ar fi dat acordul de principiu. „Ar fi un frumos mesaj de reconciliere după Brexit”, a declarat preşedintele regiunii Normandia, Herve Morin.

În orice caz, tapiţeria ar trebui să revină la timp pentru sărbătorirea mileniului lui William Cuceritorul în 2027, pe care regiunea Normandia intenţionează să îl sărbătorească în stil mare. Între timp, muzeul va fi închis pentru renovare, un program care trebuie să fi părut perfect Palatului Élysee şi primarului, având în vedere că tapiţeria atrage 400.000 de vizitatori în fiecare an.

Expusă pe verticală din 1983, într-un lung coridor în formă de U, această „poveste brodată” care relatează cucerirea Angliei în 1066 de către William, duce de Normandia, devenit ulterior William Cuceritorul, este acum prost instalată. Materialul textil este supus unei tensiuni considerabile ca urmare a expunerii. După finalizarea lucrărilor, tapiţeria va fi înclinată şi expusă într-o extensie de 11.000 m², care va avea o temperatură de 19°C, un nivel de umiditate de 50% şi o lumină de maximum 50 lux.

Proiectul va costa 38 de milioane de euro. Acesta va fi finanţat de regiunea Normandia şi de departamentul Calvados cu câte 10,5 milioane de euro fiecare, iar oraşul Bayeux cu 7 milioane de euro. De asemenea, statul va acoperi integral costurile de restaurare a tapiseriei, adică 2 milioane de euro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3345
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8926
Gram de aur (XAU)Gram de aur458.4241

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb