Investigatori şi ofiţeri vamali din 23 de ţări au confiscat aproximativ 38.000 de obiecte culturale valoroase şi au arestat 80 de suspecţi în lupta împotriva furtului internaţional de proprietăţi culturale, a raportat joi agenţia europeană de combaterea a criminalităţii internaţionale şi organizate, Europol, transmite dpa, care afirmă cele ce urmează.
Garda Civilă spaniolă este cea care a a coordonat investigaţia internaţională.
Artefactele includeau lucrări de artă, monede, instrumente muzicale, picturi şi descoperiri arheologice.
Europol, cu sediul în Haga, a declarat că aceasta a fost cea de-a noua ediţie a Operaţiunii Pandora, care vizează traficarea bunurilor culturale, începând din 2016.
Investigaţiile continuă şi se poate aştepta să existe arestări suplimentare, a declarat Europol.
'Autorităţile au confiscat, de asemenea, 69 de detectoare de metal şi 23 de unelte utilizate frecvent pentru săpături ilegale, subliniind ameninţarea persistentă a jefuirii siturilor culturale', conform Europol.
Carabinierii italieni au confiscat peste 300 de obiecte, inclusiv monede, fragmente de metal şi ceramică, precum săgeţi şi vârfuri de lance datând din perioadele romană şi punică. Artefactele erau oferite spre vânzare online şi au fost descoperite într-un apartament privat.
Garda Civilă spaniolă a recuperat 2.500 de monede arheologice, în principal romane, bătute în oraşul celto-iberic Tamusia. Acestea fuseseră găsite cu ajutorul detectoarelor de metale şi erau vândute prin intermediul platformelor de socializare.
Asupra unui pasager care zbura din Palma de Mallorca spre Germania au fost găsite 55 de monede antice şi un inel. Investigaţia a condus la o punere sub acuzare pentru infracţiuni de jefuire a unor epave subacvatice şi a altor situri arheologice, conform sursei citate.
Autorităţile greceşti din domeniul patrimoniului cultural au recuperat cinci icoane bizantine pe care infractorii încercau să le vândă pentru 70.000 de euro.
Şi autorităţile vamale ucrainene au confiscat 87 de bunuri culturale care erau transportate ilegal în afara ţării, către Polonia, Republica Moldova şi România.
Opinia Cititorului