Fenomenele meteo extreme îi costă pe fermierii europeni 28 de miliarde de euro pe an

A.B.
Internaţional / 20 mai

Fenomenele meteo extreme îi costă pe fermierii europeni 28 de miliarde de euro pe an

Sectorul agricol din Uniunea Europeană pierde anual 28,3 miliarde de euro, în medie, de pe urma fenomenelor meteo extreme, care sunt agravate de schimbările climatice, arată un studiu publicat, transmite Reuters, de la care relatează cele ce urmează.

Cea mai mare parte a acestor pierderi, care sunt echivalente cu 6% din producţia vegetală şi animală anuală a UE, nu sunt asigurate. Doar 20-30% din pierderile fermierilor care au legătură cu clima sunt acoperite de sistemele de asigurări publice, private sau mutuale, se precizează în acest raport care a fost susţinut de Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii şi realizat de brokerul de asigurări Howden.

'Trebuie să facem ceva pentru a acoperi restul pierderilor', a declarat comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen. Acesta a îndemnat ţările membre să utilizeze subvenţiile agricole acordate de Bruxelles pentru a răspunde la riscurile climatice.

Sectorul agricol european este lovit puternic de impactul provocat de schimbările climatice, precum seceta şi precipitaţii extreme, şi la rândul său pune o presiune mare asupra mediului înconjurător, prin emisii de metan care contribuie la încălzirea planetei, poluarea generată de îngrăşăminte şi utilizarea de apă la scară industrială.

În paralel, puternicele sindicate ale fermierilor au luat la ţintă agenda verde a Europei, organizând anul trecut mai multe luni de proteste în încercarea de a obţine o relaxare a politicilor climatice.

Una dintre concluziile studiului este că pierderile medii ale fermierilor sunt aşteptate să crească până la 66% în 2050, fără acţiuni puternice care să răspundă la schimbările climatice. În prezent, seceta este responsabilă pentru mai mult de jumătate din pierderile totale din sectorul agricol.

În condiţiile în care sudul Europei este lovit în mod deosebit de secetă, analiza arată că într-un an 2050 'catastrofal', numai pierderile anuale din Spania şi Italia s-ar putea ridica la 20 de miliarde de euro.

Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al UE, a precizat că această analiză îi va ghida eforturile pentru susţinerea fermierilor, care includ finanţarea unor investiţii precum irigaţiile, şi oferirea de credite şi garanţii, conform sursei citate.

De asemenea, BEI intenţionează să majoreze finanţarea oferită pentru proiectele din domeniul apelor, o decizie de care ar putea beneficia şi fermierii, potrivit unei variante de lucru a strategiei Comisiei Europene în domeniul apei, a dezvăluit Reuters săptămâna trecută.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0848
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5188
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0422
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.9530

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb