Fotografierea buletinului de vot atrage amenzi de până la 1.000 lei şi, în unele cazuri, riscuri penale

A.B.
Miscellanea / 16 mai

Fotografierea buletinului de vot atrage amenzi de până la 1.000 lei şi, în unele cazuri, riscuri penale

Utilizarea telefonului mobil în cabina de vot pentru a fotografia sau filma buletinul de vot rămâne interzisă prin lege, chiar dacă poate părea un gest banal sau o formă de exprimare a implicării civice, conform unui comunicat Avocaţii de la Buju Stanciu şi Asociaţii emis redacţiei. Potrivit art. 108 lit. o) din Legea nr. 115/2015, această acţiune este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 600 şi 1.000 lei. În cazuri grave, pot fi aplicate şi pedepse cu închisoarea.

Avocaţii de la Buju Stanciu şi Asociaţii atrag atenţia că, deşi frecvent întâlnită, această practică este sancţionată cu rigurozitate. La alegerile din 2024, numeroase persoane au fost amendate pentru utilizarea telefonului în cabina de vot, chiar dacă ulterior au contestat măsura în instanţă. Într-un caz analizat de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, un alegător sancţionat cu amendă de 600 lei a pierdut procesul după ce instanţa a constatat că folosirea telefonului pentru fotografierea buletinului fusese confirmată de preşedinta secţiei şi de intervenţia jandarmilor.

Această restricţie are la bază protejarea secretului votului şi prevenirea eventualelor forme de influenţare a alegătorilor. Deşi unii cetăţeni îşi fotografiază buletinul pentru a-şi exprima entuziasmul civic pe reţelele sociale, legea română interzice în mod expres astfel de gesturi pentru a evita riscurile asociate cumpărării voturilor sau presiunii asupra alegătorilor.

În plus, Codul Penal prevede sancţiuni cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru împiedicarea exercitării dreptului de vot sau oferirea de beneficii în scop electoral. Chiar şi solicitarea unei fotografii cu buletinul de vot, inclusiv din partea apropiaţilor, poate fi interpretată ca o formă de presiune şi poate avea consecinţe juridice.

Practica votului secret are rădăcini vechi. În Roma antică, introducerea votului secret a urmărit tocmai reducerea influenţei elitelor asupra alegătorilor, arătând că nevoia de a proteja acest drept fundamental nu este una nouă, ci o constantă a democraţiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1033
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5563
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4479
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0595
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.2624

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb