Prim-ministrul francez François Bayrou a prezentat marţi, la Paris, un plan de ajustare bugetară pe patru ani, care vizează reducerea deficitului public şi stabilizarea datoriei, într-un context economic pe care l-a calificat drept „moment critic al istoriei noastre”, potrivit agenţiei EFE, care transmite cele ce urmează.
Cu un deficit public estimat la 5,8% din PIB în 2024 şi o datorie de 114% din PIB, Bayrou a avertizat asupra unui „pericol mortal” care ar putea „strivi” Franţa, făcând trimitere la precedentul crizei din Grecia. „Nu trebuie uitată niciodată povestea Greciei”, a declarat şeful guvernului, citat de AFP.
Planul, care va începe din 2026, prevede o ajustare anuală de 43,6 miliarde de euro, bazată pe două direcţii principale: reducerea cheltuielilor şi stimularea producţiei.
Printre măsurile de control al cheltuielilor anunţate se numără îngheţarea pensiilor, reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, precum şi diminuarea cheltuielilor sociale şi de sănătate. Excepţie va face bugetul pentru apărare, care va creşte cu 6,7 miliarde de euro în 2026.
Pe partea de venituri, guvernul va introduce o „contribuţie de solidaritate” pentru persoanele cu venituri ridicate, alături de noi măsuri pentru combaterea fraudei fiscale. De asemenea, se va renunţa la două dintre cele 11 zile de sărbători legale, cu lunea Paştelui şi 8 mai menţionate ca exemple.
„Trebuie să creştem producţia naţională. Nu producem suficient”, a subliniat Bayrou, avertizând că, în lipsa unei intervenţii, serviciul datoriei ar putea atinge 100 miliarde de euro anual până în 2029, devenind principala cheltuială a bugetului.
Planul prevede reducerea treptată a deficitului: de la 5,4% din PIB în 2025, la 4,6% în 2026, 4,1% în 2027 şi 3,4% în 2028, cu obiectivul final de 2,8% în 2029, care afirmă cele ce urmează.
Datoria publică a Franţei a ajuns la 3,345 trilioane de euro în primul semestru al anului, iar Bayrou a avertizat că aceasta creşte cu o viteză de 5.000 de euro pe secundă, echivalentul a 150 miliarde de euro în fiecare an - o tendinţă calificată drept „nesustenabilă”.
Opinia Cititorului